Estàs aquí: Inici > Destacats > Espessidors per afrontar la disfàgia oral i faríngia

Espessidors per afrontar la disfàgia oral i faríngia

22 març 2020

La disfàgia oral i faríngia fa que la deglució d’aliments sigui dificultosa i crea complicacions com la malnutrició, la deshidratació i les pneumònies per aspiració. És molt important aprendre a reconèixer els signes de la disfàgia, ja que hi ha pacients que no són conscients de tenir aquesta alteració.

Instant de la sessió teòrica del Taller d'Espessidors, dirigit per Viridiana Arreola.

Instant de la sessió teòrica del Taller d’Espessidors, dirigit per Viridiana Arreola.

La farmàcia comunitària pot identificar aquests tipus de problemes i fer una actuació farmacèutica correcta per prevenir-ne les complicacions. Per aquest motiu, el COFB va acollir el passat 2 de març un curs per conèixer la disfàgia i com actuar-hi en conseqüència. La ponent va ser Viridiana Arreola, logopeda i especialista en deglució de l’Hospital de Mataró; la vocal d’Alimentació i Nutrició del COFB Anna Bach Faig va ser-ne la coordinadora.

El paper de la farmàcia

El curs va començar amb una breu introducció sobre la disfàgia orofaríngia, donant importància a reconèixer els signes de disfàgia per poder identificar els pacients amb aquesta alteració. Es va aprendre com reconèixer els signes d’alarma, utilitzar els productes disponibles i com recomanar-los des de la farmàcia. Per fer-ho es van presentar els diferents tipus d’espessidors, els seus efectes terapèutics i com combinar-los amb medicaments.

Aprenent des de la pràctica

Si la primera part de la sessió va ser teòrica, la part final va consistir en un taller pràctic. En aquest taller, els participants van poder assajar la preparació de les viscositats més recomanades de forma assistida per un docent, que va poder avaluar-los. L’objectiu de la sessió va ser aprendre a mantenir la hidratació, tot adaptant la viscositat dels líquids i a reconèixer la dels suplements nutricionals.

Viridiana Arreola durant la sessió teòrica. Al costat seu es poden veure els productes utilitzats durant la sessió pràctica.

Viridiana Arreola durant la sessió teòrica. Al seu costat es poden veure els productes utilitzats durant la sessió pràctica.

Amb el patrocini de:

 

 

Altres enllaços d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal