Estàs aquí: Inici > Destacats > Tot a punt per a la caminada per la prevenció del càncer de còlon i recte el 21 de gener

Tot a punt per a la caminada per la prevenció del càncer de còlon i recte el 21 de gener

10 gener 2018

El Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte de Barcelona sota el lema “Caminem plegats per la PREVENCIÓ del càncer de còlon” s’uneix el pròxim 21 de gener a la caminada de Sant Martí de Provençals que realitza la Secció Excursionista del Foment Martinenc i organitza l’Associació d’Entitats Excursionistes del Barcelonès.

La caminada sortirà entre les 9 h i les 9.30 h de la plaça de les Glòries Catalanes i finalitzarà al voltant de la 13 h. Els participants recorreran en total una distància de 13,4 quilòmetres, al llarg dels quals hi haurà un avituallament i control de pas a Sant Martí de Provençals.


La importància de la prevenció

Tot i que no hi ha cap càncer que es pugui prevenir completament, en el cas del càncer de còlon i recte el llarg interval que transcorre des de l’inici del procés fins al desenvolupament d’un càncer invasiu permet diferents mesures de prevenció que poden reduir el risc de desenvolupar aquest tipus de càncer.

Una dieta sana i equilibrada pot ajudar a prevenir el càncer de còlon.

Una dieta sana i equilibrada pot ajudar a prevenir el càncer de còlon.

Aquestes mesures impliquen promoure canvis en l’estil de vida dirigits a reduir els factors de risc i potenciar els factors protectors (seguir una dieta rica en fruita, verdura i productes làctics; fer exercici; no fumar, evitar el sobrepès, etc.). També és important per a la prevenció la participació en programes de detecció precoç, que permeten diagnosticar lesions premalignes de còlon i reduir-ne la mortalitat. La majoria de càncers colorectals es desenvolupen a partir d’unes lesions anomenades pòlips adenomatosos, considerades lesions precanceroses. Tant els pòlips com els càncers sagnen de manera intermitent i és aquesta sang la que es pot detectar a través de la prova que ofereix el Programa de detecció precoç. Si es detecta en una fase inicial, és més fàcil de tractar i més fàcil que es pugui curar, ja que un dels problemes d’aquest tumor és que pot desenvolupar-se durant mesos sense produir cap molèstia. Aquest és, probablement, un dels millors exemples de com la detecció precoç millora el pronòstic de la malaltia i redueix l’agressivitat dels tractaments.

El Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte està promogut pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i la seva aplicació va a càrrec de l’Hospital Clínic, l’Hospital de la Vall d’Hebron, l’Hospital del Mar i l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. El Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya coordina les farmàcies implicades en el projecte.

Què és el càncer de còlon i recte?
El càncer del budell gruixut és el més freqüent en el conjunt d’homes i dones a Catalunya, amb més de 6.000 casos nous cada any. A més, suposa la segona causa de mort per càncer.

Què és el programa?
El Programa consisteix a diagnosticar i tractar els casos de càncer de còlon i recte al més aviat possible perquè hi hagi moltes més probabilitats de curació.programa càncer de colon

En què consisteix?
Amb una prova molt senzilla i còmoda detectarem si les deposicions contenen petites quantitats de sang que no es veuen a simple vista. El resultat es comunicarà abans d’un mes.

Com hi puc participar?
Si sou veïns del Centre d’Atenció Primària en què s’està desenvolupant, rebreu una carta amb les instruccions que heu de seguir per a participar-hi.

Podeu conèixer tots els detalls del programa aquí.

Per a més informació sobre aquesta activitat podeu consultar:

Altres publicacions relacionades recollides al Blog:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal