Estàs aquí: Inici > Destacats > De la nutrició a la neurociència. Nova sessió del cicle “Trending topics en nutrició”

De la nutrició a la neurociència. Nova sessió del cicle “Trending topics en nutrició”

7 març 2022

El passat 24 de febrer va tenir lloc al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) una nova sessió del cicle Trending topics en nutrició amb el títol “De la nutrició a la neurociència” amb el patrocini de Neuraxpharm. Moderada i coordinada per Anna Bach-Faig, vocal d’Alimentació i Nutrició del COFB, va estar impartida per Rafael de la Torre, director del programa de neurociències, de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) i professor de Toxicologia del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), i Aida Serra Maqueda, investigadora sènior de l’Institut d’Investigació d’IMDEA Food&Health de Madrid i professora col·laboradora del Màster en Nutrició i Salut de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Nutrició i neurociència

La sessió tenia per objectius que els assistents entenguessin la importància dels compostos d’origen proteic de poc pes molecular presents en materials vegetals utilitzats en les medicines tradicionals. Així mateix, també es volia fer una revisió d’algunes troballes actuals en relació amb les propietats beneficioses dels preparats vegetals i l’ús potencial en la neurociència.

Anna Bach-Faig, vocal d'Alimentació i Nutrició del COFB,  va introduir la sessió.
Anna Bach-Faig, vocal d’Alimentació i Nutrició del COFB, va introduir la sessió.

Finalment, a través de la conferència, els assistents també van poder aprendre l’impacte que tenen els fenols senzills de la dieta mediterrània, presents a l’oli d’oliva i al vi i un polifenol de te verd, l’epigalocatequina gal·lat, tant de forma separada com combinada en la millora del rendiment cognitiu en persones amb risc de desenvolupar malalties neurodegeneratives.

Els temes abordats van ser els següents:

  • Les plantes com a font inesgotable de compostos bioactius: agents essencials de la farmacopea
  • Ús i efectes d’aquests preparats vegetals en la salut i la malaltia
  • Qualitat, estandardització i comercialització
  • Impacte clínic dels polifenols de la dieta en la millora del rendiment cognitiu
  • Interacció entre la nutrició i la cognició en diferents etapes d’una malaltia (desordres alimentaris, obesitat, malalties genètiques i neurodegeneratives)

Salut mental i solucions en alimentació

A mode introductori, Anna Bach-Faig, vocal d’Alimentació i Nutrició del COFB, va explicar que “en el camp de la nutrició, ens hem d’actualitzar constantment perquè està en constant evolució. Sabem que la investigació científica vol analitzar quines han de ser les tendències perquè la salut de la població millori. També sabem que el consumidor té el risc de caure en falsos mites i comprometre el seu estat de salut i, inclús, el medi ambient. Com a professionals de la salut, hem d’estar informats i saber assessorar el consumidor.

En aquest sentit, el cicle trending topics en nutrició, busca la novetat, estar informats dels temes del moment. I la qüestió de la salut mental és un tema d’actualitat, no només per la pandèmia. Cal informar de les solucions en alimentació perquè siguin saludables, en primer lloc, i també l’aspecte i la dimensió de la sostenibilitat. És a dir, la nostra salut ja no pot anar dissociada de la salut del planeta i també assimilar la diversitat que hi ha a la població, més que mai. La varietat que tenim tant d’oferta com de demanda és indubtable”.

Nutrició i envelliment

En la seva exposició, el director del programa de neurociències de l’IMIM, Rafael de la Torre, va fer referència a la nutrició i l’envelliment o com abordar l’envelliment des del punt de vista de la nutrició. El doctor va explicar que, amb l’edat, hi ha un declivi cognitiu: cau la memòria de treball, la memòria a llarg termini, o la velocitat de processar la informació. I va fer referència també “al declivi cognitiu patològic, aquell que està associat a la demència i, evidentment, una de les més prevalents al nostre medi és la malaltia d’Alzheimer“.

Amb la nutrició, pretenem retardar el declivi o la malaltia. De fet, va destacar que “allò que és bo pel cor, ho és també pel cervell”. En aquest sentit, “els factors de risc cardiovascular, la condició física i la dieta representen més de la meitat del risc atribuïble de malalties neurodegeneratives i, de fet, “els estudis sobre prevenció de la demència mostren efectes positius absoluts (reducció del risc absolut del 40%) si s’elimina l’exposició a factors de risc coneguts”.

Rafael de la Torre, director del programa de neurociències de l'IMIM, en un moment de la seva exposició.
Rafael de la Torre, director del programa de neurociències de l’IMIM, en un moment de la seva exposició.

Així mateix, el tractament de la demència amb fàrmacs antiamiloide ha mostrat efectes limitats (4% de reducció del risc absolut) o cap efecte conegut. De fet, segons va exposar l’investigador, modificar els 12 factors de risc podria prevenir o retardar fins a un 40% de les demències: nivell educatiu (menys nivell educatiu), hipertensió, discapacitat auditiva, tabaquisme, obesitat, depressió, inactivitat física, diabetis, contacte social poc freqüent, consum excessiu d’alcohol, traumatisme cranial i la contaminació.

Estudi Predimed

Tot seguit, va exposar dades de l’estudi Predimed. “Els resultats d’aquest estudi suggereixen que una dieta mediterrània complementada amb oli d’oliva o fruits secs pot contrarestar el declivi cognitiu. La falta de tractaments eficaços pel declivi cognitiu i la demència apunta a la necessitat d’estratègies preventives per retardar l’aparició i/o minimitzar els efectes. Els resultats presents amb la dieta mediterrània són encoratjadors, però són necessaris estudis addicionals“.

Paper dels suplements dietètics

Segons va exposar l’investigador, actualment existeixen diversos preparats al mercat combinant oligoelements, àcids grassos insaturats, vitamines del grup B, àcid fòlic, etc. “Teòricament, han estat dissenyats per compensar els dèficits metabòlics i vitamínics a nivell cerebral i prevenir el deteriorament cognitiu en les etapes més primerenques de la malaltia d’Alzheimer”. I va afegir que si se segueix una bona dieta mediterrània aquests suplements no són necessaris i que, en qualsevol cas, no són substitutius d’una dieta saludable.

Com a idea final va destacar que la combinació de dieta mediterrània (millor hipocalòrica per evitar el sobrepès) amb exercici/activitat física regular i l’entrenament cognitiu actiu (estimulació cognitiva, meditació, etc.) té efectes sinèrgics.

Nootròpics i salut cognitiva

Aida Serra Maqueda investigadora de l’IMDEA Food&Health i la Universitat Oberta de Catalunya va començar la seva intervenció fent referència a les estratègies per preservar la salut cognitiva com reduir l’estrès, fer activitat física, mantenir la salut (revisions periòdiques i reducció del risc cardiovascular), cuidar la salut del son, fer activitat social i intel·lectual i mantenir una dieta saludable. Pel que fa a la dieta saludable, Serra va explicar que una dieta rica en àcids grassos bons (DHA, omegues…) és molt adequada per la salut cognitiva.

Aida Serra Maqueda investigadora de l'iMDEA Food i la UOC, durant la seva intervenció.
Aida Serra Maqueda investigadora de l’IMDEA Food&Health i la UOC, durant la seva intervenció.

A continuació, va abordar les característiques de les plantes amb acció nootròpica: actuen estimulant el cervell; milloren el benestar emocional; eviten o endarrereixen els símptomes de deteriorament cognitiu i incrementen la capacitat de concentració, l’atenció i la claredat mental.

La recerca en nootròpics i salut mental

Tal com va exposar Serra, la recerca en nootròpics i salut mental és de vital importància a l’hora d’identificar compostos bioactius, identificar compostos/nootropics; identificar el paper de la matriu en l’efecte; determinar quins són els efectes beneficiosos; determinar dosis de duració i tractament i identificar la població diana (nens, dones, adults, joves, ancians, determinades malalties…).

Amb el patrocini de:

Pròximes sessions del cicle Trending Topics en Nutrició del curs 2021/2022

La investigació científica en nutrició i alimentació té per objectiu saber quina ha de ser l’orientació en el camp nutricional perquè la salut de la població millori. El consumidor ha d’estar ben informat i assessorat per evitar caure en falsos mites i seguir dietes restrictives que malmeten el benestar de la persona i del medi ambient.

En aquestes sessions repassarem els trending topics (temes del moment) en nutrició i veurem com afecten el consumidor que, cada vegada més, vol estar informat per obtenir productes de qualitat, sostenibles, saludables i assimilar la diversitat d’una societat en què l’alimentació és cada dia més sofisticada.

Aquest curs, concretament, ja s’han impartit 3 sessions del cicle Trending Topics: “Noves tendències en tecnologia, nutrició i salut (18 de novembre)”, “Perfils Nutricionals i NUTRISCORE (27 de gener)”, “De la nutrició a la neurociència (24 de febrer)”.

Pròximes sessions:

  • Sessió 4: Consum d’alcohol, tenim prou clara la recomanació a traslladar a la població general com a professionals de la salut? (28 d’abril). Més informació i inscripcions: webinar o presencial.
  • Sessió 5: RealFooding i els beneficis dels aliments no processats (26 de maig). Més informació i inscripcions: webinar.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal