Estàs aquí: Inici > Destacats > Juliol: Els tests d’antígens sense recepta a les farmàcies i el cribratge als professionals i participants del lleure educatiu d’estiu, temes més destacats als mitjans

Juliol: Els tests d’antígens sense recepta a les farmàcies i el cribratge als professionals i participants del lleure educatiu d’estiu, temes més destacats als mitjans

26 agost 2021

Tests d’antígens a les farmàcies

Durant el mes de juliol els tests d’antígens van tenir un gran protagonisme als mitjans de comunicació i, prèviament a la llum verda per part del Consell de Ministres, des del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya es va continuar reclamant que es permetés a les farmàcies la dispensació de tests d’antígens sense prescripció mèdica per tal de contribuir a controlar la pandèmia.

Es demana l’aprovació de la dispensació de test d’antígens a les farmàcies sense recepta 

Núria Bosch, vicepresidenta del Col·legi, va ser entrevistada a Els Matins de TV3. Les seves declaracions, on va recordar que “davant d’una escalada de casos és incomprensible que no es puguin implementar tests ràpids de forma regulada i controlada des de les farmàcies”, també van ser incloses en un peça del TN, a una notícia del 324.cat i al diari digital El Món.

D’altra banda, Marta Roig, vocal del COFB i responsable de la Comissió de Deontologia, va ser entrevistada a Cadena Ser sobre aquesta mateixa qüestió, i també va parlar amb Crónica Global.

En paral·lel a les diferents intervencions, des del CCFC es va enviar una nota de premsa que van recollir mitjans com El Punt Avui, El NacionalSocial, Diari Més, Cope Catalunya, El Món, Vilaweb, Gente Digital, Diari de Girona, Europa PressDiariofarma, Diari de Tarragona, 20 minutos, Con Salud, Catalunya Diari, Catalunya Press, Farmanatur, Regió 7 (versió paper), La Mañana (versió paper), El Segre (versió paper), imFarmacias, El Periódico.

Així mateix, altres intervencions destacades van ser l’entrevista de la vicepresidenta del COFB, Núria Bosch, al programa Cafè d’Idees de TVE (a partir del minut 6:49) i les seves declaracions a Betevé; l’entrevista a la secretària del Col·legi, Aina Surroca, a Ràdio Estel (a partir del minut 38) i, finalment, l’entrevista de Ràdio Sabadell a Meritxell Blanchart, coordinadora de les farmàcies del Vallès Occidental Est. Portaveus d’altres COF com Rosa Núria Aleixandre (presidenta del COFGi) i Antoni Veciana (president del COFT) van fer declaracions a Diario Médico i a La Xarxa (a partir del minut 7:55), respectivament.

Aprovació per part del Consell de Ministres 

Abans de l’aprovació de la dispensació de tests d’antígens d’autodiagnòstic des de les farmàcies sense recepta mèdica, diversos mitjans van voler comptar amb la valoració per part de portaveus del COFB. El president del COFB, Jordi Casas, va ser entrevistat a Cadena Ser; la vicepresidenta va fer declaracions a TV3 (a partir del minut 5), i també va ser entrevistada sobre el funcionament dels tests d’antígens d’autodiagnòstic a El Suplement de Catalunya Ràdio, que va generar una peça al 324.cat i una altra a Nació Digital.

D’altra banda, Guillermo Bagaría, vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB i responsable d’Atenció Farmacèutica, va fer declaracions a L’Hospitalet DigitalMarta Roig, vocal del COFB i responsable de la Comissió de Deontologia, va atendre Onda CeroMaria Perelló, responsable del Centre d’Informació del Medicament del COFB, va parlar a RAC1.cat de la fiabilitat, el funcionament i els preus dels tests d’antígens d’autodiagnòstic;Estrella Fíguls, coordinadora de les farmàcies del Solsonès, el Berguedà i el Bages, va atendre el mitjà Regió 7.

TV3, a més, va fer un reportatge que portava per títol “Les farmàcies es preparen per vendre tests d’antígens sense recepta” i El Periódico va publicar com a tema del dia “Els tests d’antígens arriben per fi a les farmàcies”.

Inici de la dispensació dels tests d’antígens sense prescripció mèdica

Arran l’aprovació per part del Consell de Ministres, diversos mitjans es van fer ressò del primer dia en què era possible dispensar tests d’antígens sense recepta. En són exemples: TV3 (a partir del minut 6:27, amb declaracions de Núria Bosch); La Vanguardia (amb declaracions de Núria Bosch); Diari Ara (amb declaracions de Marta Roig); Betevé (1) i (2) i Nació Digital (amb declaracions de Marta Gento, vicetresorera del COFB); Ràdio 4 (a partir del minut 15:49, amb declaracions de Laura Gomà, vocal del COFB); Farmacosalud (amb declaracions de Núria Bosch).

Altres mitjans que també van recollir la notícia van ser TVE Catalunya (a partir del minut 3:15), Diari de TarragonaEix Diari, Lleida.com, La Ciutat, La República, Gente Digital, Efe, Diari Més, Segre, El Món, El Médico Interactivo, imHospitalario, Acta SanitariaDiariofarma324.cat, Mataró Audiovisual, El Cargol, Línia, Social.cat, 20 minutos i Diari de Girona.

També va haver-hi mitjans que es van interessar per si l’elevada demanda de tests d’antígens de finals de juliol afectaria el subministrament d’aquests productes. La vicepresidenta del COFB va parlar-ne a Europa Press.

Cribratge a les farmàcies per a professionals i participants del lleure educatiu d’estiu

A mitjans del mes de juliol, el Departament de Salut, el Departament de Drets Socials i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya van posar en marxa un cribratge a les farmàcies, amb tests d’antígens, adreçat als professionals i participants del lleure educatiu d’estiu. La iniciativa compta amb la participació de més de 1.300 farmàcies d’arreu del territori, i s’allargarà fins que comenci el curs escolar al setembre.

Prèviament a la presentació oficial, TV3 ja va fer-se ressò dels preparatius de la posada en marxa del cribratge (a partir del minut 5:36). També va parlar-ne Catalunya Ràdio, que va entrevistar el president del COFB , Jordi Casas. El programa Catalunya Nit d’aquesta mateixa emissora va referir-se al cribratge del lleure (a partir del minut 24:06) el passat 13 de juliol.

Presentació en roda de premsa 

Un dia més tard, el Telenotícies de TV3 es va fer ressò de la presentació del  cribratge, en el marc d’una roda de premsa en què va participar el president del COFB, Jordi Casas. També van recollir-ho: el 324.cat, Catalunya Ràdio (a partir del minut 15:55), Europa Press, TVE (a partir del minut 4:36), El Món, RAC 1 (a partir del minut 8:06), Betevé, El Punt Avui, Diari Més, La Vanguardia, Terrassa Digital, Diari Ara, L’Hospitalet Digital, Diario Médico, Agencia EFE.

Inici del cribratge 

El 19 de juliol va començar el cribratge i diversos mitjans van fer el seguiment del primer dia. Entre ells, destaquen TV3 (amb declaracions d’Aina Surroca, secretària del COFB, i Guillermo Bagaría, vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB); Betevé (amb declaracions de Núria Bosch, vicepresidenta del COFB); TVE (amb declaracions de Marta Roig, vocal del COFB); Eldiario.es20 minutos,  Cope (amb declaracions de Guillermo Bagaría, vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB). També van recollir la notícia 3/24, RAC1, El MónNació Digital, La MañanaCugat.cat, Canal Blau i El Cargol.

VII Edició del Màster en Ortopèdia per a farmacèutics

El COFB i la Universitat de Barcelona van presentar el passat mes de juliol la VII Edició del Màster d’Ortopèdia per a farmacèutics, que començarà el pròxim 25 d’octubre i capacitarà, un any més, al farmacèutic com a tècnic responsable de productes d’ortopèdia. Tal com va explicar Elena Palau, vocal d’Ortopèdia del COFB, “la formació ofereix seguretat a l’hora de poder atendre els pacients i les seves consultes, que no tan sols es troben relacionades amb l’àmbit del medicament”. Van recollir la nota de premsa enviada pel COFB els mitjans El farmacéutico,  ImFarmacias, Diariofarma, Farmanatur, Revista Acofar, Farmaventas i PM Farma.

El rol del farmacèutic en l’atenció residencial 

Jordi Casas, president del COFB, i Joan Francesc Mir, de l’àrea de projectes i recerca del COFB, van publicar un article a Aula de la Farmacia en relació amb el rol farmacèutic en la provisió d’atenció integrada en centres residencials per gent gran. Al llarg de l’article, van fer un repàs dels aspectes més destacats, com per exemple, el repte de l’envelliment, el paper de la farmàcia i el Manual d’Assistència Farmacèutica en centres residencials.

El COFB com a font d’informació

Protegir-se del sol adequadament

La campanya “La pell, mira-te-la amb bons ulls” impulsada per farmacèutics i òptics-optometristes va continuar tenint repercussions als mitjans de comunicació.

La farmacèutica Marta Bolós va remarcar la importància de les cremes solars per protegir la pell en una peça de l’Hospitalet Digital (a partir del minut 4:45). En aquesta línia, Terrassa Digital també va elaborar una peça sobre els efectes perjudicials de la radiació solar, on també es destacava la importància de la campanya.

Repel·lents de mosquits

Com cada estiu, els mosquits són ben presents en el nostre entorn i cal escollir i utilitzar correctament els repel·lents de mosquits. Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB, va fer un repàs a RAC 1.cat dels principals aspectes a tenir en compte en relació amb aquest tema. D’altra banda, Cuídate Plus va publicar una peça, també amb declaracions de Marta Alcalde, sobre consells d’ús i precaucions en les polseres repel·lents de mosquits.

L’alimentació saludable a les farmàcies

En el marc de la Setmana Farmacèutica de l’Alimentació, la vocal d’Alimentació i Nutrició del COFB, Anna Bach-Faig, va participar en una jornada sobre “Noves tendències en l’Alimentació“. Com recull Vidas Insuperables, Bach-Faig va plantejar l’abordatge de l’alimentació des de conceptes com la sostenibilitat i els indicadors ambientals.

Valeriana: què és i com millora la salut?

La valeriana és una planta medicinal que pot ajudar a agafar el son i combatre els nervis. En va parlar el vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia del COFB, Josep Allué, en un article de Redacción Médica sobre la valeriana i els seus usos.

Mencions al COFB

Àgora Sanitària, formació especialitzada durant l’estiu

El portal de formació online dels Col·legis Oficials de Farmacèutics de Madrid i Barcelona, Àgora Sanitària, va llançar al juliol la campanya “Refrescar tu formación tiene premio”. L’objectiu  és que l’estiu sigui un període d’actualització en l’atenció farmacèutica. Ho van recollir Farmaventas, Farmanatur, PM Farma i Revista Acofar.

Infarma 2022

A mitjans de juliol imFarmacias va publicar les primeres dades sobre l’edició d’Infarma 2022, tot explicant que se celebrarà a Madrid del 22 al 24 de març, convertint-se, una edició més, en el Congrés i Saló de referència del sector farmacèutic.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal