Estàs aquí: Inici > Destacats > Actuació farmacèutica en el mal de gola

Actuació farmacèutica en el mal de gola

10 desembre 2019

El Col·legi va acollir el passat 27 de novembre la conferència “Actuació farmacèutica en mal de gola“, a càrrec del doctor Josep Maria Cots, especialista en Medicina Familiar i Comunitària en el CAP La Marina i professor titular de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, i Ana Mendoza, farmacèutica adjunta a Reus i Màster en Atenció Farmacèutica per la Universitat de València.

Un moment de la conferència “Actuació farmacèutica en mal de gola", celebrada el passat novembre.

Un moment de la conferència “Actuació farmacèutica en mal de gola”, celebrada el passat novembre.

A la sessió, moderada pel vicetresorer de la Junta de Govern i responsable d’Atenció Farmacèutica del COFB, Guillermo Bagaría,  es van compartir amb els assistents, eines per actuar davant casos de faringoamigdalitis, proporcionant indicacions per controlar la simptomatologia.  A més, també es va abordar en quins casos cal derivar al servei mèdic en situacions que requereixin tractament amb antibiòtics, dels quals es va fer especial èmfasi en la necessitat de controlar-ne l’ús.

Com actuar davant un cas de faringoamigdalitis?

En la seva intervenció el doctor Cots,  va donar dades sobre l’amenaça que suposa la resistència als antibiòtics i consells per contribuir a la racionalització des de la farmàcia. També va explicar com diagnosticar si les molèsties són d’origen víric o bacterià i com actuar-hi en conseqüència. En la mateixa línia va exposar Ana Mendoza, que mitjançant quatre casos diferents, va fer participar a l’audiència en l’hora d’escollir quina era l’actuació correcta.

D'esquerra a dreta, la farmacèutica Ana Mendoza, el vicetresorer i responsable d'atenció farmacèutica del COFB Guillermo Bagaría i el Dr. Josep Maria Cots.

D’esquerra a dreta, la farmacèutica Ana Mendoza, el vicetresorer i responsable d’atenció farmacèutica del COFB Guillermo Bagaría i el Dr. Josep Maria Cots.

Tots dos van coincidir a dir que davant un pacient amb molèsties a la gola, el més important és saber si es tracta d’una patologia infecciosa per determinar si s’ha de derivar o si es pot tractar de manera simptomàtica. En aquest sentit, Cots va compartir el mètode de diagnòstic en el qual ha participat i els diversos factors a tenir en compte.

Faringoamigdalitis: viral o bacteriana?

El mal de gola és un dels símptomes de consulta més freqüents a la farmàcia comunitària i als centres d’atenció primària. En un 80% de casos, l’etiologia és d’origen víric i el tractament no requereix cap antibiòtic. És important saber detectar-les correctament en el pacient per poder tractar-lo de manera adequada.

Origen viral

L’origen viral és més comú en menors de 4 anys i majors de 45, està repartit al llarg de tot l’any, tant la febre com el dolor en tragar són lleus i el seu començament és gradual. Altres símptomes que es poden trobar són tos, conjuntivitis, rinitis, miàlgies i/o diarrea.

Origen bacterià

L’origen bacterià és més comú en gent d’entre 5 i 15 anys, es concentra sobretot a l’hivern i la primavera i el dolor al menjar i la febre són més importants i comencen sobtadament. Altres símptomes que es poden trobar són cefalea, nàusees, vòmits i/o exantema.

Amb el patrocini de:

 

 

 

Altres publicacions d’interés:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal