Estàs aquí: Inici > Destacats > Octubre: Campanya del COFB sobre la importància de la recepta mèdica, activitats formatives i Diada del Farmacèutic, temes més destacats als mitjans

Octubre: Campanya del COFB sobre la importància de la recepta mèdica, activitats formatives i Diada del Farmacèutic, temes més destacats als mitjans

20 novembre 2019

Campanya del COFB sobre la importància de la recepta mèdica en medicaments com l’ibuprofèn i el paracetamol

El passat 21 d’octubre, el Col·legi va iniciar una campanya de conscienciació de la importància de la recepta en medicaments amb prescripció mèdica. En aquesta ocasió es va centrar en l’ibuprofèn i el paracetamol, i es preveu realitzar-ne una altra amb els antibiòtics.

Aquesta campanya va tenir ressò en diversos mitjans: La Vanguardia, la Cope, El Punt Avui, Betevé, Vilaweb, La República i La Mañana (versió impresa). També se’n van fer-hi referència el Diari de Girona (a la versió online i a la impresa), imFarmacias, Diariofarma, El Farmacéutico, Revista Farmanatur, Revista Acofar i Sanifax.

Arrel d’aquesta visibilitat, la Cadena Cope va entrevistar al secretari del COFB Jordi Casas (minut 25:20). D’altra banda, Ràdio Terrassa va entrevistar a Joan Brugueras, coordinador de les farmàcies del Vallès Occidental Oest.

Activitats formatives del COFB

Presentació del Programa de Formació Continuada 2019-2020

Coincidint amb l’inici del curs acadèmic 2019-2020, el Col·legi va enviar una nota de premsa per informar de la presentació del Programa de Formació Continuada 2019-2020, que inclou un 40% de cursos i conferències de nova creació. Se’n van fer ressò diversos mitjans de la premsa especialitzada: imFarmacias, Diariofarma, Farmaventas, Revista Acofar i Sanifax.

Inauguració de la XV edició del MGOF

Durant la inauguració de la XV edició del Màster de Gestió de l’Oficina de Farmàcia  (MGOF), el president del COFB, Jordi de Dalmases, va destacar que “la professió ha de mirar cap al futur”, en referència als reptes als quals s’enfronta el col·lectiu de cara als anys vinents. Els mitjans especialitzats  imFarmacias, Diariofarma, Revista Acofar, Farmaventas i Sanifax van recollir aquestes declaracions, així com els objectius del Màster i valoracions d’alumnes de l’anterior edició.

Curs sobre intervenció farmacèutica en disfàgia

Per augmentar el coneixement al voltant de la disfàgia, Àgora de Nutrició i Salut, impulsada pels Col·legis Farmacèutics de Barcelona i Madrid -a través d’Àgora Sanitària- i Nestlé Health Science, van posar en marxa la primera edició del curs “Disfàgia, intervenció farmacèutica i solucions”. A partir de la nota de premsa que va enviar el Col·legi, on s’aprofundia, entre altres aspectes, sobre els continguts del curs i la importància d’un abordatge multidisciplinari, quatre mitjans van publicar una notícia: imFarmacias, Farmaventas, Revista Acofar i Sanifax.

Diada del Farmacèutic

El 8 d’octubre es va celebrar al Palau de la Música Catalana la Diada del Farmacèutic, on es va homenatjar els professionals que complien 25 i 50 anys de col·legiació. El president del COFB, Jordi de Dalmases, durant el seu discurs va destacar que els farmacèutics “hem de formar part de la solució als problemes i necessitats que tindrà la societat en les pròximes dècades” i es va referir a la digitalització com un dels grans reptes del futur. La crònica de l’acte va ser àmpliament recollida per la premsa especialitzada, concretament, per Correo Farmacéutico, imFarmacias, El Farmacéutico, Aula de Farmacia, Farmaventas, Diariofarma, Revista Acofar, Revista Farmanatur i Sanifax.

Entrevista a Jordi de Dalmases, president del COFB

El portal especialitzat Aula de la Farmacia va realitzar una entrevista al president del Col·legi, Jordi de Dalmases, en la qual va repassar temes d’actualitat, la presència de la dona a les professions sanitàries, els desabastiments i la digitalització, entre d’altres. A la pregunta sobre què demanen els farmacèutics als responsables polítics davant la situació actual que viu la Sanitat, De Dalmases va contestar que el que demanen és diàleg en el moment de prendre decisions, declaració que va escollir Aula de la Farmacia com a titular de l’entrevista.

El COFB com a font d’informació

Retirada del mercat de medicaments que contenen ranitidina via oral

L’Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris va retirar preventivament la ranitidina pels seus possibles efectes cancerígens. Diferents portaveus del COFB van aclarir els dubtes en relació a aquest tema: El Món a RAC1 va recollir declaracions de la responsable del Centre d’Informació del Medicament del COFB, Maria Perelló, (programa del 3/10 a la franja de 8 a 9, concretament al minut 30); Jordi Casas, secretari del Col·legi, va intervenir  a Cope Catalunya (del minut 28’06” al 33′ 43″) i Francisca Aranzana, vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB, va respondre a Crónica Global.

Tests d’intolerància alimentària a les farmàcies

RAC1 va publicar una peça sobre els tests d’intolerància alimentària que es fan a algunes farmàcies, en la qual va incloure declaracions de la responsable del Centre d’Informació del Medicament del COFB, Maria Perelló. “Ara per ara, no hi ha cap prova científica que els avali, i no podem oferir un producte o test que no tingui suport científic”, va assegurar Perelló. També es va tractar aquest tema als informatius de TVE.

Desfibril·ladors a les farmàcies

Correo Farmacéutico va publicar el reportatge “Desfibriladores en la farmacia: un servicio de vital importancia”, tant a la versió online com a la impresa, incloent-hi declaracions de Francisca Aranzana, vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB. Segons Aranzana, “per la proximitat de les farmàcies són un lloc ideal per a instal·lar els desfibril·ladors. Cada 250 metres n’hi ha una i això facilita una xarxa d’atenció de primera línia molt important que pot ajudar a salvar vides, com ja ha passat”.

Nanotecnologia aplicada a les farmàcies

Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB, va atendre a Correo Farmacéutico per parlar sobre l’ús de la nanotecnologia en el camp de la cosmètica. Va repassar la normativa de l’aplicació d’aquests productes i els possibles riscos cap a les persones i el medi ambient, considerant necessaris més estudis sobre la seguretat d’aquests materials.

Àcid acetilsalicílic

María Perelló, responsable del Centre d’Informació del Medicament del COFB, va respondre a Cuídate Plus diferents qüestions al voltant de l‘àcid acetilsalicílic. Entre altres temes, va abordar en quins casos està recomanat el seu ús i quines contraindicacions pot presentar.

Mencions al COFB

XI Congrés Nacional d’Atenció Farmacèutica organitzat per Pharmaceutical Care a Cadis

Cadis va acollir l’XI Congrés d’Atenció farmacèutica i la vocal d’Investigació i Docència del COFB, Pilar Gascón, va moderar-hi la taula anomenada “Com fer-ho? Siguem ‘influencers'”. El responsable d’Atenció Farmacèutica del COFB, Guillermo Bagaría, també va participar-hi com a ponent. Tres mitjans van fer crònica de l’esdeveniment: Diariofarma, imFarmacias i Correo Farmacéutico.

Premi Fòrum d’Atenció Farmacèutica en Farmàcia Comunitària 2019

El col·legiat del COFB Marc García González va ser el premiat pel Fòrum d’Atenció Farmacèutica pel cas “Servei de Seguiment Farmacoterapèutic a una pacient amb diabetis mellitus i insificiència renal”. Diariofarma va fer una crònica de l’entrega de premis i Acta Sanitaria també va recollir-ho en una nota.

Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte a les oficines de farmàcia

El programa “La Ciencia de la Salud”, de TVE, va emetre el reportatge titulat “L’intestí, un camí de nou metres”. La farmacèutica Carme Ulied hi va intervenir en el moment en què es parla del Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte, que compta amb la participació de les farmàcies (minuts 22:50 a 25:24).

Altres temes relacionats

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal