La disfàgia oral i faríngia fa que la deglució d’aliments sigui dificultosa i crea complicacions com la malnutrició, la deshidratació i les pneumònies per aspiració. És molt important aprendre a reconèixer els signes de la disfàgia, ja que hi ha pacients que no són conscients de tenir aquesta alteració.
La farmàcia comunitària pot identificar aquests tipus de problemes i fer una actuació farmacèutica correcta per prevenir-ne les complicacions. Per aquest motiu, el COFB va acollir el passat 2 de març un curs per conèixer la disfàgia i com actuar-hi en conseqüència. La ponent va ser Viridiana Arreola, logopeda i especialista en deglució de l’Hospital de Mataró; la vocal d’Alimentació i Nutrició del COFB Anna Bach Faig va ser-ne la coordinadora.
El paper de la farmàcia
El curs va començar amb una breu introducció sobre la disfàgia orofaríngia, donant importància a reconèixer els signes de disfàgia per poder identificar els pacients amb aquesta alteració. Es va aprendre com reconèixer els signes d’alarma, utilitzar els productes disponibles i com recomanar-los des de la farmàcia. Per fer-ho es van presentar els diferents tipus d’espessidors, els seus efectes terapèutics i com combinar-los amb medicaments.
Aprenent des de la pràctica
Si la primera part de la sessió va ser teòrica, la part final va consistir en un taller pràctic. En aquest taller, els participants van poder assajar la preparació de les viscositats més recomanades de forma assistida per un docent, que va poder avaluar-los. L’objectiu de la sessió va ser aprendre a mantenir la hidratació, tot adaptant la viscositat dels líquids i a reconèixer la dels suplements nutricionals.
Amb el patrocini de:
Altres enllaços d’interès:
- Actuació farmacèutica en el mal de gola (Desembre 2019)
- Àgora de Nutrició i Salut posa en marxa la primera edició del curs sobre intervenció farmacèutica en disfàgia (Octubre 2019)
- Nou número de Circular Farmacèutica: disfàgia i alteracions digestives, psoriasi moderada-greu i Farmacoteràpia (Novembre 2014)