El passat 13 de juny, el COFB va acollir la formació “Actualització en VIH”, organitzada conjuntament amb la Societat Catalana de Farmàcia Clínica (SCFC).
Els objectius consistien a aprofundir en l’abordatge del pacient amb VIH en funció de l’estadi de la infecció, millorar les eines de detecció, incrementar el coneixement sobre l’estratègia terapèutica en pacients naïf i conèixer l’abordatge terapèutic del VIH en una població envellida.
En paraules del vicetresorer del COFB i responsable d’Atenció Farmacèutica, Guillermo Bagaria, que els farmacèutics es formin en aquesta qüestió és important perquè “com a experts en el medicament, puguin conèixer tots els avenços i totes les dificultats que pot tenir el tractament antiretroviral concomitant amb patologies quotidianes del nostre dia a dia”. A més, durant la introducció del curs, Bagaria va explicar que la formació suposava “una ocasió interessant, perquè ens trobem farmacèutics de diferents àmbits (comunitaris, d’atenció primària i hospitalaris) i unim esforços juntament amb la Societat Catalana de Farmàcia Clínica”.
3 ponències al voltant del VIH
La sessió va comptar amb les ponències “El camí fins a la detecció: infecció aguda” de Josep Maria Miró, membre de la Unitat de VIH-SIDA i director del grup d’investigació de malalties infeccioses i SIDA de l’IDIBAPS; “Escenari del pacient naïf”, de Josep Mallolas, cap de la Unitat de VIH-SIDA de l’Hospital Clínic de Barcelona, i “VIH com a malaltia crònica. Com abordem el tractament en una població envellida?” de José Moltó, metge especialista del Servei de Medicina Interna i membre de la Unitat de VIH de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona.
La infecció per VIH
La infecció pel virus de la immunodeficiència humana (VIH) i la gran incidència que ha tingut en la població mundial han propiciat canvis en l’abordatge terapèutic de la malaltia. Així mateix, la detecció precoç, la infecció aguda o la cronificació han generat nous reptes en la terapèutica antiretroviral i la personalització del tractament.
Programa de detecció precoç del VIH amb test ràpid
Bagaria, a l’inici de la sessió formativa, va contextualitzar el VIH en la nostra societat i “des de la perspectiva del COFB i els projectes professionals que desenvolupem”.
D’altra banda, el vicetresorer del COFB va fer un balanç positiu del 2017 pel que fa al Programa de detecció precoç del VIH amb test ràpid. Durant l’any passat, “van participar-hi 71 farmàcies i es van fer 3.000 proves, en les quals vam obtenir uns 30 resultats reactius”.
Des del seu punt de vista, “això és interessant pels 30 resultats reactius que hem detectat de forma precoç, però també pels 2.970 resultats negatius que s’han vist acompanyats d’un consell sanitari i d’una valoració de les pràctiques de risc. D’aquesta manera, aportem un valor professional a la societat així com eines perquè s’utilitzin convenientment per millorar els problemes de salut o les exposicions”.
6 anys de balanç positiu
L’any 2012, 72 farmàcies comunitàries de tot Catalunya van començar a participar en la detecció i cribratge del VIH, mitjançant prova ràpida amb detecció de sang capil·lar a través del cribratge oportunista. Des de llavors, s’ha incrementat el nombre de farmàcies participants i de proves realitzades, amb uns resultats positius pel que fa a l’impacte que té sobre la societat.
Davant determinats perfils d’usuaris més vulnerables, com els homes que tenen sexe amb homes, o àmbits on l’ús del preservatiu és poc consistent, que demanden l’ús de medicació preventiva o de preexposició del virus del VIH, és necessari que “com a farmacèutics, també tinguem una opinió o posicionament al respecte. D’aquí la importància, la utilitat i l’interès de cursos com aquest que enforteixen la nostra professió“, va explicar Bagaria.
Amb la col·laboració de:
Altres publicacions d’interès: