Estàs aquí: Inici > Destacats > Els medicaments fotosensibilitzants centren la segona onada de la campanya “Atenció Pell 365”

Els medicaments fotosensibilitzants centren la segona onada de la campanya “Atenció Pell 365”

30 octubre 2019

El passat 22 d’octubre va tenir lloc al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona la presentació de la segona onada de la campanya “Atenció Pell 365”. La sessió va comptar amb les intervencions de Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB; Maria Perelló, cap del Centre d’Informació del Medicament del COFB i Sònia Martínez, metgessa de família i comunitària del CAP Ramona Via i membre del Grup de Dermatologia de CAMFiC. La campanya d’educació sanitària -que durarà tot un any i va iniciar-se al mes de juny coincidint amb l’arribada de l’estiu- se centrarà en aquesta segona fase (tardor 2019) en els medicaments fotosensibilitzants. Es tracta de fàrmacs que augmenten la vulnerabilitat al sol i que fan que sigui imprescindible la utilització del protector solar.

Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB, en un moment de la seva intervenció durant la presentació de la segona onada de la campanya "Atenció Pell".

Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB, en un moment de la seva intervenció durant la presentació de la segona onada de la campanya “Atenció Pell”.

Concretament, s’informarà els pacients que acudeixin a la farmàcia sobre l’existència dels medicaments fotosensibilitzants, dels seus efectes perjudicials per a la nostra pell i de les mesures preventives que s’han de prendre per tal de minimitzar els seus efectes.

Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB, va explicar durant la presentació que en aquesta segona onada “ens volem focalitzar en els medicaments fotosensibilitzants i en què sigueu capaços de donar les indicacions corresponents a l’hora de fer les dispensacions”.”Hem dividit la campanya en 4 onades, per tal que hi hagi 4 inputs al llarg de l’any i que els farmacèutics centrem els esforços o informació en diferents temes relacionats amb la protecció solar“.

Dispensació, indicació i seguiment farmacoterapèutic 

En el moment de la dispensació i indicació de medicaments fotosensibilitzants, els farmacèutics poden realitzar una important tasca d’educació sanitària al voltant dels medicaments fotosensibilitzants; informant el pacient que el medicament que se li dispensarà tindrà aquestes característiques, preguntant-li el grau d’exposició específic al sol (si fa activitats a l’exterior, si utilitza protecció física…);  detectant reaccions adverses; valorant el millor moment per a l’inici del tractament (si es pot) i situant, quan sigui possible, la presa del medicament a la nit.

Així mateix, per prevenir les reaccions de fotosensibilitat induïdes per fàrmacs els farmacèutics recomanaran evitar l’exposició al sol (quan sigui possible), l’ús de protecció física (roba, ulleres, etc.), l’ús de protecció solar sempre que se surti al carrer en zones exposades i l’ús de fotoprotecció oral, complementari, mai substitutori.

En quins casos ens podem trobar amb medicaments fotosensibilitzants?

Alguns dels medicaments fotosensibilitzants s’utilitzen en casos com el dolor o la inflamació, el colesterol alt, l’al·lèrgia, l’insomni, la hipertensió arterial, l’acidesa estomacal, les infeccions bacterianes, la depressió o l’acne.

Un 55% de les persones enquestades durant “Atenció Pell 2018” prenia medicaments fotosensibilitzants  i, d’aquests, el 76% no utilitzava sempre protecció solar. És per això que és necessari incidir en la divulgació d’aquest tipus de medicaments, en què es fa necessari utilitzar protector solar.

Pel que fa a la indicació per reaccions de fotosensibilitat induïda per fàrmacs, els farmacèutics, davant d’una cremada solar demanaran sempre quins medicaments s’estan prenent. Si es tracta d’un tractament de prescripció mèdica, es reforçaran les mesures preventives amb educació sanitària en protecció solar i es derivarà al metge perquè valori les mesures oportunes sobre el tractament (sense urgència).

La metgessa Sònia Martínez i la farmacèutica Maria Perelló, en un moment de la seva intervenció, en què van utilitzar la metodologia Kahoot.

La metgessa Sònia Martínez i la farmacèutica Maria Perelló, en un moment de la seva intervenció, en què van utilitzar la metodologia Kahoot.

En cas que es tracti d’un tractament a demanda (“prengui’l si cal”) o bé si és d’indicació farmacèutica, es recomanarà la retirada de la medicació sempre que hi hagi exposició al sol. En el cas del seguiment farmacoterapèutic amb medicaments fotosensibilitzants, quan se’n detectin cal proporcionar informació personalitzada del medicament (IPM) amb educació sanitària  en protecció solar.

També es mantindrà un contacte fluid amb el metge de família del pacient en seguiment per compartir informació de: problemes relacionats amb el medicament (PRM), resultats negatius del medicament (RNM) i intervencions conjuntes sobre el tema.

Objectius de la campanya “Atenció Pell 365”

Els temes abordats durant la campanya són: etiquetatge, quantitat, aplicacions i textures dels protectors solars (Juny 2019); medicaments fotosensibilitzants (Octubre 2019); exposició invisible (Febrer 2020) i protecció física i hàbits d’exposició (Maig 2020).

    • Fomentar la idea que protegir-se del sol és un hàbit atemporal, no estacional
    • Aconsellar l’ús correcte dels protectors solars
    • Promoure hàbits d’exposició saludables
    • Conèixer els efectes de les diferents radiacions i poder informar els pacients de manera idònia 

Els materials de la campanya

“Atenció Pell 365” ha posat a disposició dels farmacèutics participants diversos materials divulgatius: un vinil que podran penjar a la farmàcia; fulletons per als usuaris amb informació sobre com aplicar el protector solar, quins medicaments són fotosensibilitzants, els efectes de la radiació del sol sobre la pell i diferents maneres de protegir-se del sol. Etiquetes de la segona onada de la campanya #AtencióPell365 dedicada als medicaments fotosensibilitzants.

Com a novetat, en aquesta segona fase, les farmàcies disposaran d’unes etiquetes que els farmacèutics podran posar per indicar si un determinat medicament és fotosensibilitzant a l’hora de dispensar-lo.

Organitzat conjuntament amb:

 

 

 Amb el patrocini de:

 

 

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal