Estàs aquí: Inici > Destacats > El Col·legi presenta el programa formatiu 2019-2020 amb un 40% de cursos i conferències de nova creació

El Col·legi presenta el programa formatiu 2019-2020 amb un 40% de cursos i conferències de nova creació

23 octubre 2019

El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) va presentar el passat 10 d’octubre el Programa de Formació Continuada 2019-2020 amb una proposta formativa que conté més de 180 activitats, un 40% de les quals són de nova creació. Durant l’acte, Jordi De Dalmases, president del COFB, va afirmar que “la formació és un aspecte clau en la professió farmacèutica, perquè els avenços són rapidíssims i es produeixen de manera exponencial”. D’altra banda, Aina Surroca, vocal del COFB responsable de la Comissió Delegada de Formació Continuada, va apuntar que “el programa formatiu respon a la línia estratègica que tenim marcada com a Junta: vetllar per la qualitat de la professió proporcionant a tots els col·legiats la formació continuada adaptada a les seves necessitats”.

Aina Surroca, vocal del COFB responsable de la Comissió Delegada de Formació Continuada, explicant els detalls del Programa Formatiu 2019-2020.

Aina Surroca, vocal del COFB responsable de la Comissió Delegada de Formació Continuada, explicant els detalls del Programa Formatiu 2019-2020.

Què és el més destacat del programa formatiu 2019-2020?

El programa formatiu dissenyat pel COFB respon a les inquietuds i necessitats expressades en temes d’interès pel sector, des de les novetats que sorgeixen al voltant de l’activitat farmacèutica a la potenciació de la innovació.

Els canvis en la capacitat del consumidor per accedir a la informació, l’impacte de la transformació digital en el sector retail i els canvis en els hàbits de compra han generat també necessitats formatives que s’han recollit en l’àmbit del desenvolupament empresarial de la farmàcia. En són exemple, cursos com “Processos de venda i consell actiu: les necessitats del client com a punt de partida” o “L’ABC de les xarxes socials en la farmàcia comunitària”.

Sessions d’innovació

El nou Programa Formatiu inclou dues àrees relacionades amb la innovació. D’una banda, amb l’objectiu de promoure-la, es farà un seguit de sessions sota el paraigua de “Com aplicar processos d’innovació al sector farmacèutic”. Tot plegat, per donar continuïtat a l’aposta que va fer el Col·legi amb la iniciativa Infarmainnova -celebrada en el marc d’Infarma Barcelona 2019-.
D’altra banda, hi haurà formacions sobre continguts innovadors com “Fem camí cap a la farmacogenètica”, “Biosimilars: experiències pràctiques d’introducció i utilització en l’entorn clínic” o “Introducció a la immunoteràpia i al paper que juga en l’oncologia personalitzada”.

Enfocament multidisciplinari, activitats per a tots els àmbits d’exercici i sinergies

Alguns dels cursos inclosos dins l’oferta formativa tenen un enfocament multidisciplinari, a partir de concebre el pacient com un tot i d’abordar cadascun dels àmbits sanitaris que el tractaran. Ho exemplifiquen formacions com: “Patologies osteoarticulars, atenció centrada en el pacient”; “Menopausa, atenció centrada en la dona” i “Cardiodiabesitat, atenció centrada en el pacient”.

Alhora, es manté l’aposta per incloure activitats que cobreixen els diferents àmbits d’exercici de la professió farmacèutica, amb continguts específics dirigits a cadascun d’ells. També s’han establert sinergies amb altres associacions i societats amb l’objectiu de generar formacions conjuntes útils per al professional. Aquest és el cas dels cursos plantejats en col·laboració amb la Societat Catalana d’Al·lèrgies, la Societat Catalana de Ciències de Laboratori Clínic o l’Associació per a l’Autocura de la Salut (anefp).

La formació del COFB, en xifres

  • Més de 100 cursos presencials, tertúlies, tallers i seminaris
  • 3 programes formatius de llarga durada
  • 70 cursos a través d’Àgora Sanitària
  • 46 cursos amb bonificació

Programa de Formació Continuada 2019-2020 consultable en línia aquí.

L’àrea de seguretat del pacient, renovada amb 6 nous cursos

L’àrea “Seguretat del pacient” s’ha renovat amb 6 nous cursos, com “Seguretat i eficàcia en la dispensació pediàtrica”, “Com tractar una patologia urgent a l’atenció primària”, o “La gestió de l’adherència en les patologies hospitalàries i en el pacient crònic”. També s’inclourà una formació al voltant del Programa per optimitzar l’ús dels antibiòtics (PROA) en pacients ambulatoris, en consonància amb els objectius del Plan Nacional frente a la Resistencia a los Antibióticos (PRAN) coordinat per l’AEMPS.

Nou àmbit de desenvolupament directiu

D’altra banda, un dels àmbits que s’inclou per primera vegada és el de desenvolupament directiu a través del Digital Journey o el Programa LIDERA. Aquestes dues activitats pretenen formar els professionals per exercir un lideratge integrador en els quatre àmbits imprescindibles del sistema empresarial: persona, organització, negoci i entorn.

Conferència “Novetats en vacunes. Què cal saber?”

La presentació del programa formatiu va estar acompanyada de la primera tertúlia d’actualitat del nou curs titulada “Novetats en vacunes. Què cal saber” impartida per la Dra. Magda Campins, epidemiòloga, cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron; i el Dr. Antoni Trilla, epidemiòleg, cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Clínic i degà de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la UB.

Els assistents a la conferència van poder interactuar amb els ponents plantejant les seves preguntes a través del seu mòbil.

Els assistents a la conferència van poder interactuar amb els ponents a través del seu mòbil.

En aquesta tertúlia d’actualitat, que es va desenvolupar a partir d’un format pràctic i interactiu amb la metodologia Kahoot, els assistents havien d’anar responent preguntes plantejades per Campins i Trilla. Tot seguit, els doctors s’encarregaven d’exposar la resposta correcta. Bàsicament, els temes abordats durant la conferència van ser la utilitat de les vacunes, els riscos de no vacunar i la importància de l’actuació farmacèutica en la població a través de l’educació i el consell sanitari.

La conferència “Novetats en vacunes. Què cal saber” va comptar amb el patrocini de:

 

 

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal