Estàs aquí: Inici > Destacats > Els farmacèutics es formen per a contribuir al bon ús dels antibiòtics

Els farmacèutics es formen per a contribuir al bon ús dels antibiòtics

18 febrer 2020

El passat 13 de febrer va tenir lloc al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) la taula rodona “Programa per optimitzar l’ús dels antibiòtics (PROA) al pacient ambulatori”. Amb experts de diferents nivells assistencials, l’objectiu era que farmacèutics comunitaris, d’atenció primària i d’hospitals es familiaritzessin amb els programes d’optimització de l’ús dels antibiòtics (PROA) i s’impliquessin en les campanyes i programes d’un ús adequat d’antimicrobians.

 D'esquerra a dreta: Esther Ribes, farmacèutica d'atenció primària de la Unitat de Farmàcia de la Direcció d'Atenció Primària Lleida de l'Institut Català de la Salut; Marlene Álvarez, farmacèutica adjunta, membre del core PROA del Servei de Farmàcia de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona; Roser Vallès, vocal d'Atenció Primària del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona; Núria Gotanegra, farmacèutica d'atenció primària de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla i Anna Font, farmacèutica titular d'oficina de farmàcia a Granollers.

D’esquerra a dreta: Esther Ribes, farmacèutica d’atenció primària de la Unitat de Farmàcia de la Direcció d’Atenció Primària Lleida de l’Institut Català de la Salut; Marlene Álvarez, farmacèutica adjunta, membre del core PROA del Servei de Farmàcia de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona; Roser Vallès, vocal d’Atenció Primària del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona; Núria Gotanegra, farmacèutica d’atenció primària de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla i Anna Font, farmacèutica titular d’oficina de farmàcia a Granollers.

L’importància de la coordinació en l’ús racional dels antibiòtics

Per iniciar la jornada, Roser Vallès, vocal d’Atenció Primària del COFB, va donar la benvinguda destacant que “és molt important que ens unim, ens coordinem i treballem tots plegats per aquest gran objectiu que és l’ús racional dels antibiòtics”. Tot seguit, Corinne Zara, cap de Divisió d’Acció Territorial del Medicament, Àrea del Medicament, Servei Català de la Salut, va abordar la utilització d’antibiòtics i àmbits de millora, d’acord amb els objectius del PROA. Al seu torn, Emma Padilla, metgessa especialista en microbiologia clínica i col·laboradora en els PROA de Mútua Terrassa, va oferir una conferència centrada en l’anàlisi de resistències.

Corinne Zara, cap de Divisió d’Acció Territorial del Medicament, Àrea del Medicament, Servei Català de la Salut, durant la seva xerrada "Utilització d’antibiòtics i àmbits de millora, d'acord amb els objectius del PROA".

Corinne Zara, cap de Divisió d’Acció Territorial del Medicament, Àrea del Medicament, Servei Català de la Salut, durant la seva xerrada “Utilització d’antibiòtics i àmbits de millora, d’acord amb els objectius del PROA”.

Posteriorment va tenir lloc un intercanvi d’experiències d’implantació dels programes d’optimització de l’ús dels antibiòtics (PROA) al territori amb la participació de Marlene Álvarez, farmacèutica adjunta, membre del core PROA del Servei de Farmàcia de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona; Esther Ribes, farmacèutica d’atenció primària de la Unitat de Farmàcia de la Direcció d’Atenció Primària Lleida de l’Institut Català de la Salut; Núria Gotanegra, farmacèutica d’atenció primària de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla i Anna Font, farmacèutica titular d’oficina de farmàcia a Granollers.

El paper dels farmacèutics

Un dels punts centrals de la jornada va ser quin paper poden desenvolupar els farmacèutics des dels diferents àmbits d’exercici de la professió per lluitar contra les resistències als antibiòtics.

En l’àmbit de la farmàcia comunitària, els farmacèutics poden oferir consell directe i educació sanitària a la població, com per exemple, remarcar la importància de seguir sempre les pautes d’administració prescrites pel professional sanitari de referència: la dosi, la pauta i la durada; mai no interrompre el tractament, encara que millorin els símptomes; i no acumular restes d’antibiòtics a casa ni reutilitzar-les posteriorment. Pel que fa als àmbits de l’atenció primària i hospitals, a partir de l’elaboració de guies i protocols i l’anàlisi de l’evidència científica i de dades de consum d’antibiòtics, es detecten punts de millora i s’assessora a la resta de companys clínics per fer un ús racional dels antibiòtics.

L’impacte de les resistències a la salut de les persones

Durant la taula rodona, també es va exposar que les resistències als antibiòtics tenen una conseqüència directa en la salut de les persones i es va apel·lar a la responsabilitat, tant de tots els professionals sanitaris com dels mateixos pacients, de fer-ne un ús correcte. A més contacte d’un microorganisme amb l’antibiòtic, més possibilitats té de fer una mutació que el faci resistent i que es pugui reproduir. Tenint en compte això, si es restringeix el contacte dels antibiòtics amb el medi ambient, es minimitzen les possibilitats de desenvolupar resistències.

Roser Vallès, vocal d’Atenció Primària del COFB, en un moment de la seva intervenció.

Roser Vallès, vocal d’Atenció Primària del COFB, en un moment de la seva intervenció.

Per tot plegat, segons la vocal d’Atenció Primària del COFB, Roser Vallès “és molt important prendre consciència del problema que tenim i jornades com aquesta ens ajuden a fer-ho i a posar damunt la taula solucions de futur, on és imprescindible la coordinació entre els farmacèutics de diferents nivells assistencials i la resta de professionals sanitaris implicats.”

Amb el patrocini de:

 

 

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal