Estàs aquí: Inici > Destacats > Àgora de Nutrició i Salut posa en marxa la primera edició del curs sobre intervenció farmacèutica en disfàgia

Àgora de Nutrició i Salut posa en marxa la primera edició del curs sobre intervenció farmacèutica en disfàgia

8 octubre 2019

Segons la “Guia de diagnòstic i de tractament nutricional i rehabilitador de la disfàgia orofaríngia”, de Nestlé Health Science, fins al 30 i el 40% de la població de més de 65 anys pot patir disfàgia i la prevalença d’aquesta malaltia és més elevada en pacients amb malalties neurodegeneratives (fins al 80%), així com en aquells que han patit un accident cerebrovascular (el 40%). Malgrat ser una patologia molt prevalent, està infradiagnosticada i infratractada i poques vegades es vinculen a ella les seves complicacions més importants (malnutrició i pneumònia).

Per augmentar el coneixement d’aquesta malaltia, Àgora de Nutrició i Salut, impulsada pels Col·legis Farmacèutics de Barcelona i Madrid -a través d’Àgora Sanitària- i Nestlé Health Science, llança la primera edició del curs “Disfàgia, intervenció farmacèutica i solucions”. La formació començarà el 21 d’octubre i les inscripcions es poden realitzar a través del portal al llarg d’aquest mes.

Quins objectius té la formació?

La formació té per objectiu proporcionar els coneixements necessaris perquè els farmacèutics puguin:

  • Reconèixer els pacients amb disfàgia
  • Ajudar a prevenir les complicacions
  • Aconsellar les mesures nutricionals oportunes.

Més concretament, una vegada finalitzat el curs, s’espera que aquests professionals siguin capaços, entre altres aspectes, de reconèixer els perfils de pacients que poden patir disfàgia i identificar els signes i símptomes característics per poder realitzar l’educació sanitària necessària.

Continguts i metodologia

La formació es divideix en 4 grans blocs. En el primer, titulat “Aspectes generals de la disfàgia”, s’aborden qüestions com què és la disfàgia, quines conseqüències té, causes i grups de risc o com detectar la sospita de disfàgia des de la farmàcia comunitària.

El segon bloc, “Aspectes relacionats amb el tractament nutricional i solucions des de l’oficina de farmàcia”, tracta les consultes freqüents relacionades amb l’alimentació i la hidratació en el pacient amb disfàgia, les mesures generals i higièniques i l’abordatge nutricional d’aquesta patologia.

El tercer i quart bloc es titulen, respectivament, “Preparació d’espessidors” i “Medicaments i disfàgia”. Aborden, d’una banda, les claus per a una correcta dispensació i consell farmacèutic pel que fa a l’administració d’espessidors; i els medicaments que provoquen disfàgia, la interacció fàrmacs-espessidors i l’administració de medicaments en pacients amb disfàgia, d’una altra.

El curs consta de vídeos didàctics explicatius a càrrec d’experts que analitzen la clínica de la disfàgia i el consell nutricional, i es completa amb recursos teòrics en format multimèdia i manuals en PDF. A més, els alumnes hauran de resoldre diferents casos pràctics que simulen la intervenció del farmacèutic. Juntament amb els continguts i els casos, es crearan diferents espais de discussió sobre les possibilitats d’intervenció i l’experiència pràctica de cada usuari.

La importància d’un abordatge multidisciplinari de la disfàgia

La “Guia de diagnòstic i de tractament nutricional i rehabilitador de la disfàgia orofaríngia” també es refereix a la gran transversalitat i multidisciplinarietat d’aquesta patologia, la qual cosa suposa que en el seu abordatge sigui indispensable que també hi participi el farmacèutic comunitari.

Seguint, doncs, aquesta premissa, la docència del curs va a càrrec d’Helena Bascuñana, metge especialista en rehabilitació del dany cerebral i directora del Servei de Medicina Física i Rehabilitació de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau; Viridiana Arreola, logopeda especialista en disfàgia de l’Hospital de Mataró; Anna Paré, farmacèutica dietista-nutricionista i membre de la Vocalia d’Alimentació i Nutrició del COF de Barcelona; i Guadalupe Piñeiro, farmacèutica d’hospital, cap de servei del Servei Gallec de Salut i responsable de Farmàcia de l’Hospital de Vigo.

1.400 registres des que es va posar en marxa el portal Àgora de Nutrició i Salut

Des que es va llançar el passat mes de març, Àgora de Nutrició i Salut –fruit de la col·laboració entre Nestlé Health Science i Àgora Sanitària- ha sumat 1.400 registres. Al seu torn, el primer curs llançat dins d’aquesta àrea formativa, que portava per títol “Alimentació Saludable en l’adult”, ha comptat amb prop de 800 inscripcions entre les dues edicions que s’han impartit, amb un percentatge d’aptes que va superar el 60%. El que van valorar més positivament els alumnes del curs va ser el coaching nutricional ofert des de la farmàcia i els continguts relacionats amb nutrients i requeriments nutricionals.

A més, després d’haver-lo cursat, alguns dels alumnes afirmen que han adquirit una millor capacitat de resposta davant les consultes relacionades amb l’alimentació saludable en l’adult i noves idees per a atendre pacients ancians. També reconeixen que la formació té una elevada aplicació pràctica, ja que moltes de les situacions del curs es donen en el dia a dia.

Recursos formatius per elevar el valor de la nutrició a la farmàcia i la societat

D’altra banda, el portal ofereix, de manera gratuïta, recursos formatius àgils i dinàmics com infografies, articles científics comentats o vídeos amb experts sobre temes relacionats amb l’alimentació i nutrició de l’adult. Amb el curs de disfàgia, es continua l’aposta estratègica d’Àgora Sanitària i Nestlé Health Science per elevar el valor de la nutrició a la farmàcia i la societat. Tot això a través de la promoció d’una alimentació equilibrada i un estil de vida saludable en una franja d’edat on la intervenció del farmacèutic -com a professional sanitari pròxim, accessible i de confiança- és clau per a aconseguir un envelliment sense mancances nutricionals.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal