Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Bases fisiològiques dels complements alimentosos per a esportistes

Bases fisiològiques dels complements alimentosos per a esportistes

29 maig 2018

El passat dijous 24 de maig el COFB va acollir una conferència dedicada a les bases fisiològiques dels complements alimentosos per a esportistes. La presentació de l’acte va anar a càrrec d’Anna Bach, vocal d’Alimentació i Nutrició del COFB. Van intervenir-hi Juan Antonio Navarro Gómez, farmacèutic, graduat en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport i expert en Nutrició,  i Eusebio Gutiérrez, director comercial i soci fundador d’Infisport.

Al llarg de la sessió, es va fer referència al metabolisme energètic i a conceptes que hi estan relacionats com: fosfàgens, glucogen muscular i hepàtic, grasses corporals, proteïnes i aminoàcids. També es va abordar el catabolisme muscular i es van diferenciar els esports de resistència (esforços de baixa intensitat i perllongats en el temps) dels esports intervàl·lics (esforços d’elevada intensitat que requereixen majors necessitats proteiques).

D'esquerra a dreta: Juan Antonio Navarro Gómez, farmacèutic, graduat en Ciències de l'Activitat i especialista en Nutrició; Anna Bach, vocal d'Alimentació i Nutrició i Eusebio Gutiérrez, director comercial i soci fundador d'Infisport.

D’esquerra a dreta: Juan Antonio Navarro, farmacèutic, graduat en Ciències de l’Activitat i especialista en Nutrició; Anna Bach, vocal d’Alimentació i Nutrició i Eusebio Gutiérrez, director comercial i soci fundador d’Infisport.

Els complements alimentosos per a l’esportista

Els ponents van explicar quines funcions tenen els complements alimentosos per a l’esportista.

  • Funció energètica: Incrementa els dipòsits de substrat energètics amb diverses fonts d’hidrats de carboni.
  • Funció plàstica i estructural: Compensa el dany muscular i l’oxidació de proteïnes amb diverses fonts de proteïnes.
  • Funció protectora i reguladora: Combina diferents concentracions de vitamines, minerals i àcids grassos.

El paper de la hidratació, els nutrients i els micronutrients

Quan es fa exercici augmenta la temperatura corporal, es perd aigua i electròlits, la qual cosa produeix un efecte sobre el rendiment esportiu i les funcions vitals. Es va explicar que la hidratació és fonamental per a la refrigeració, per aportar nutrients a les cèl·lules musculars, eliminar substàncies, lubricar les articulacions, regular els electròlits en sang, equilibrar els líquids i regular la temperatura corporal.

Pel que fa a l’alimentació, es van posar damunt la taula les funcions dels nutrients i els micronutrients.

  • Hidrats de carboni: Tenen, principalment, una funció energètica.
  • Grasses: Tenen diverses funcions: estructurals, de reserva, energètica, funció protectora, aïllants tèrmiques, reguladora…
  • Proteïnes: Funció plàstica i estructural.
  • Vitamines i minerals: Les vitamines tenen com a funció regular el metabolisme. Són nutrients essencials i es classifiquen en hidrosolubles i liposolubles. D’altra banda, els minerals participen en processos d’obtenció d’energia, síntesi de substàncies i funcions com la contracció muscular o el transport d’oxigen.  

“El racó de l’esportista” a la farmàcia?

A la conferència, també es va valorar la idoneïtat de dedicar un espai de la farmàcia a les necessitats dels esportistes. En les darreres dècades, la pràctica d’esport s’ha popularitzat per evitar les malalties que produeixen el sedentarisme i el sobrepès. Segons van explicar els ponents, l’increment més notable es troba en els esports de l’aire lliure (ciclisme, triatló, running…). Així mateix, també hi ha hagut un augment en la participació dels escolars en els esports d’equip. Entre els adults, ha crescut la pràctica de futbol sala, bàsquet, waterpolo i pàdel. Pel que fa als esports d’interior, hi ha hagut un creixement en la pràctica de cross-fit i han aparegut els gimnasos low-cost.

La conferència va despertar un gran interès entre els assistents.

Una sala d’actes plena va acollir aquesta conferència.

L’ús de complements alimentosos per a esportistes ha anat a més. Els complements alimentosos són substàncies aprovades pels organismes sanitaris corresponents encaminades a millorar la salut i el rendiment esportiu. En aquest sentit, la farmàcia pot ser un punt estratègic perquè: pot contribuir a preservar la salut de l’esportista, la suplementació esportiva requereix que sigui recomanada per professionals formats i perquè és el punt de venda natura i professional on els metges esportius deriven les prescripcions.

Els tres grans blocs de la conferència

Anna Bach, vocal d’Alimentació i Nutrició del COFB, va explicar que la conferència “es pot sintetitzar en l’exposició de tres grans àmbits: el primer és la fisiologia de l’esport (què passa al nostre cos quan practiquem esport); el segon fa referència a l’alimentació de l’esportista i, el tercer està relacionat amb els complements (quins complements es poden prendre en funció de les necessitats), quan s’han de prendre (quins es poden fer servir abans, durant i després) i quines pautes són les més indicades”.

Amb la col·laboració de:

 

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal