Estàs aquí: Inici > Destacats > Presentació de la tercera onada de la campanya #AtencióPell365, centrada en l’exposició invisible

Presentació de la tercera onada de la campanya #AtencióPell365, centrada en l’exposició invisible

27 febrer 2020

El passat 20 de febrer va tenir lloc al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona la presentació de la tercera onada de la campanya “Atenció Pell 365” que està centrada en aquelles situacions que no identifiquem com a exposició solar, tot i que les radiacions continuen estant presents com, per exemple, la pràctica esportiva.

L’acte va comptar amb les intervencions de la vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del Col·legi, Marta Alcalde; el dermatòleg Oriol Corral, membre del Servei de Dermatologia de l’Hospital Consorci Sanitari de Terrassa, que atén pacients del Centre d’Alt Rendiment Esportiu (CAR), i el meteoròleg i divulgador científic, Tomàs Molina.

Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona.

Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona.

Al llarg de la sessió, obligatòria tant pels farmacèutics que volen continuar a la campanya “Atenció Pell 365” com pels que volen adherir-s’hi de nou, es van abordar les mesures preventives que cal adoptar en funció del tipus d’esport, com afecta l’entorn a la intensitat de la radiació i quines altres mesures de cura de la pell s’han de tenir en compte.

“En aquesta tercera onada volíem parlar de l’exposició invisible, és a dir, de casos en què nosaltres no som conscients que estem exposats al sol però ho estem. En definitiva, es tractava de fer una reflexió de totes aquelles situacions quotidianes que poden requerir protecció solar. I és que, moltes vegades, tenim la idea que només ens hem de  posar protecció solar quan anem a la platja, a la piscina o quan estem prenent el sol intencionadament. Però, en un clima com el nostre, en què tenim moltes hores de sol, hi ha una exposició de la qual no som conscients“, va explicar Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB.

El clima del futur i la radiació solar

La primera part de la sessió va comptar amb la conferència del meteoròleg i divulgador científic Tomàs Molina, titulada “El clima del futur (2030)”. Durant la seva intervenció, Molina va parlar dels diferents tipus de radiació que hi ha, com es modulen al llarg de l’any, com varia la radiació segons les condicions d’alçada o localització, i del paper de la capa d’ozó, que també modifica molt com arriben les radiacions a la Terra.

El meteoròleg Tomàs Molina, en un moment de la seva intervenció.

El meteoròleg Tomàs Molina, en un moment de la seva intervenció.

“El món està canviant molt de pressa i cal adaptar-nos als nous escenaris, que han vingut per quedar-se, i que impliquen episodis de més calor i més radiació solar“, va exposar el meteoròleg. I, posant com a exemple un cas local d’aquest canvi d’escenaris, va afegir: “A Lleida, ha disminuït de forma acusada el nombre de dies amb boira, perquè ha canviat la distribució dels anticiclons. Això vol dir que tenen més dies de sol. Per tant, els hàbits quotidians d’una persona que treballava al camp a Lleida han de canviar, perquè abans treballava amb boira o amb núvols baixos i ara ho farà amb sol“.

Pràctica esportiva i exposició invisible

En el marc de la segona conferència que es va impartir, el Dr. Oriol Corral va repassar alguns conceptes com l’estructura i les funcions de la pell, l’espectre electromagnètic de la llum o la radiació ultraviolada (UV) i la infraroja (IR). També va abordar els efectes negatius del sol sobre la pell com fotodermatosi, fotosensibilitat, cremades, insolació, càncer de pell i fotoenvelliment. Precisament, per evitar aquests efectes nocius del sol a la pell va aprofundir en com s’han de protegir les persones que fan esport a l’aigua, a la neu, a la muntanya i a la ciutat. Pel que fa als adolescents, un grup d’edat que acostuma a fer molt esport i que sol presentar sobreproducció sebàcia i acne, el Dr. Corral va recomanar que a l’hora de protegir-se utilitzessin fórmules fluides, no comedogèniques, i oil free.

Esports a l’aigua

En aquest àmbit, el dermatòleg va explicar que cal tenir present el concepte de refracció. Tenint en compte això, i que fins a 60 cm de profunditat arriba la llum a l’aigua, a una persona que està nedant en una piscina descoberta li està arribant llum directa i llum indirecta per culpa d’aquest fenomen de la refracció.

Per aquest motiu, el Dr. Corral va recomanar que durant la pràctica d’esports aquàtics s’utilitzi fotoprotectors 50+, perquè està arribant més radiació i, a ser possible, waterproof que protegeixen durant més temps i tenen major estabilitat (80 minuts) que els wateresistant (20-40 minuts). També va recomanar que l’aplicació de fotoprotector s’hauria de repetir cada 20 minuts.

El Dr. Corral durant la seva exposició.

El Dr. Corral durant la seva exposició.

Esports a la neu

En el cas de la neu, passa el contrari: no hi ha refracció sinó reflexió. Fins a un 80-85% dels rajos que ens arriben quan estem a la neu ho fan per aquesta via. A més, també hi ha el problema de l’altitud. Cada 300 metres d’altitud que pugem augmenta un 4% la intensitat de la radiació. Per tant, es rep  més radiació, tan ultraviolada B com A. El doctor va recomanar utilitzar un fotoprotector 50+ amb filtre mineral per l’efecte pantalla, així com ulleres amb filtre UVB/UVA.

Esports a la muntanya i a la ciutat

Pel que fa als esports de muntanya, a l’altitud s’hi suma la suor, que fa que el fotoprotector s’escorri i acabi entrant als ulls de l’esportista. El més recomanable en aquests casos, segons va explicar el doctor, és que sigui de base aquosa. També va recomanar que els fotoprotectors siguin lliures de perfum i va explicar que hi ha alguns productes que són safe eye o eye protect, és a dir, que no piquen als ulls. Pel que fa a la pràctica d’esport a la ciutat, les recomanacions en relació amb el fotoprotector serien les mateixes que en el cas de la muntanya. I va afegir que alguns fotoprotectors porten actius contra la contaminació (anti-pollution).

Fotoprotecció i esport

Durant la darrera part de la conferència, el Dr. Corral va resoldre diverses qüestions plantejades pels assistents com l’ús de la fotoprotecció oral. El dermatòleg va explicar que aquest tipus de fotoprotecció és complementària, mai única. Una altra de les qüestions tractades va ser la fotoprotecció en corredors professionals. El doctor va recomanar la utilització de roba amb filtre ultraviolat, i no sortir a córrer al migdia, perquè a part de rebre més ultraviolada-B i també hi ha més risc d’insolació. A la part final de la seva intervenció, el doctor també va abordar altres problemes de la pell vinculats a la pràctica esportiva.

Amb la col·laboració de:

 

 

 

Amb el patrocini de:

 

 

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal