Estàs aquí: Inici > Destacats > La farmàcia comunitària, una aliada clau a l’estratègia de Salut Pública

La farmàcia comunitària, una aliada clau a l’estratègia de Salut Pública

7 febrer 2022

Article de Jordi Casas, president del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona

“No oblidem que tota aquesta activitat s’està fent en el marc d’una sisena onada de la pandèmia sense precedents, on els farmacèutics han assumit aquest compromís per responsabilitat social, tot i saber que suposaria una forta càrrega assistencial addicional a la feina diària”.

Tanquem els ulls i imaginem. Imaginem que el farmacèutic ha esdevingut un aliat clau en l’estratègia de Salut Pública de detecció de casos de COVID-19. Imaginem també que la farmàcia és un recurs sanitari essencial per descongestionar la sobrecàrrega dels centres d’atenció primària (CAP). Ara obrim els ulls. La realitat no dista tant del que sempre havíem imaginat i això significa que estem en el camí correcte, rumb cap a aquest concepte de farmàcia assistencial i integrada al Sistema Sanitari, del qual hem parlat tantes vegades.

TAR supervisat per un farmacèutic a una membre de la comunitat educativa.
TAR supervisat per un farmacèutic a una membre de la comunitat educativa. Quique García / EFE

Aquesta pandèmia està posant les estructures i els professionals sanitaris al límit i això ha obligat a optimitzar tots els recursos disponibles i, en aquesta línia, es compta amb la farmàcia com a establiment sanitari per a funcions més enllà de les relacionades exclusivament amb la prestació de medicaments. En el cas de Catalunya, des del juliol passat, tenim en marxa un projecte pioner a Espanya: el Programa TAR-OF (Test d’Antígens Ràpid a l’Oficina de Farmàcia). En el marc d’aquesta iniciativa, s’ha integrat l’activitat de les farmàcies a la xarxa de vigilància epidemiològica cribrant membres de la comunitat educativa mitjançant l’ús de tests d’antígens supervisats, de manera gratuïta – se’n fa càrrec el Servei Català de Salut-, i registrant el resultat directament a la història clínica. També s’ofereix la possibilitat de fer un test d’antígens supervisat de manera no finançada, a petició de l’usuari. Des de la posada en marxa, les més de 1.600 farmàcies de Catalunya participants en el programa han supervisat més de 700.000 tests d’antígens i han detectat més de 50.000 casos positius.

I recentment, des del 3 de gener, les farmàcies catalanes també poden comunicar els resultats positius dels tests d’autodiagnòstic realitzats a domicili perquè quedin registrats a la història clínica. En total s’han notificat més de 240.000 positius al Departament de Salut per aquesta via addicional, demostrant la proximitat i professionalitat que ofereix el farmacèutic comunitari integrat a les estratègies de Salut Pública.

No oblidem que tota aquesta activitat s’està fent en el marc d’una sisena onada de la pandèmia sense precedents, on els farmacèutics han assumit aquest compromís per responsabilitat social, tot i saber que suposaria una forta càrrega assistencial addicional a la feina diària. Perquè com a professionals sanitaris és el que millor sabem fer, és el que volem fer, i el que continuarem fent.

Originalment publicada a la tribuna del diari La Razón.

Altres publicacions d’interés:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal