Estàs aquí: Inici > Destacats > Infeccions de transmissió sexual: “Tenim moltes oportunitats per parlar d’ITS al taulell de la farmàcia”

Infeccions de transmissió sexual: “Tenim moltes oportunitats per parlar d’ITS al taulell de la farmàcia”

2 febrer 2018

Els passats dies 15, 22 i 29 de gener es va realitzar el curs “Infeccions de Transmissió Sexual” al COFB, adreçat a farmacèutics comunitaris.

Durant la formació, es van abordar l’epidemiologia, l’etiopatogènia i les estratègies de control i de tractament de diverses patologies, que han de ser conegudes pels farmacèutics com a agents promotors de la salut.

Les infeccions de transmissió sexual (ITS) són un problema de salut pública per l’elevada incidència, per la dificultat de fer-ne un seguiment perquè de vegades són asimptomàtiques, per l’impacte negatiu sobre la salut reproductiva que tenen i per les complicacions que se’n poden derivar.

Objectius i temes principals del curs 

Els principals objectius:

  • Promoure la salut sexual de la població
  • Conèixer i reconèixer les ITS d’acord amb la classificació etiopatogènica, les manifestacions clíniques i el tractament farmacològic associat
  • Fer un seguiment farmacoterapèutic adient
  • Proporcionar les recomanacions de salut indicades per prevenir cada ITS
Prova de detecció precoç del VIH a les farmàcies.

Prova de detecció precoç del VIH a les farmàcies.

Els temes principals:

  • Infeccions bacterianes: sífilis, uretritis, cervicitis, malaltia inflamatòria pelviana, limfogranuloma veneri
  • Infeccions fúngiques
  • Infeccions víriques: herpes genital, infecció pel virus del papil·loma humà, Molluscum contagiosum, Sida, hepatitis B
  • Infeccions parasitàries
    – Endoparàsits: tricomoniasi, proctocolitis, enteritis
    – Ectoparàsits: pediculosis pubis, sarna

Dades i reflexions al voltant de les infeccions de transmissió sexual

Guillermo Bagaria, vicetresorer del COFB, responsable d’Atenció Farmacèutica i coordinador d’aquesta formació, ha compartit amb aquest blog algunes reflexions sobre la formació i també ha explicat com s’estructura una bona intervenció sanitària.

“El curs està pensat per fer un repàs de les ITS (infeccions de transmissió sexual), també conegudes com a infeccions venèries. Les primeres dades que ens proporciona la formació són esfereïdores i  reflecteixen un augment considerable de les ITS, sobretot de sífilis i gonorrea (amb increments de més del 50%). A més hi ha una tendència entre la població jove (entre 15 i 34 anys) a prescindir del preservatiu en les seves pràctiques sexuals (tan sols declara utilizar-lo un 11,5%)”, explica el vicetresorer del COFB, Guillermo Bagaria.

Guillermo Bagaria atenent als mitjans per parlar de l'autotest de detecció del VIH. Font:betevé.

Guillermo Bagaria atenent recentment als mitjans per parlar de l’autotest de detecció del VIH. Font:Betevé.

Segons Bagaria, davant de la situació actual sobre les ITS, “el curs dóna eines per reconèixer símptomes, etiopatologia, criteris de derivació, repassar tractaments i incidir sobre la prevenció primària de les ITS, tan important atesa la realitat que també palpem al taulell de la farmàcia”.

Bagaria es va mostrar optimista respecte el paper de la farmàcia en la prevenció i tractament de les ITS: “Tenim moltes oportunitats per parlar d’ITS al taulell de la farmàcia, que impliquen aportar informació sanitària bàsica i per acompanyar la dispensació tant de medicaments (sol·licitud de píndola de l’endemà o anovulatoris) i també de productes sanitaris com la demanda del recentment comercialitzat test d’autodiagnòstic del VIH”, va explicar.

Estructura d’una bona intervenció sanitària per tractar les ITS

Guillermo Bagaria també va afegir que una bona intervenció sanitària per abordar les infeccions de transmissió sexuals es pot resumir en els passos següents:

1.- Promoure pràctiques de sexe segur amb l’ús del preservatiu en relacions de risc per minimitzar el risc d’infeccions.
2.- En el cas de persones que hagin mantingut relacions de risc i presentar símptomes d’alarma, cal oferir cribratge i derivar al metge.
3.- Davant d’un resultat positiu per qualsevol ITS, és recomanable fer-se una bateria de proves per la resta de ITS.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal