Estàs aquí: Inici > Destacats > Taller de dispositius d’inhalació: Eines pràctiques per millorar el control de la patologia respiratòria des de la farmàcia

Taller de dispositius d’inhalació: Eines pràctiques per millorar el control de la patologia respiratòria des de la farmàcia

10 desembre 2021

El passat 1 de desembre va tenir lloc al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) el taller de dispositius d’inhalació que tenia per objectiu que els assistents aprenguessin a saber com funciona cada dispositiu i com fer-ne un ús correcte, a més d’adquirir seguretat i confiança per aconseguir una atenció farmacèutica de qualitat. Amb el patrocini de Chiesi i amb les places exhaurides des de feia setmanes, va estar impartit per Cristina Lucas, farmacèutica comunitària, experta en atenció farmacèutica i farmàcia assistencial i fundadora de Farmaval.

Guillermo Bagaría, vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB, va introduir la sessió.

Guillermo Bagaría, vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB, va introduir el taller, explicant que “té un gran interès”, ja que “cada dia, veiem al taulell que tenim la importantíssima funció de garantir que quan un pacient surt de la farmàcia hàgim pogut fer educació sanitària, i atenció farmacèutica, per tal de garantir que aquella persona se’n va cap a casa sabent com ha d’utilitzar el medicament. I aquesta funció nostra és decisiva, que implica i que ha implicat moltíssima feina de cribratge, detecció, intervenció, anamnesi, visita, diagnòstic i definició d’un tractament. Aquest tractament implica una prescripció i una visita a l’oficina de farmàcia per retirar el medicament. I és aquí on tenim un paper”.

I va afegir: “El taller d’avui complementa altres eines que tenim en el dia a dia, que ja coneixeu i que fa temps que tenim instaurades. Em refereixo a les primeres dispensacions. Per tant, ho tenim molt fàcil, no tan sols amb primeres dispensacions. També ho tenim per cada dispensació de tractaments crònics que requereixen fer una supervisió i una validació d’aquesta tècnica inhalatòria”.

En definitiva, “tenim eines que ens permeten aquesta activitat proactiva a l’hora de traslladar l’actuació farmacèutica així com diversos vídeos a l’aplicació de Farmaserveis. Amb aquests vídeos podem explicar a l’usuari com ha de fer servir l’inhalador, quina és la tècnica inhalatòria correcta, etc.”

L’adherència dels pacients amb patologies cròniques respiratòries obstructives

L’adherència dels pacients amb patologies respiratòries cròniques obstructives no supera el 50%. Un dels principals problemes d’aquesta falta de continuïtat i, per tant, de la disminució de l’eficàcia del tractament, és l’ús incorrecte del dispositiu d’inhalació que fa l’afectat.

Per això, és important fer una revisió dels diferents tipus d’inhaladors disponibles al mercat i de les diferents tècniques de manipulació per aconseguir una atenció farmacèutica correcta a l’hora de dispensar aquest tipus d’aparells.

La metodologia va ser eminentment pràctica. Cada assistent va comptar amb un lot complet d’inhaladors per fer les pràctiques i un dossier formatiu amb el contingut de la sessió. Tal com va remarcar Lucas, “el taller d’inhaladors és molt pràctic” perquè “quan els assistents surtin s’acabin les barreres, el desconeixement i la falta de confiança vers els inhaladors”.

Al començament de la sessió, la farmacèutica Cristina Lucas va exposar un estat de situació sobre les patologies respiratòries, aportant algunes dades com ara que “tenim 1 de cada 2 asmàtics amb un mal control de la patologia respiratòria, que significa que estan diagnosticats, que tenen un tractament pautat que retiren religiosament a la farmàcia, i que se’l prenen, però segueixen amb un mal control de la malaltia, és a dir, amb símptomes”.

La farmacèutica Cristina Lucas, en un moment del taller pràctic d’inhaladors.

D’altra banda, també va destacar que “tenim un 80% de les persones amb MPOC sense diagnosticar. Tot aquest escenari respiratori es resumeix molt sovint en un gran percentatge dels casos -més del 90%- amb una mala tècnica inhalada. Els farmacèutics, com a experts del medicament, podem cobrir aquesta necessitat”.

Per això, la farmacèutica va aprofundir en els sistemes d’inhalació, l’arbre bronquial i en alguns conceptes en aerosolteràpia. La sessió va cloure amb un repàs de casos reals al voltant de la manipulació incorrecta de l’inhalador.

Amb el patrocini de:

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal