Estàs aquí: Inici > Món col·legial > “Molts celíacs no tenen símptomes. La identificació de la malaltia celíaca amb simptomatologia és un error”. Dr. Vicente Varea, especialista en gastroenterologia pediàtrica [Vídeo entrevista]

“Molts celíacs no tenen símptomes. La identificació de la malaltia celíaca amb simptomatologia és un error”. Dr. Vicente Varea, especialista en gastroenterologia pediàtrica [Vídeo entrevista]

11 maig 2018

Recentment, el Dr. Vicente Varea, doctor en Medicina i especialista en gastroenterologia pediàtrica, va realitzar una conferència titulada “Celiaquia: malaltia mitificada, malaltia infradiagnosticada” en el marc de les Tertúlies d’actualitat que organitza periòdicament el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona. Anna Bach, vocal d’Alimentació i Nutrició del COFB, va ser l’encarregada de moderar la sessió.

A l’acte es van tractar diversos aspectes relacionats amb la celiaquia com ara:

  • Població afectada: Prop de l’1% de la població mundial pateix la malaltia celíaca, encara que la majoria no ho sap. A Espanya, les dades indiquen que hi ha 450.000 persones celíaques.
  • Tractament: L’únic tractament eficaç és una dieta sense gluten, i els celíacs l’han de seguir tota la vida.
  • Cura: La malaltia celíaca no té cura, de manera que el risc de lesió intestinal es manté tota la vida. Ara bé, la persona celíaca que segueix correctament el tractament és una persona sana que menja “diferent”.

En acabar la conferència, el Dr. Varea ens va concedir una entrevista que recollim tot seguit:

Diferències entre la celiaquia i l’enteropatia sensible al blat no celíaca

A l’entrevista, el Dr. Varea va definir en què consisteix la malaltia celíaca i els seus paràmetres diagnòstics, per diferenciar-la de l’enteropatia sensible al blat no celíaca.

En el cas de la celiaquia, va apuntar que les persones que la pateixen “han de tenir una predisposició genètica demostrable, uns anticossos, lesions histològiques a la biòpsia i una simptomatologia o no“. Per contra, l’enteropatia sensible al blat no compleix amb aquests paràmetres. “És important fer aquesta distinció, perquè el celíac té uns criteris diagnòstics correctes i té un pronòstic de malalties associades al fet de ser celíac que les persones amb enteropatia sensible al blat no celíaca no tenen“, va explicar.

El doctor també va deixar clar que cal diferenciar aquelles persones que, pel fet de patir celiaquia han de seguir una estricta dieta sense gluten, d’aquelles que ho fan per “moda”.

“La identificació de malaltia amb simptomatologia és un error”

Pel que fa al diagnòstic de la celiaquia, el gastroenteròleg pediàtric va exposar que “avui en dia tenim possibilitats de diagnosticar la malaltia celíaca asimptomàtica” i que, fa uns anys, “només si els pacients tenien símptomes els podíem diagnosticar”. La diferència es deu, segons el doctor, al fet que “s’han anat afegint eines com els anticossos o la predisposició genètica que et van acotant poblacions que no tenen símptomes però sí que presenten la malaltia”.

El Dr. Vicente Varea durant un moment de la conferència.

El Dr. Vicente Varea durant un moment de la conferència.

D’altra banda, també va comentar que és més fàcil diagnosticar la celiaquia en nens que en adults: “Generalment, l’expressió clínica en el cas dels nens és més gran” i, en el cas dels adults, “és més difícil identificar els símptomes”. Tot i això, actualment, “l’espectre del diagnòstic ha canviat, perquè hem d’anar a trobar els celíacs en poblacions de pacients de primer grau (pares, germans, fills…)  que potser no tenen símptomes. La identificació de malaltia amb simptomatologia és un error. La malaltia pot expressar-se o no, però segueix sent la mateixa“, va afirmar.

El paper de les farmàcies en la detecció precoç de la celiaquia

En paraules del Dr. Varea, “hi ha indicis que amb una verdadera formació i un nivell d’informació suficient i uniforme, les farmàcies com a part del sistema sanitari, ens podrien ajudar a fer un cribratge de població de risc“. “Tot el sistema sanitari ha de conjuntar-se per ajudar el pacient, i aquesta és una eina més”, va concloure.

Darreres entrevistes en vídeo publicades al Blog:

 

Un comentari

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal