Estàs aquí: Inici > Destacats > El Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte celebra 10 anys a Barcelona

El Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte celebra 10 anys a Barcelona

18 desembre 2019

El passat 13 de desembre va tenir lloc a La Pedrera la jornada que celebrava els 10 anys del començament del Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte (PDPCCR) a la ciutat de Barcelona. L’acte -presentat per l’escriptora Empar Moliner- va comptar amb una taula de benvinguda amb la presència de l’Hble. consellera de Salut, Alba Vergés; el Dr. Xavier Castells, cap de servei d’Epidemiologia i Avaluació de l’Hospital del Mar; el Dr. Jaume Grau, coordinador de la Unitat de Cribratge de l’Hospital Clínic; el Sr. Jordi de Dalmases, president del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i la Sra. Gemma Tarafa, regidora de Salut, Envelliment i Cures de l’Ajuntament de Barcelona.

D'esquerra a dreta: el Dr. Xavier Castells, la Sra. Gemma Tarafa, l'Hble. Consellera de Salut, Alba Vergés, el Sr. Jordi de Dalmases i el Dr. Jaume Grau. Font imatge: Hospital Clínic de Barcelona

D’esquerra a dreta: el Dr. Xavier Castells, la Sra. Gemma Tarafa, l’Hble. Consellera de Salut, Alba Vergés, el Sr. Jordi de Dalmases i el Dr. Jaume Grau. Font imatge: Hospital Clínic de Barcelona

Les oficines de farmàcia, claus per incentivar la participació de la població 

Durant la inauguració, Vergés va destacar el paper que les farmàcies han dut a terme al llarg d’aquesta dècada per augmentar les xifres de participació en el Programa. D’altra banda, Jordi de Dalmases, president del COFB, va posar en valor la capil·laritat i la proximitat de les farmàcies com a factors clau per sensibilitzar la població davant el cribratge de càncer colorectal, en col·laboració amb la resta d’agents de salut.

Passat, present i futur del cribratge de càncer de còlon i recte

Al llarg de la jornada de celebració, també va tenir lloc la conferència “L’actitud positiva canvia la perspectiva de les coses”, a càrrec de Victor Küppers, doctor en Humanitats, formador i professor de la UIC. Així mateix, el Dr. Rafa Guayta, director de projectes i recerca del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, va dedicar la seva conferència a respondre la pregunta “D’on venim?”, abordant els orígens del Programa; la Dra. Andrea Burón, epidemiòloga de l’Hospital del Mar, i la Dra. Maria Pellisé, endoscopista de l’Hospital Clínic, van fer un repàs de la situació actual, a partir de la conferència “On som?”; i La periodista d’El País, Milagros Pérez Oliva, va posar la mirada al futur d’aquest projecte de cribratge donant resposta, al llarg de la seva intervenció, a la pregunta “Cap a on anem?”. Per últim, la cloenda va anar a càrrec dels co-coordinadors del programa, el Dr. Antoni Castells, per part de l’Hospital Clínic, i el Dr. Francesc Macià, per part de l’Hospital del Mar.

Com funciona el programa?

El programa, que ja està implantat a tot Catalunya, s’adreça a tots els homes i dones d’entre 50 i 69 anys i consisteix a fer-se, cada dos anys, una senzilla prova a casa per detectar si les deposicions contenen petites quantitats de sang que no es veuen a simple vista. La població diana rep una carta d’invitació amb les instruccions a seguir i, a Barcelona, el col·lector de la mostra es recull i es retorna a les oficines de farmàcia.

Si el resultat de la prova és normal, és molt poc probable que es tingui un càncer de còlon i, passats dos anys, es torna a oferir fer la prova. Si en la prova, però, es trobessin indicis de sang, és probable que es tingui una lesió. Davant d’aquest resultat, es proposa fer una colonoscòpia -una exploració de l’interior del budell, amb sedació i risc baix de complicacions-, que permet prevenir el càncer de còlon extirpant els pòlips que podrien malignitzar o detectar el càncer en estadis inicials.

Inici del Programa de Cribratge de Càncer de Còlon i Recte

Així doncs, Guayta va explicar com va començar el projecte fa tot just 10 anys. En la seva intervenció, va destacar que les farmàcies “han consolidat la participació en el Programa”, ja que presenten una sèrie de característiques que les fan idònies per dur a terme activitats preventives. I va apuntar que els farmacèutics són professionals sanitaris formats, a qui la població diposita un alt grau de confiança per la seva proximitat, accessibilitat, competència professional i equilibri territorial.

Protocol d’actuació farmacèutica

També va exposar com es va definir el protocol d’actuació farmacèutica en aquest programa, amb l’objectiu d’incentivar la participació de la població diana, informar l’usuari sobre el cribratge i la presa de la mostra i garantir-ne la traçabilitat. A l’hora de definir l’actuació de les farmàcies comunitàries, també es va ressaltar la importància de la formació del farmacèutic, l’adaptació dels materials al circuit (kits, col·lectors, cartes, bosses de transport, adhesius, cartells), la coordinació amb les oficines tècniques del programa i els laboratoris en comitès executius i la utilització d’eines de registre per garantir-ne la traçabilitat.

El Dr. Rafa Guayta, director de projectes i recerca del CCFC, en un moment de la seva intervenció. Font imatge: Hospital Clínic de Barcelona

El Dr. Rafa Guayta, director de projectes i recerca del CCFC, en un moment de la seva intervenció. Font imatge: Hospital Clínic de Barcelona

Dates clau

Guayta va destacar que l’inici del programa es remunta el desembre de 2009. Els primers farmacèutics a participar-hi van ser un grup de La Barceloneta, acostumats a col·laborar amb els seus equips d’atenció primària (EAP), que van començar a implicar-se en el PDPCCR voluntàriament i altruista.

Així doncs, impulsat pel Departament de Salut, liderat per l’Hospital Clínic i l’Hospital del Mar, i amb la col·laboració del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), el programa va estrenar-se a l’àrea integral de salut Litoral Mar i també a la de Barcelona Esquerra, i es va estendre a la resta de la ciutat el 2015. Va ser pioner en comptar amb la implicació activa de les farmàcies per aconseguir un major impacte i participació de la població. Fins llavors, va exposar Guayta, només hi havia hagut pilots de cribratge de càncer de còlon i recte, coordinats entre hospitals i farmàcies comunitàries, en algunes regions del nord d’Itàlia.

Membres del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona implicats en el programa. Font imatge: Hospital Clínic de Barcelona

Membres del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona implicats en el programa. Font imatge: Hospital Clínic de Barcelona

Una altra de les fites assolides en el marc del programa va produir-se l’any 2012, quan es va signar el concert d’Atenció Farmacèutica amb el CATSALUT i el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, que en garantia la continuïtat. Es va firmar, també, un conveni amb les 4 distribuïdores farmacèutiques: Fedefarma, Alliance Healthcare, Hefame i Cofares. I es va crear una aplicació informàtica des del Col·legi que permetia planificar, vincular les mostres amb els usuaris, portar a terme un registre d’activitat, el control de la facturació i seguir la traçabilitat de les mostres, fent un seguiment dels indicadors de qualitat i la notificació de les alertes.

El PDPCCR a la ciutat de Barcelona

En aquest temps, s’han fet més de 575.000 proves que han permès diagnosticar prop de 1.300 càncers invasius i extirpar pòlips amb potencial de malignització en 15.500 persones, de les quals el 64% són de risc intermedi o alt. Al llarg d’aquests 10 anys, s’han enviat prop d’1,4 milions d’invitacions personals a més de 566.000 persones.

El cribratge obté uns bons resultats de participació a la ciutat: en global, se situa prop del 50%, però en algunes àrees arriba a gairebé al 60%. Tot i això, cal continuar millorant el coneixement i l’accessibilitat del programa i arribar a participacions superiors al 65%, com recomanen les guies europees.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal