Estàs aquí: Inici > Destacats > El paper dels farmacèutics en l’acompanyament i assessorament dels pacients oncològics en l’àmbit de la dermofarmàcia

El paper dels farmacèutics en l’acompanyament i assessorament dels pacients oncològics en l’àmbit de la dermofarmàcia

22 desembre 2020

Durant els mesos de novembre i desembre s’ha impartit en format webinar el curs “Dermofarmàcia i Oncologia”. Al llarg de les cinc sessions que ha tingut la formació, s’ha fet un repàs de les diferents teràpies oncològiques que es realitzen en l’actualitat i dels efectes secundaris que originen sobre la pell dels pacients. Aquests efectes secundaris en moltes ocasions són greus i poden produir un impacte físic molt important que, a llarg termini, també pot ocasionar un impacte psicològic greu. Tot plegat, es tradueix en una disminució de la qualitat de vida dels pacients i, en alguns casos, pot arribar a ser motiu d’abandonament dels tractaments oncològics.

Objectius de la formació

La formació tenia per objectius capacitar el farmacèutic per identificar els efectes sobre la pell d’un tractament oncològic, poder recomanar les cures dermocosmètiques i els tipus de productes adients a cada cas, saber fer un seguiment dermocosmètic del malalt, donar suport personalitzat i aconsellar els productes de maquillatge terapèutic més adient.

Acompanyar els pacients oncològics des de l’oficina de farmàcia

Per això, durant la formació, s’ha explicat detalladament com orientar els pacients des de l’oficina de farmàcia, per tal de poder fer front a aquests efectes i divulgar com utilitzar productes de cura i neteja adequats per cada tipus d’efecte secundari. També s’ha aprofundit en diferents mesures que permeten preparar la pell i fer-la més resistent als tractaments oncològics.

És important que els pacients coneguin què poden fer i quines solucions hi ha disponibles per resoldre els seus problemes. En aquest sentit, els farmacèutics tenen un paper molt important tant a l’hora d’explicar, com a l’hora d’acompanyar el pacient oncològic al llarg de la seva malaltia.

Temes principals del programa

Teràpies oncològiques actuals i efectes en la pell

Cures dermocosmètiques com a complement terapèutic

Què fer i com gestionar l’afectació emocional del pacient oncològic

Habilitats de comunicació del personal sanitari a l’hora d’atendre aquest pacient i la seva família

El maquillatge terapèutic en el pacient oncològic

Taller pràctic de maquillatge terapèutic

El pacient oncològic a l’oficina de farmàcia

El paper del farmacèutic com a suport del pacient oncològic

Afectació emocional dels pacients oncològics

Una de les sessions més destacades d’aquesta formació va ser la realitzada per la psicòloga Marta de la Fuente, que va explicar molt bé com gestionar l’afectació emocional del pacient oncològic. La psicòloga va aprofundir en la tècnica del counselling, els seus fonaments i com aplicar-la; i va animar a tots els assistents a posar-la en pràctica, ja que com tot, requereix un cert entrenament i una certa experiència.

Maquillatge oncològic

La formació va comptar amb la presència d’una pacient real que, durant la sessió de maquillatge, va servir de model al maquillador especialista en pacient oncològic, Alejandro Gil, a l’hora d’explicar les diferents tècniques d’aplicació del maquillatge corrector.

Un altre testimoni important del curs va ser el de la farmacèutica Helena Molero, farmacèutica titular de la Farmàcia Ciutat de Tarragona, que va explicar la seva experiència al llarg dels últims 8 anys en l’atenció integral del pacient oncològic. Durant la formació, va exposar com han creat el servei de cures especials de la pell a la farmàcia i com el desenvolupen: a qui va dirigit, com el comuniquen, quins productes tenen a la categoria, com els organitzen als lineals i qui és l’encarregat de dur a terme i organitzar el servei.

El curs també va comptar amb la participació de la doctora Alba Català, dermatòloga del Centre Mèdic Teknon i del Servei de Dermatologia de l’Hospital Plató, i amb la participació de David Garduño i  Jesús Pérez, tots dos responsables del Departament d’Oncologia de La Roche Posay, laboratori patrocinador del curs.

Una formació de gran utilitat per als farmacèutics comunitaris

Des del punt de vista de Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB, el curs va ser “molt complet i de gran utilitat pels farmacèutics comunitaris“, ja que “el càncer és una patologia en augment entre la nostra població”. De fet, segons dades de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM) l’any 2019 es van detectar 277.234 nous casos de càncer i la incidència en els últims 5 anys s’ha vist incrementada un 12%.

Segons Alcalde,”tenint en compte aquestes dades i la manera en què sembla que evolucionarà aquesta patologia en els pròxims anys, la formació del farmacèutic en aquest sentit és clau a l’hora de poder donar un bon assessorament i, sobretot, a l’hora de poder fer un bon acompanyament als pacients al llarg de tota la malaltia.

Amb el patrocini de:

 

 

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal