Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Dra. Mercè Boada: “Per millorar la detecció de l’Alzheimer, hem d’establir sinergies amb els agents més propers a la població, com farmàcies i farmacèutics” (vídeo entrevista)

Dra. Mercè Boada: “Per millorar la detecció de l’Alzheimer, hem d’establir sinergies amb els agents més propers a la població, com farmàcies i farmacèutics” (vídeo entrevista)

19 juliol 2018

En el marc de les Tertúlies d’Actualitat del COFB, va tenir lloc la conferència “Alzheimer i la química dels records”, a càrrec de la Dra. Mercè Boada, doctora en Medicina especialista en neurologia i, concretament, en malalties neurodegeneratives. La sessió, presentada per Montse Gironès, vocal d’Ortopèdia del COFB, va abordar molts aspectes relacionats amb la malaltia de l’Alzheimer com ara la detecció, el tractament, la sensibilització de la societat o els factors genètics que hi estan relacionats.

Aprofitant la seva presència, la doctora Boada ens va concedir una entrevista, que recollim tot seguit:

Al començament de l’entrevista, la doctora va fer referència al nombre de persones que, actualment, hi ha a Catalunya amb demència: entre 100.000 i 120.000.  D’aquestes, 90.000 pateixen Alzheimer. “És una xifra important i que cal tenir molt en compte en els plans de salut i en l’abordatge que podem fer d’aquesta malaltia”, va destacar.

Detecció i tractament

Al llarg de la conversa, Boada va afirmar que “el fàrmac ideal per tractar la malaltia d’Alzheimer és tractar la no malaltia d’Alzheimer,  amb conceptes com els biomarcadors. És a dir, saber que un determinat cervell té la marca Alzheimer sense que desenvolupi el concepte de demència tipus malaltia d’Alzheimer”. En aquest punt, segons Boada, “és on hi ha la recerca”.

D’altra banda, des del seu punt de vista, per millorar la detecció de la malaltia “fa falta un gran programa de formació, educatiu i, sobretot, que s’estableixin sinergies amb els agents que estan més en contacte amb la població com les farmàcies i els farmacèutics, els metges de capçalera i les escoles (programes escolars per educar en la demència i l’Alzheimer)“.

Aquestes sinergies “milloren la capacitat de detecció, el nivell de sensibilització que té la població general sobre el que representa la memòria i ofereix la possibilitat de poder fer recerca en aquest camp i trobar un tractament”.

La conferència va despertar un gran interès entre els assistents.

La conferència va despertar un gran interès entre els assistents.

El paper de les farmàcies en la detecció

Pel que fa al paper que poden jugar les farmàcies en la detecció, la doctora va explicar durant l’entrevista que aquestes són “receptores d’una gran quantitat de queixes, coneixen molt bé els malalts i, moltes vegades, poden adonar-se que la persona té una actitud diferent. A més, poden derivar un pacient al metge de capçalera i dir-li que estigui alerta”, va afegir. Per Boada, “cal sensibilitzar la població que la memòria és tan important com el colesterol, la hipertensió o el sucre, pels quals ens anem fent controls”.

D’altra banda, la doctora va posar l’èmfasi en els models d’engagement patients, que es porten a terme des de la Fundació ACE, de la qual Boada és fundadora i directora mèdica. Aquesta fundació està dedicada al diagnòstic, tractament, la recerca i l’ajuda a les persones que pateixen la Malaltia d’Alzheimer o altres demències.

La importància de la sensibilització

Des de la Fundació ACE, es realitzen periòdicament unes jornades de portes obertes amb l’objectiu de poder fer una detecció primerenca del que pot ser la pèrdua de memòria. Aquest pre-screening, segons explica Boada, “ofereix conèixer l’inici de la malaltia, determinar si hi hauria fàrmacs adequats per aquesta població i conèixer el volum i les necessitats per establir estratègies adequades de prevenció, per mantenir la memòria d’aquesta població i millorar-ne la qualitat de vida”.

Pel que fa als resultats obtinguts en aquestes jornades, Boada va destacar que “al voltant d’un 25% de les persones que participen en aquest pre-screening tenen pèrdua de memòria i no l’havien detectat i sempre trobem entre un 3 i un 5% de gent amb un Alzheimer lleu que mai havia anat al metge”.

La Dra. Mercè Boada en un moment de la conferència, acompanyada de la vocal d'Ortopèdia del COFB, Montse Gironès.

La Dra. Mercè Boada en un moment de la conferència, acompanyada de la vocal d’Ortopèdia del COFB, Montse Gironès.

L’alt nivell de Catalunya en la recerca de l’Alzheimer

A la part final de l’entrevista, Boada va posar de manifest “l’alt nivell de diagnòstic i de recerca dels centres que hi ha a Catalunya” en aquest camp. “La visió de l’Alzheimer des de Catalunya és una visió ampla i polièdrica, ja que nosaltres visitem, diagnostiquem i tractem el malalt, però incloem la família com un dels actors més importants”, va apuntar. Com a conclusió, va ressaltar que “s’està treballant molt perquè Catalunya sigui un molt bon hub, tingui reconeixement internacional i pugui ser competitiva amb qualsevol gran centre estranger”.

Darreres entrevistes en vídeo publicades al Blog:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal