Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Nova actualització formativa en nutrició i esport al COFB

Nova actualització formativa en nutrició i esport al COFB

8 novembre 2018

Quina composició tenen i quines són les indicacions dels principals components per a esportistes que avui hi ha al mercat? Què ha d’incloure una recomanació correcta d’aquests? Quines interaccions farmacològiques es poden donar amb aquest tipus de productes? Com s’han de definir les estratègies eficients de posicionament de nutrició esportiva a l’oficina de farmàcia? Les respostes a aquestes i altres qüestions es van donar al llarg del curs “Nutrició i Esport” que va tenir lloc durant la segona quinzena d’octubre al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona.

Una de les sessions del curs "Nutrició i Esport" que va tenir lloc al COFB.

Una de les sessions del curs “Nutrició i Esport” que va tenir lloc al COFB.

Intensificació de la pràctica esportiva i estil de vida saludable

Els pilars bàsics d’un estil de vida saludable -eficaços per prevenir i tractar moltes patologies- inclouen la pràctica d’algun esport o activitat física i seguir una dieta equilibrada. Quan una persona intensifica la seva pràctica esportiva, exigeix un  nivell elevat d’esforç a l’organisme, que s’ha d’adaptar a la nova situació perquè no es produeixin efectes inesperats.

Si bé una pauta d’alimentació ben dissenyada és necessària i, generalment, cobreix les necessitats de l’esportista, és cert que al mercat hi ha productes que poden ajudar a optimitzar el rendiment, disminuir la inflamació, etc. sempre que estiguin ben aconsellats i pautats.

Programa del curs

El curs, adreçat a farmacèutics comunitaris,  va constar d’un programa  que tenia com a temes principals la introducció a la fisiologia de l’esport  i de l’esforç, les vies metabòliques en l’exercici, les ajudes ergogèniques de caràcter nutricional segons la intensitat i el tipus d’esforç (creatina, carbohidrats, proteïnes…). També es van tractar els complements destinats a augmentar la massa muscular així com els cremadors de greix, els lipolítics… D’altra banda, el programa va incloure les ajudes ergogèniques de caràcter antiinflamatori o antioxidant, la hidratació i les begudes hidroelectrolítiques, les interaccions de fàrmacs amb els complements per a l’esport i, finalment, la gestió per categories i el màrqueting en nutrició esportiva.

Professorat de la formació

Els professors del curs van ser Guillermo Bagaría, farmacèutic comunitari, vicetresorer i responsable d’Atenció Farmacèutica del COFB; Antonia  Lizárraga, metgessa especialista en medicina de l’esport, màster en nutrició i professora de fisiologia de nutrició humana i dietètica (UB) i Mercedes López, farmacèutica comunitària a Vilafranca del Penedès, formadora del Programa d’educació nutricional del COFB i experta en nutrició esportiva per la UB.

Antonia Lizárraga, metgessa especialista en medicina de l'esport.

Antonia Lizárraga, metgessa especialista en medicina de l’esport.

Valoració global

La coordinació del curs va anar a càrrec d’Anna Bach, vocal d’Alimentació i Nutrició del COFB. Bach va valorar positivament com s’havia desenvolupat aquesta nova edició de “Nutrició i esport” i va explicar que aquesta és una àrea en la qual els farmacèutics tenen molt per aportar, ja que “són professionals accessibles per la població i ofereixen un consell professional“. Des del seu punt de vista, perquè aquest consell professional sigui acurat són fonamentals aquests tipus de formacions.

Nutrició i esport: pròxima edició de nivell avançat

Els dies 22 i 24 de gener de 2019 s’impartirà al COFB una edició de nivell avançat de “Nutrició i esport”   en què s’abordaran temes com el dopatge, les interaccions o casos pràctics en nutrició i complementació esportiva.

*Les inscripcions començaran el 5/12/2018. 

Amb el patrocini de:

 

 

 

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal