Estàs aquí: Inici > Notícies farmàcia > S’aprova el nou Codi de Deontologia de la Professió Farmacèutica

S’aprova el nou Codi de Deontologia de la Professió Farmacèutica

15 març 2018

El passat 7 de març es va celebrar l’Assemblea General de Col·legis en la qual es va debatre i aprovar el nou Codi Deontològic de la Professió Farmacèutica. A l’acte, van assistir-hi Núria Bosch, vicepresidenta del COFB, i Xavier Prat, antic vocal de la Junta del COFB i, anteriorment, cap de la Comissió de Deontologia, que ha participat activament al Grup de treball per a la redacció d’aquest document.

L’objectiu del Codi aprovat és complementar la normativa legal per tal de garantir la qualitat en l’atenció i el manteniment dels principis ètics professionals que la societat demanda a la professió farmacèutica. A més, també recull el compromís dels farmacèutics amb la millora de la salut i de la qualitat de vida dels ciutadans.

D’una banda, Núria Bosch, va destacar que la redacció del document és “un gran pas per la professió, en defensa de l’ètica i professionalitat dels farmacèutics en tots els àmbits d’actuació”. D’altra banda, Xavier Prat va explicar que l’aprovació del Codi suposa “haver posat ordre en aspectes que ja existien en el camp de la deontologia i haver unificat criteris”.

Jesús Aguilar, president del Consejo Oficial del Colegios Farmacéuticos, amb la comissió del Consell que va elaborar el Codi Deontològic.

Jesús Aguilar, president del Consell General de Col·legis Farmacèutics, amb la comissió que va elaborar el Codi Deontològic (amb Xavier Prat, antic vocal de la Junta del COFB i, anteriorment, cap de la Comissió de Deontologia – dempeus començant per la dreta). Font: Portalfarma.

Jesús Aguilar, president del Consell General de Col·legis Farmacèutics, va posar de manifest la “importància d’aquest nou marc deontològic, adaptat a la realitat social i sanitària, i que suposa un exercici de bon govern i transparència, en el marc de la Responsabilitat Social de la Professió Farmacèutica”. Aguilar va afegir que amb la presentació del Codi culminava un treball que havia començat fa dos anys, concretament l’abril del 2016. Des de llavors, el text ha estat debatut en vuit reunions de l’Organització Farmacèutica (plens, assemblees, reunions de presidents i comissions de coordinació autonòmica). Així mateix, també va ressaltar la feina duta a terme durant aquest període, per part de tota l’Organització Farmacèutica Col·legial.

Per ell, l’aprovació del Codi Deontològic per unanimitat de tota l’Assemblea i amb el suport de tots els Col·legis d’Espanya suposa haver obtingut “un gran document necessari per a la professió, que respon als desafiaments ètics actuals” i que ha estat “una de les prioritats” de l’estratègia marcada al llarg del seu mandat.

 

Es pot consultar aquí el document complet del Codi Deontològic.

Què inclou el Codi Deontològic?

El Codi Deontològic consta de 14 capítols i 54 articles que recullen:

  • els principis generals de l’exercici
  • l’actuació responsable i independent del farmacèutic
  • les relacions amb els pacients/usuaris
  • la qualitat en la dispensació i altres serveis professionals
  • la comunicació i l’ús de les noves tecnologies en l’exercici professional
  • les relacions entre farmacèutics i amb altres professionals sanitaris
  • les relacions amb la societat i les administracions públiques, amb l’organització farmacèutica col·legial i amb les institucions, centres o establiments on es desenvolupa la professió

Així mateix, contempla principis ètics en uns altres quatre capítols al voltant de la publicitat, l’objecció de consciència, la investigació i les publicacions professionals i la docència.

El document s’ha elaborat en un procés participatiu en el qual s’han rebut més de 250 al·legacions o comentaris, que s’han analitzat incorporant al màxim els nous redactats proposats. Inclou la formació continuada com un deure ètic dels farmacèutics i el compromís de l’organització farmacèutica col·legial de facilitar-ne l’accés. Contempla també el secret professional, la independència en l’exercici i té un capítol dedicat íntegrament a la relació amb els pacients, en el qual s’introdueix l’obligació d’establir una comunicació propera que promogui la humanització en el tracte amb els pacients.

Altres aspectes del Codi

Al Codi s’aborden igualment altres qüestions com la col·laboració interdisciplinar amb altres professionals sanitaris, el compromís amb la vigilància de la salut pública, la lluita contra el dopatge i la sostenibilitat del sistema sanitari.

A més, s’introdueix la deontologia en l’ús de les noves tecnologies i també als mitjans de comunicació, internet i xarxes socials, etc. El document destaca l’obligació d’evitar llençar missatges de manera indiscriminada que puguin despertar alarma social o sembrin confusió o dubtes respecte a la salut o la prevenció.

Pel que fa a l’objecció de consciència, es reconeix expressament com a dret del farmacèutic, sempre que quedi garantit el dret dels ciutadans a la protecció de la seva salut i d’accés als medicaments. El Codi inclou també les pautes per garantir la qualitat dels Serveis Professionals i l’ús adequat de l’historial farmacoterapèutic.

Altres publicacions relacionades:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal