Estàs aquí: Inici > Destacats > Registre de dades: un nou escenari per aportar valor des de la farmàcia

Registre de dades: un nou escenari per aportar valor des de la farmàcia

7 febrer 2018

Article de Joan Calduch i Porta, tresorer del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i membre del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya.

“El repte de la digitalització integral en la nostra activitat és molt gran i només pot abordar-se d’una manera eficaç si l’aproximació, inversió, desplegament i manteniment s’afronten de manera col·lectiva.”

En un llistat empresarial recent, vaig observar que les cinc empreses no financeres més grans del món per capitalització tenien un denominador comú: gestionaven dades de tercers i de forma massiva. Us sonen Apple, Alphabet (Google), Microsoft, Amazon, o Facebook ? Probablement estan ja infiltrades en els dispositius mòbils. Curiosament, res les relaciona amb els llocs de comandament de l’economia que es debatien durant gran part del segle XX.

Nou paradigma

Estem, doncs, davant d’un nou paradigma on la digitalització de tota activitat avança i avançarà en un procés constant de millora de valor. Ningú em podrà titllar de visionari.
Davant d’aquesta realitat present i futura, els farmacèutics hem d’analitzar la nostra proposta de valor i veure com la podem potenciar en un món digital. Adaptar-nos-hi ens obre les portes a potents palanques de creixement professional. Per tant, és necessari que fem nous esforços per tal que la professió s’hi adapti de forma plena i valuosa.

Registre de dades i empremta digital

Els farmacèutics assistencials del futur també seran digitals

Actualment, els models digitals de registre de dades implantats en la nostra activitat professional són limitats. S’han centrat en una dispensació digitalitzada a la recerca d’un òptim procés d’accés a la medicació, dispensació   facturació, a través de la xarxa de la recepta  .  Podríem dir que, fins ara, hem dedicat esforços i recursos en optimitzar la rebotiga (el back office). Hem de felicitar i agrair a tots aquells que han dedicat esforços a assolir aquesta fita, ja que disposem d’una infraestructura tecnològica col·lectiva i de país, potent, estable i segura que ens permet plantejar noves etapes de desenvolupament professional. Sense aquest pas previ, ben donat en el cas de Catalunya, allò que ara estem plantejant seria impossible.

Per sort, la inquietud està present entre els professionals i algunes actuacions ja s’estan digitalitzant a través de l’estructura col·legial. En són un bon exemple el Programa de Prevenció i Detecció Precoç del Càncer de Còlon i Recte, el Programa de Manteniment amb Metadona, l’activitat de la xarxa de farmàcies sentinella o campanyes recents com les de la detecció precoç del càncer de pell o diabetis. Els resultats són molt positius. Però encara ho seran més quan resolguem el repte de treballar en una base de dades relacional i única on traslladar totes les actuacions professionals i on el pacient pugui accedir també a tota la informació relacionada amb la seva salut.

 

El vocal del COFB i membre del CCFC, Joan Calduch, en un acte recent al COFB.

El vocal del COFB i membre del CCFC, Joan Calduch, en un acte recent al COFB.

El repte de la digitalització integral en la nostra activitat és molt gran i només pot abordar-se d’una manera eficaç si l’aproximació, inversió, desplegament i manteniment s’afronten de manera col·lectiva. Els farmacèutics, de manera aïllada, poc podrem aportar en l’entorn digital ple de costosos i feixucs requisits tècnics i legals.

És molt desitjable que, tant les institucions col·legials, com aquelles amb voluntat real d’impulsar l’actuació professional farmacèutica i per tant el nostre sistema de salut, ens coordinem, cooperem i trobem solucions a la transferència de coneixement entre nosaltres, donat que el projecte és molt ambiciós i requerirà quantiosos recursos i consens. La gestió sinèrgica, encara que complexa, és necessària i ha de ser benvinguda per tots.

El repte de digitalitzar el taulell de la farmàcia

També hem de ser conscients que la humanitat és novella gestionant dades dels mateixos humans de forma massiva. És necessari un decàleg professional que defineixi el plantejament dels farmacèutics en l’entorn de les dades d’una manera clara i pública, més enllà de les exigències legals al respecte. Un decàleg que situï a la persona en el centre dels beneficis obtinguts i al farmacèutic en uns dels professionals sanitaris de referència.

En un futur immediat, el Col·legi, conjuntament amb el Consell, assumeixen el repte de digitalitzar “el taulell, que es tradueix en treballar per a un registre de dades de l’actuació professional que ens permeti seguir avançant en els serveis que oferim i podem oferir als pacients i al sistema de salut.

La decisió de treballar en aquesta línia és ferma i, si perseverem, assolirem grans fites per a la professió i per al país.

 

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal