Estàs aquí: Inici > Destacats > El paper del farmacèutic en les tècniques de reproducció assistida

El paper del farmacèutic en les tècniques de reproducció assistida

4 juny 2019

Els passats 20 i 21 de maig el COFB va acollir la formació “Tècniques de reproducció assistida” que tenia per objectius repassar els diferents tractaments disponibles actualment, posant èmfasi en el paper del farmacèutic a l’hora d’aconsellar les parelles en edat fèrtil en la preparació del procés i l’ús adequat dels medicaments utilitzats en els tractaments de reproducció assistida. La ponent va ser Marta Colodrón, ginecòloga especialista en reproducció assistida a la Clínica Barcelona IVF.

La vitrificació ovocitària es una opció cada vegada més sol·licitada per dones d’entre 30 i 38 anys. L’evolució de la societat en els països europeus cada cop més retarda l’edat de la maternitat i fa que cada any augmenti la demanda de tractaments de reproducció assistida.

Continguts del programa

El programa del curs tenia com a temes principals:

  • Fisiologia del cicle ovàric i fàrmacs utilitzats en reproducció assistida
  • Tractaments disponibles: inseminació, fecundació in vitro, vitrificació ovocitària
  • Complements alimentosos per a la fertilitat
La Dra. Colondrón en una de les sessions formatives del curs "Tècniques de reproducció assistida".

La Dra. Colondrón en una de les sessions formatives del curs “Tècniques de reproducció assistida”.

Durant el curs, la Dra. Colodrón va explicar que el model de família tradicional ha anat canviant amb el pas dels anys i que la reproducció assistida s’hi ha adaptat. Va referir-se als conceptes d’inseminació intrauterina (IA), fecundació in vitro (FIV), ovodonació (FIV donació d’òvulos) i vitrificació ovocitària. I també va exposar que en la donació de gàmetes el procediment mèdic no ha de ser feixuc per al donant, hi ha d’haver una elecció del donant per part de l’equip mèdic, s’ha de procurar la similitud fenotípica i preservar l’anonimat de la donació.

Guillermo Bagaría, responsable d'Atenció Farmacèutica del COFB, i la Dra. Rosa Colandrón.

Guillermo Bagaría, responsable d’Atenció Farmacèutica del COFB, i la Dra. Rosa Colandrón.

Valoració global del curs

El responsable d’Atenció Farmacèutica del COFB, Guillermo Bagaría, va explicar que “el curs estava orientat a explicar quines són, des d’un punt de vista fisiològic, les tècniques de reproducció assistida i què es busca en cada una de les situacions, ja sigui una fecundació in vitro, una donació d’òvuls o una preservació d’òvuls”. Tot plegat, des del seu punt de vista, “estava vinculat a l’explicació farmacològica dels grups de fàrmacs que intervenen en cadascuna de les fases del desenvolupament del cicle menstrual, per potenciar, per inhibir o per emmascarar determinades situacions que ens poden ser més afavoridores en funció d’allò que estem buscant”.

Segons ell, “la formació va ser molt interessant perquè es van explicar evolucions dins de cada grup farmacoterapèutic, és a dir, d’on veníem fa uns anys i quines evolucions tecnològiques tenim ara que fan que l’administració, la dosi o els efectes secundaris siguin menors i que les estratègies hagin millorat considerablement”.

En definitiva, el curs va servir perquè “quan els farmacèutics rebin una consulta o una recepta a la farmàcia comunitària [dels fàrmacs aconsellats en tècniques de reproducció assistida] puguin donar els consells farmacoterapèutics adients perquè se’n faci un ús segur i que l’esforç que suposa veure’s immers en aquests procediments no falli per una mala informació”, va concloure Bagaría.

 

Amb el patrocini de:

 

 

 

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal