Estàs aquí: Inici > Recomanacions del farmacèutic > L’astènia primaveral: què és, causes i recomanacions

L’astènia primaveral: què és, causes i recomanacions

4 abril 2018

Comencem el mes d’abril abordant la sensació de debilitat i falta de vitalitat generalitzada, tant física com intel·lectual, que algunes persones desenvolupen quan arriba la primavera. Es tracta de l’astènia primaveral.

Com es manifesta l’astènia primaveral?

Curiosament, no apareix després de fer un gran esforç, com seria el més normal, sinó que es manifesta quan desenvolupem aquelles activitats que marquen el nostre dia a dia, fins i tot les més senzilles. Encara més, l’astènia es pot manifestar de manera constant, sense que s’hagi fet cap tipus d’esforç. És més freqüent en les dones que en els homes.

A qui afecta principalment i què la pot causar?

L’anomenada astènia primaveral és la que afecta un nombre més gran de persones. Totes presenten clars símptomes de fatiga durant aquesta estació. Les causes d’aquest fenomen no es coneixen amb exactitud però es creu que poden estar relacionades amb el canvi climatològic o, en les persones propenses, amb els processos al·lèrgics tan freqüents en aquesta època de l’any.

Què podem fer davant l’astènia primaveral?

La primavera és l’època de l’any amb un nombre més gran de persones afectades per astènia primaveral. Malgrat la seva gran incidència, aquest tipus d’astènia, de caràcter lleu, dóna lloc a símptomes poc alarmants i de curta durada, i remet normalment al cap d’uns dies sense que es necessiti cap tractament. En cas que no desaparegui en poques setmanes, el més convenient és anar al metge per obtenir un diagnòstic precís.

La primavera és l'època de l'any amb el nombre més gran de persones afectades per astènia.

La primavera és l’època de l’any amb el nombre més gran de persones afectades per astènia.

En aquest cas, cal tractar la malaltia que l’ocasiona i cal intentar alleujar-ne o disminuir-ne els símptomes. Es recomana respectar les hores de son, fer exercici físic moderat i portar una dieta sana i equilibrada. L’ajust nutricional proporcionarà al nostre organisme proteïnes, hidrats de carboni, greixos, sals minerals, vitamines i aigua. En determinades ocasions, però, no n’hi ha prou amb l’aportament d’una dieta variada, i cal recórrer a una aportació vitamínica o mineral complementària. Cal recordar que,  en cap cas, els suplements vitamínics i de minerals poden transformar una dieta poc equilibrada en saludable.

Si la sensació de cansament es prolonga durant més de sis mesos, cosa poc freqüent, i no hi ha cap problema físic ni psicològic que pugui ser el causant del nostre estat, és possible que ens estiguem enfrontant a un cas de fatiga crònica. Aquesta malaltia té una evolució a llarg termini i, tot i que presenta millores i remissions, comporta un alt grau d’incapacitat física per portar a terme les activitats corrents.

Informació basada en el contingut de la web de salut Farmaceuticonline:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal