Estàs aquí: Inici > Destacats > L’estratègia de vacunació contra la COVID-19 a Catalunya. Nova tertúlia d’actualitat al COFB

L’estratègia de vacunació contra la COVID-19 a Catalunya. Nova tertúlia d’actualitat al COFB

30 abril 2021

El passat 27 d’abril va tenir lloc al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) a través de webinar la tertúlia d’actualitat “Vacunació COVID-19. La immunitat de grup, quan la tindrem?” a càrrec de la Dra. Carmen Cabezas, sub-directora general de Promoció de la Salut i responsable de l’estratègia de vacunació de la COVID-19 a Catalunya. La sessió, amb prop de 500 inscrits, tenia per objectius donar a conèixer l’estat de la campanya de vacunació, els criteris d’assignació de les diferents vacunes administrades i de les que seran autoritzades aviat, així com parlar de les diverses qüestions d’actualitat al voltant de les vacunes. Núria Oliva, farmacèutica i vocal de Salut Pública del COFB, va ser l’encarregada de moderar la sessió.

La Dra. Carmen Cabezas, durant una roda de premsa, al Departament de Salut.

La Dra. Carmen Cabezas, durant una recent roda de premsa, al Departament de Salut.

Estat de situació de la vacunació a Catalunya.

Durant la seva intervenció, la Dra. Cabezas va explicar que més d’un 22,4% de la població (a 27 d’abril) ja ha rebut almenys una dosi de la vacuna i va compartir que hi ha molt bones cobertures vacunals en les residències i els professionals sanitaris, que han comportat uns molt bons resultats en salut. Així mateix, va detallar que, en les pròximes setmanes, el focus principal seran les persones grans que es vacunaran des de l’Atenció Primària. La Dra. Cabezas va recordar que tot el sistema sanitari participa en la campanya de vacunació, que totes les unitats del Departament de Salut i el Servei Català de la Salut (CatSalut) hi estan implicades i que els Serveis de Gestió Integral de Vacunes (SeGIV) juguen un paper clau en la distribució. Va destacar que “dins del servei de gestió i distribució de vacunes hi ha molts professionals farmacèutics“, reconeixent que “els serveis de Farmàcia Hospitalària estan molt implicats, així com la Farmàcia d’Atenció Primària“, posant també en valor el paper del farmacèutic comunitari durant la pandèmia.

Respostes als dubtes més freqüents dels farmacèutics

Durant la sessió, els assistents van poder plantejar diverses preguntes a la Dra. Cabezas, com ara quan es preveu que es vacunin els farmacèutics que tenen entre 56 i 59 anys. La Dra. Cabezas va explicar que “l’estratègia actual és per grups d’edat“. “Abans es prioritzaven grups essencials  perquè la vacuna només es podia posar en aquest grup d’edat. Quan s’acabi de vacunar el grup de persones majors de 60 anys, es podrà reprendre la vacunació de les persones que estan en aquest grup d’edat (56-59) i en oficines de farmàcia”.

Un moment de la tertúlia d'actualitat "Vacunació COVID-19. La immunitat de grup, quan la tindrem?" a càrrec de la Dra. Carmen Cabezas.

Un moment de la tertúlia d’actualitat “Vacunació COVID-19. La immunitat de grup, quan la tindrem?” a càrrec de la Dra. Carmen Cabezas.

Segones dosis amb la vacuna d’AstraZeneca

Qüestionada sobre què passarà amb els professionals sanitaris, com els farmacèutics, que han rebut una sola dosi de la vacuna d’AstraZeneca, la doctora va deixar clar que totes les persones que tinguin 60 o més anys seran vacunades amb una segona dosi d’AstraZenenca quan correspongui, és a dir, al cap de 12 setmanes de l’administració de la primera dosi. En els menors de 60 anys, el Ministeri de Sanitat haurà de prendre pròximament la millor decisió informada possible.

En relació amb què passa si se supera l’interval de 12 setmanes entre la primera i la segona dosi de la vacuna d’AstraZeneca, la responsable de l’estratègia de la vacunació COVID-19 a Catalunya va afirmar que: “No passa res. En vacunes, es considera que vacuna posada, vacuna comptada. És ideal fer-ho seguint les indicacions, però allargar-ho a 16 setmanes no tindrà cap repercussió“.

Efectes secundaris i contagis

D’altra banda, els assistents van preguntar si, en cas d’un efecte secundari important amb la primera dosi d’AstraZeneca, l’efecte secundari de la segona seria encara més fort. En aquest sentit, la responsable de l’estratègia de vacunació a Catalunya va afirmar que “la segona dosi d’AstraZeneca produeix menys efectes adversos, així està descrit”. Va recordar que els efectes secundaris més freqüents amb aquesta vacuna són: febrícula, febre, calfreds i mareig, que duren entre 1 i 2 dies. I va afegir: “Ens hem de preocupar si a partir del setè dia tenim mal de cap important -que pot empitjorar quan ens posem en decúbit-, si tenim vòmits importants o mal de ventre (podria estar relacionat amb trombosis). Les trombosis apareixen entre 7 i 21 dies relacionades amb trombocitopènia. La cefalea és normal els primers dies”.

Tant el vídeo de la tertúlia d’actualitat “Vacunació COVID-19. La immunitat de grup, quan la tindrem?”, a càrrec de la Dra. Carmen Cabezas, com una recopilació de les preguntes i respostes realitzades a la sessió,  estan disponibles en aquest enllaç. [Accés exclusiu col·legiats].

Una altra de les preguntes va ser si es pot garantir que una persona vacunada no contagia. La subdirectora general de Promoció de la Salut va respondre que això no es pot garantir “sobretot en les primeres setmanes, perquè (la persona vacunada) encara no ha generat una resposta i, més tard, perquè pot ser asimptomàtica. Quan tens simptomatologia COVID-19, s’ha de fer prova (PCR o TAR) estiguis vacunat o no, encara que no sigui freqüent, pot ser una fallada vacunal o ser una persona asimptomàtica”.

Vacuna contra la COVID-19,  eina fonamental per combatre el virus

La vacuna contra la COVID-19 és el punt final d’un llarg procés científic en què, a escala global, han participat coordinadament més de 250 grups científics i de recerca.

La vacunació té com a objectiu aconseguir la immunitat de grup, condició fonamental per minimitzar els efectes de la pandèmia. En aquest context, la vacuna contra la COVID-19 ha esdevingut l’eina principal per combatre el virus.


Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal