Estàs aquí: Inici > Destacats > Farmacèutics es formen amb el cicle “Els Matins PROA” sobre l’ús correcte d’antibiòtics en l’àmbit hospitalari i sociosanitari

Farmacèutics es formen amb el cicle “Els Matins PROA” sobre l’ús correcte d’antibiòtics en l’àmbit hospitalari i sociosanitari

15 març 2021

Quins són els programes per optimitzar l’ús dels antibiòtics (PROA) en l’entorn hospitalari? Com s’implanten en els diferents àmbits hospitalaris? Quin impacte tenen? Aquestes són algunes de les preguntes que es van respondre al llarg del cicle de cinc sessions “Els Matins PROA”, organitzat conjuntament pel Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) i la Societat Catalana de Farmàcia Clínica (SCFC) amb molts bons resultats de convocatòria i satisfacció, i que va comptar amb el patrocini de Menarini. Així mateix, es tracta d’una formació acreditada pel Consell Català de la Formació Continuada de les Professions Sanitàries.

Entre els mesos de febrer i març, més de 90 farmacèutics, dels quals el 80% eren farmacèutics hospitalaris, van seguir via webinar “Els Matins PROA”, aprofundint en aquests programes transversals sobre l’ús correcte dels antimicrobians en entorns hospitalaris que, des del seu inici, han comptat amb la participació dels farmacèutics clínics. Coordinades per David Conde, vocal d’Hospitals del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, i Edurne Fernández, presidenta de la Societat Catalana de Farmàcia Clínica, totes les sessions de “Els Matins PROA” van contemplar un torn de debat-preguntes per promoure la reflexió conjunta entre els ponents i els participants.

De la política antibiòtica als Programes d’Optimització de l’ús dels Antibiòtics (PROA) i participació al Plan Nacional de Resistencia a los Antibióticos (PRAN)

La primera sessió va anar a càrrec d’Antonio López, cap de Malalties Infeccioses de l’AEMPS i coordinador de Salut Humana del PRAN, i Santiago Grau, farmacèutic clínic de l’Hospital del Mar i membre del VINCat (Vigilància de les infeccions nosocomials -aquelles que s’adquireixen en el procés d’assistència hospitalària- als hospitals de Catalunya).

López va explicar la importància dels PROA en el desenvolupament dels objectius del PRAN i va mostrar dades d’una enquesta a nivell nacional sobre els PROA, comparant les del 2016 amb les del 2019. En aquestes dades, s’observa un increment de la importància dels PROA i les seves relacions amb altres àmbits assistencials. A més, s’ha reforçat la consolidació dels PROA.

Per la seva banda, Santiago Grau va fer un recorregut històric per contextualitzar el que entenem avui per equips PROA i com va participar en la seva creació. Va recolzar la seva sessió amb experiències pràctiques, que justificaven el treball del PROA en l’àmbit hospitalari.

Va posar de manifest, doncs, que l’ús d’indicadors és molt important per monitorar els resultats PROA i poder-se comparar entre hospitals i, el que és més important, amb un mateix en el temps. El fet de tenir un programa informàtic adaptat a la idiosincràsia local facilita la feina i optimitza el temps. Per últim, Santiago Grau va repassar les funcions i el funcionament de l’equip PROA, especialment des del vessant farmacèutic.

PROA en l’àmbit quirúrgic

La segona jornada de la formació va estar centrada en l’àmbit quirúrgic, i va anar a càrrec de Daniel Echeverría, farmacèutic adjunt de l’Hospital del Mar i primer farmacèutic hospitalari de l’Estat acreditat pel Board Certified Pharmacist en malalties infeccioses. Echeverría va contextualitzar l’evidència disponible a la literatura sobre intervencions efectives en aquest àmbit. Un bon exemple i possible punt de partida és el 7-VINCut, un programa d’intervenció amb l’objectiu de millorar la prescripció antibiòtica en els Serveis Quirúrgics a través de la implementació d’activitats formatives.

D’altra banda, Echeverría també va abordar la problemàtica de l’aparició de Clostridioides difficile i la relació amb els inhibidors de la bomba de protons (medicaments que actuen bloquejant la producció d’àcid a l’estómac) i, sobretot, amb les diferents famílies d’antibiòtics.

A més, també va destacar la importància d’analitzar el model PK/PD per l’ajustament, tant de dosi, com dels antibiòtics més òptims per tal d’assolir una millora dels resultats en salut. Finalment, Echeverría va fer una revisió de l’Hospital del Mar com a exemple d’un PROA quirúrgic consolidat. De la sessió, es va desprendre que els PROA quirúrgics són una àrea en desenvolupament, on hi ha moltes oportunitats de millora contínua. La clau de l’èxit és comptar amb un bon equip i tenir bones vies de comunicació, basat sobretot en un contacte directe i operatiu.

PROA en els àmbits UCI, pediàtric i sociosanitari

En la tercera sessió, Ariadna Padullés, farmacèutica adjunta de l’Hospital de Bellvitge, va exposar la seva experiència i implicació en el PROA en pacient crític. En la seva intervenció, va destacar la importància del monitoratge dels nivells de fàrmacs en els tractaments en pacients amb especials característiques farmacocinètiques.

Al llarg de la penúltima sessió, la farmacèutica adjunta de Vall d’Hebron, Aurora Fernández, i Borja Guarch, especialista en pediatria i màster en infectologia, van compartir la seva visió i treball en relació amb el control de l’antibioticoteràpia en pacients pediàtrics. Aquest monitoratge, en una població en la qual és freqüent la prescripció antibiòtica, és essencial per disminuir la pressió d’aquests fàrmacs i prevenir l’aparició de resistències.

Finalment, “Els Matins PROA” es va cloure amb les conferències de María Ramírez Hidalgo, membre de la Unitat d’Infeccions Nosocomials de l’Hospital Arnau de Vilanova, i Pablo March, farmacèutic adjunt de l’Hospital Universitari Mútua de Terrassa, moderades per Jordi Nicolàs, cap del servei de Farmàcia de l’Hospital Universitari Mútua de Terrassa. En aquesta sessió, a través de les seves experiències, es va posar en context l’aplicació dels programes PROA en l’àmbit sociosanitari. De fet, recentment, el PRAN ha posat el focus en aquest àmbit, que té un potencial impacte en l’ecologia microbiana i que és essencial per optimitzar els resultats en salut dels tractaments antimicrobians.

Èxit de convocatòria i participació

Donat l’èxit de convocatòria i l’elevat grau de satisfacció dels participants, des del Departament de Formació del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona es treballarà per donar continuïtat a aquestes sessions de reflexió conjunta, ja que permeten compartir coneixement i experiències amb l’objectiu d’avançar en l’ús racional dels antibiòtics.

Amb el patrocini de:

 

 

 

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal