Estàs aquí: Inici > Destacats > Desembre: L’augment de la demanda de tests d’antígens a les farmàcies i les activitats formatives del COFB, temes més destacats als mitjans

Desembre: L’augment de la demanda de tests d’antígens a les farmàcies i les activitats formatives del COFB, temes més destacats als mitjans

24 gener 2022

Gran augment de la demanda de tests d’antígens a les farmàcies, coincidint amb la sisena onada i les festes de Nadal

Abans de Nadal

Coincidint amb la sisena onada i la proximitat de les festes de Nadal, molts mitjans es van interessar per la disponibilitat de tests d’antígens a les farmàcies, així com pel seu funcionament. Just després del pont del desembre, La Vanguardia va publicar un reportatge amb intervencions de diferents experts, entre ells Xavier Tejedor, vocal d’Anàlisi del COFB. El reportatge de La Vanguardia es titulava “Test d’antígens abans dels sopars de Nadal: refieu-vos-en només si dona positiu” i també va ser publicat per RAC1. Així mateix, Tejedor va fer declaracions en el marc d’un article a RAC1 titulat “Es multiplica per quatre la venda de testos d’antígens a les portes de Nadal”. Aquesta informació, amb declaracions de Tejedor es va emetre també al programa “El Món a RAC1” del passat 13 de desembre.

D’altra banda, el Diari de Tarragona va referir-se al fet que des del COFB s’havia notat un increment molt notable de la demada de TAR durant la primera quinzena de mes. Qui també va confirmar-ho va ser el president del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC), Jordi Casas, en declaracions a Els Matins de TV3. Casas també va explicar el circuit del cribratge escolar en què participen les farmàcies.

Al seu torn, Laura Gomà, vocal del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), va atendre una entrevista del programa “El Balcó” de Cadena Ser, on va parlar de l’augment de la demanda de TAR, així com de la importància de seguir les mesures preventives per evitar contagis. Alhora, Gomà va ser entrevistada pel mateix tema a Ràdio 4 (a partir del minut 29), i diversos mitjans locals també van aprofitar per recollir testimonis de farmacèutics de diferents poblacions, com en el cas de Ràdio Sabadell. Ràdio Calella i Vallès Visió.

El 14 de desembre l’Agència Catalana de Notícies (ACN) va publicar un teletip amb informació proporcionada pel COFB, que van recollir els següents mitjans: El Punt Avui, Regió 7, Vilaweb, La Mañana, i Eix Diari. Al teletip es destacava que la demanda de TAR s’havia disparat coincidint amb la sisena onada i la proximitat de Nadal. A més, s’incorporaven declaracions del president del COFB i el CCFC a Els Matins de TV3, així com dades dels tests d’antígens supervisats des de les farmàcies (tant dels finançats, emmarcats en cribratges de salut pública i dirigits a col·lectius específics com dels no finançats, dirigits a la població general).

El dia 17 de desembre, el programa Tot es mou de TV3 (a partir del minut 8:48) va entrevistar la vicepresidenta del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), Núria Bosch, per parlar del funcionament dels tests d’antígens i de com realitzar-los correctament, a més de l’augment de la demanda. Per la seva banda, Guillermo Bagaría, vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB, va ser entrevistat a Betevé (a partir del minut 9:10) després que la demanda de tests d’antígens a les farmàcies es multipliqués per 20. Bagaría també va parlar-ne a l’Hospitalet Digital i a Ràdio Estel (a partir del minut 8:15). Bagaría va destacar que, “per sobre dels tests, hem d’incidir en les recomanacions bàsiques: mascareta, higiene, distància i ventilació”.

D’altra banda, davant l’augment de la demanda de TAR a les farmàcies, Núria Bosch, vicepresidenta del COFB, va ser entrevistada a Onda Cero (a partir del minut 12:38) i també va fer declaracions a El Periódico, en el marc d’un reportatge titulat “Sobreviure al Nadal de l’òmicron” (versió paper). D’altra banda, Catalunya Informació (a partir del minut 12:17) va emetre un reportatge amb declaracions de Jordi Casas, president del COFB. El president va apuntar que “és difícil, però l’Administració hauria d’intentar regular el preu dels tests d’antígens”.

Sobre el boom dels tests d’antígens, també van recollir informació proporcionada pel COFB al voltant dels TAR supervisats a les farmàcies: Diario Médico, La Razón, El Punt Avui i el Diari Ara.

Després de Nadal

Després de Nadal i Sant Esteve, TVE Catalunya (a partir del minut 4:14) i Cope Catalunya (a partir del minut 39:15) van entrevistar Guillermo Bagaría, vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB, per parlar de la situació dels tests d’antígens a les farmàcies, en haver acabat unes de les principals festivitats de Nadal.

Per la seva banda, Ràdio Sabadell, Ona Malgrat, Betevé i TV3 (a partir del minut 58:15) també van recollir declaracions de farmacèutiques de Barcelona sobre l’evolució dels TAR després de Nadal.

Tertúlia COVID-19 sobre vacunes amb la Dra. Magda Campins

El passat 16 de desembre, la Dra. Magda Campins investigadora del grup de recerca d’epidemiologia i Salut Pública del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i presidenta del Comitè Científic Assessor de la COVID-19, va participar en la primera Tertúlia COVID-19 organitzada pel COFB, on el tema central van ser les vacunes. Aina Surroca, secretària del COFB i responsable de la Comissió Delegada de Formació va ser l’encarregada d’introduir i moderar la sessió. Després de fer un repàs de la situació epidemiològica, la doctora va resoldre diverses preguntes que els col·legiats havien enviat prèviament, classificades en quatre grans blocsmalaltiaepidemiologiavacuna i restriccions.

Des del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), es va enviar als mitjans de comunicació una nota de premsa recollint els aspectes més rellevants de la conferència. Se’n van fer ressò: Diariofarma, Farmaventas, PmFarma i imFarmacias.

Webinar d’Àgora Sanitària i Nestlé Health Science sobre nous avenços en envelliment cel·lular

Una altra de les activitats formatives del mes de desembre que va tenir ressò a la premsa especialitzada va ser el webinar sobre nous avenços en envelliment cel·lular, organitzat per Àgora Sanitària i Nestlé Health Science. La formació va comptar amb les intervencions del Dr. José Viña, referent en la recerca sobre envelliment que ha treballat sota la direcció del Premi Nobel Hans Krebs, i la Dra. Maria Izquierdo, catedràtica de nutrició la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació. Van recollir la nota de premsa: Revista Farmanatur, Acta Sanitaria, imFarmacias, Farmaventas, Revista Acofar i PmFarma.

Entrevista a Aina Surroca, secretària del COFB

La secretària del COFB, Aina Surroca, va ser entrevistada per la web de TEVA. Les seves declaracions van ser incloses en una peça sobre els canvis en la farmàcia i el pacient durant la pandèmia de la COVID-19. Surroca va afirmar que, cada vegada més, “el pacient demandarà disposar d’eines digitals perquè ens puguem relacionar amb ell”.

El COFB com a font d’informació

Desabastiment de medicaments

Marta Roig, vocal del COFB, va fer declaracions en el marc d’un reportatge de Correo Farmacéutico sobre el desabastiment d’alguns medicaments, que portava per títol “La farmacia, preparada para sortear posibles desabastecimientos”.

Consells davant els àpats de Nadal

Josep Allué, vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia del COFB, va participar en un article d’Apoteka, que va recollir diferents consells davant els àpats de Nadal.

Mencions al COFB

Dia Mundial del VIH

Coincidint amb el Dia Mundial del VIH, l’1 de desembre, Actua Vallès i el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona van impulsar la campanya “El millor és saber-ho. No ho deixis a l’atzar” per reduir l’estigma cap al VIH i fomentar-ne les proves de detecció. Se’n van fer ressò mitjans com Regió 7.

D’altra banda, també durant el mes de desembre, el Diari de Sabadell va publicar un article titulat “En justa reciprocitat” d’un periodista que agraïa que en la nota de premsa del Dia Mundial del VIH es parlés de “la necessitat de revisió de la distribució territorial de les farmàcies que ofereixen la prova ràpida del VIH in situ, establerta des del Departament de Salut l’any 2009”. Prèviament, el periodista havia reclamat més accessibilitat per fer-se la prova.

Junta General Ordinària

El passat 20 de desembre va tenir lloc la Junta General Ordinària del COFB, en què van intervenir el president, Jordi Casas, la secretària, Aina Surroca i el tresorer, Miquel Recasens. El mitjà especialitzat El Farmacéutico va recollir la crònica de l’acte.

1.000 números El Global

El mitjà El Global va arribar a la xifra dels 1.000 números publicats. Per això, el president del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC), Jordi Casas, va felicitar-lo, juntament amb altres personalitats del món sanitari.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal