Estàs aquí: Inici > Destacats > Maig: La campanya “La pell, mira-te-la amb bons ulls”, Infarma Virtual 2021 i els tests d’antígens a les farmàcies, temes més destacats als mitjans

Maig: La campanya “La pell, mira-te-la amb bons ulls”, Infarma Virtual 2021 i els tests d’antígens a les farmàcies, temes més destacats als mitjans

11 juny 2021

Campanya “La pell, mira-te-la amb bons ulls” 

El passat 18 de maig es va presentar en roda de premsa la campanya “La pell, mira-te-la amb bons ulls”, impulsada pel Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, el Col·legi Oficial d’Òptics Optometristes de Catalunyal’Hospital Clínic de Barcelona el Col·legi de Farmacèutics de Girona, amb el patrocini de Brill Pharma i La Roche-Posay.

En el marc d’aquesta campanya, farmàcies de les províncies de Barcelona i Girona i òptiques de tot Catalunya adherides a la campanya –més de 600 en total- treballen conjuntament fent educació sanitària a la població sobre com protegir-se del sol adequadament. Es tracta d’una iniciativa inèdita, ja que és la primera vegada que farmacèutics i òptics optometristes col·laboren per incidir en la importància d’adquirir uns bons hàbits de protecció solar.

Ho van recollir diferents mitjans generalistes com: Cope, Onda Cero, Betevé, El Punt Avui, Europa Press, Cadena SER i dues peces de RAC1 (ràdio i web). I d’altres mitjans locals i especialitzats com Acofar, ImMédico, ImFarmacias, Farmanatur, El Farmacéutico, PM Farma, Ràdio SabadellRàdio Llagostera, Terrassa Digital, RTVVilafranca i Moda en gafas.

Infarma Virtual 2021

Durant el mes de maig, es van donar a conèixer als mitjans de comunicació les taules rodones i conferències que integren el programa d’Infarma Virtual 2021. Van recollir la nota de premsa enviada des de l’organització mitjans com: Diario Médico, imFarmacias, Acta Sanitaria, Farmaventas, Diariofarma, PM Farma, El Global. Tots els mitjans van coincidir a destacar els temes de les ponències de cadascun dels 3 dies en què se celebrarà Infarma, i la voluntat de l’organització de fer un Congrés amb la màxima qualitat científica i un Saló que tornarà a connectar expositors i professionals.

D’altra banda, el mitjà especialitzat Correo Farmacéutico va publicar un especial sobre Infarma Virtual 2021, en el marc del qual van realitzar una entrevista a Aina Surroca, secretària del COFB; i dues peces en relació amb les ponències del Congrés, que van recollir declaracions de Núria Bosch, vicepresidenta del COFB, i Marta Gento, vicetresorera del COFB.

Tests d’antígens a les farmàcies

Els tests COVID-19 van tornar a centrar bona part de l’actualitat del maig. A principis de mes, es va anunciar que les farmàcies podrien vendre tests d’antígens sense recepta mèdica, una vegada el Ministeri de Sanitat aprovi el Reial decret que ho regula.

Els mitjans van tenir interès per conèixer la visió sobre aquesta qüestió per part de diversos portaveus del COFB. El Punt Avui i Betevé van incloure declaracions de la vicepresidenta del COFB, Núria Bosch. D’altra banda, Guillermo Bagaría, vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB, va ser entrevistat a Cadena Cope,  Ràdio 4, Onda Cero, La Vanguardia, i L’Hospitalet Digital. En l’àmbit local, Meritxell Blanchart, coordinadora de les farmàcies del Vallès Occidental Est, va atendre a Ràdio Sabadell; i Anna Font, coordinadora de les farmàcies del Vallès Oriental, va intervenir a Vallès Visió.

Finalment, a l’última setmana de maig, la vicepresidenta del COFB, Núria Bosch, va ser entrevistada a Betevé, al programa Reset (a partir del minut 48:40), en el qual va abordar l’arribada dels tests d’antígens a les farmàcies i altres temes d’actualitat, com l’administració de la segona dosi de la vacuna contra la COVID-19 als farmacèutics. A banda de l’entrevista, aquest mitjà també va publicar un article a la web, recollint el més destacat de les declaracions de Bosch sobre els tests.

Immunització del personal de les farmàcies

El passat 12 de maig, el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya va demanar en una nota de premsa que es completés “amb urgència” la immunització del personal de farmàcies comunitàries i que tot el personal essencial vacunat amb la primera dosi d’AstraZeneca pogués rebre la segona. En el comunicat també es va insistir en l’evidència científica avalada per l’EMA i l’OMS sobre la seguretat d’aquesta vacuna. Ho van recollir diferents mitjans, com Europa Press, La Ciutat, La Vanguardia, PM FarmaImFarmacias, Diariofarma, Cope, El Farmacéutico.

Entrevista a Jordi Casas, president del COFB

La Revista Farmanatur va entrevistar el president del COFB, Jordi Casas, per abordar aspectes com el balanç dels seus 9 mesos al capdavant del COFB, el paper dels farmacèutics en la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19, el projecte Radars o la campanya “Farmactiva’t” dirigida als col·legiats. L’entrevista es va publicar tant a la web com en format de revista digital.

El COFB com a font d’informació

Fotoprotecció oral

Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB, va participar en una publicació de Diario Médico titulada “La fotoprotección oral libra su batalla contra el estrés oxidativo”.  Alcalde va abordar qüestions com un dels principals efectes negatius de la radiació solar a la pell (el fotoenvelliment), i també va parlar de la protecció davant la llum blava de les pantalles.

Els cinc errors que mai es poden cometre amb els antibiòtics 

Maria Perelló, responsable del Centre d’Informació del Medicament del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, va ser entrevistada des de Rac1.cat, per parlar dels principals errors que podem cometre quan prenem antibiòtics. Tal com va recordar Perelló, “automedicar-se implica, en molts casos, fer un ús indegut de l’antibiòtic“.

Substàncies sedants

Maria Perelló també va participar en una peça de la web de Catalunya Ràdio sobre substàncies sedants, amb l’objectiu de desmentir un rumor que havia circulat per Whatsapp. La farmacèutica va aclarir alguns aspectes, com ara que “cal una exposició molt llarga al fentanil perquè provoqui somnolència, marejos o depressió respiratòria”.

Cistitis

El vocal de Plantes Medicinals del COFB, Josep Allué, va fer declaracions a Diario Médico, en el marc d’un reportatge sobre fitoteràpiacistitis, que es va publicar a final de mes en un número especial d’aquest mitjà.

Sobre la cistitis també va parlar-ne a Cuídate Plus, en el marc d’un article titulat “Arándanos contra la cistitis: ¿mito o realidad?, Allué va recordar que “és el fruit del nabiu vermell americà, de nom científic Vaccinium macrocarpon, el que presenta una acció en el sistema urinari“.

Productes depuratius naturals

Josep Allué va participar en una publicació d’Apoteka titulat “Depurativos naturales o cómo ‘limpiar’ el cuerpo tras comidas copiosas”. En el reportatge, el vocal de Plantes Medicinals del COFB va afirmar que “la depuració amb plantes és una tècnica molt antiga i funciona, principalment, al fetge i al ronyó”.

Mencions al COFB

JO DIC! a Sant Cugat

El passat mes de maig les farmàcies de Sant Cugat es van incorporar a la campanya JO DIC!, en què diferents farmàcies comunitàries del territori català treballen de forma conjunta i coordinada amb la resta d’agents sanitaris i serveixen de punt de derivació, informació i conscienciació de la ciutadania davant la COVID-19. Ho va recollir Cugat Mèdia.

Farmacèutiques de Santa Coloma i el PESBUM

L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet va demanar a tres farmacèutiques de la localitat que féssin xerrades per a infants d’Educació Primària a les escoles de la zona. Tal com va explicar en aquesta peça de Diario Médico, les farmacèutiques van aportar coneixements sobre virus i bacteris, antibiòtics, vacunes i mesures contra la COVID-19.

Aquest projecte segueix el camí que fa anys van començar el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya i el  CatSalut amb el Programa d’Educació Sanitària en el Bon Ús dels Medicaments (PESBUM).

Els farmacèutics: educadors clau per fomentar l’alimentació saludable

A finals del mes de maig, es va celebrar en format digital la Setmana Farmacèutica de l’Alimentació, organitzada des del CGCOF. Entre altres temes, es va destacar el compromís dels farmacèutics amb la formació contínua i el paper dels professionals farmacèutics com a agents educadors clau a l’hora d’impulsar i fomentar conductes alimentàries i estils de vida saludables entre la població.

La vocal d’Alimentació i Nutrició del COFB, Anna Bach-Faig, va plantejar l’abordatge de l’alimentació des de conceptes com la sostenibilitat, patrons i indicadors ambientals. Ho van recollir imFarmacias i Acta Sanitaria en una primera peça introductòria i una segona de resum de l’acte.

Atenció farmacèutica domiciliària

Diario Médico va publicar el passat 25 de maig un article sobre quantes Comunitats Autònomes continuaven fent Atenció farmacèutica domiciliària des de la farmàcia, una vegada finalitzat l’estat d’alarma. A partir d’informació proporcionada pel COFB, a la peça es va recollir que a Catalunya, durant els primers mesos de la pandèmia es va crear una xarxa de voluntaris que permetia apropar la medicació al domicili d’aquells pacients més vulnerables que no podien sortir de casa, però un cop va acabar el confinament domiciliari, va deixar d’estar operativa.

Els aliments que contenen més silici i zinc

RAC 1 va fer dues peces sobre el silici i el zinc, dos minerals fonamentals per a moltes funcions de l’organisme. Ambdues peces compten amb declaracions de Mar Blanco, membre de la Vocalia d’Alimentació i Nutrició del COFB, que remarca que “es fa servir silici en suplementació per a problemes articulars i problemes d’ossos com l’osteoporosi”, i que “el zinc es troba en tots els òrgans, teixits, fluids i secrecions del cos. Aproximadament ,el 83% del zinc al cos és als músculs i ossos, i el 95% es troba a nivell intracel·lular”.

Escassetat d’hormones femenines: ¿quines alternatives tenen les dones trans?

Durant el mes de maig, les dones transsexuals van veure com Climen, un medicament que utilitzen amb freqüència, hi havia problemes de subministrament a les farmàcies. Un article d’El Consumidor Global va parlar d’aquesta problemàtica, on també va recollir declaracions del COFB.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal