Estàs aquí: Inici > Destacats > Farmacèutiques i farmacèutics hospitalaris es formen sobre les diferents estratègies a seguir per optimitzar l’ús d’antimicrobians

Farmacèutiques i farmacèutics hospitalaris es formen sobre les diferents estratègies a seguir per optimitzar l’ús d’antimicrobians

27 abril 2022

Els Programes d’Optimització d’Antimicrobians (PROA) han significat una revolució en l’àmbit assistencial, concretament, en la manera d’abordar l’ús racional d’aquests fàrmacs. Aquest ha estat el tema central del cicle formatiu “Els matins PROA”, organitzat recentment pel Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), juntament amb la Societat Catalana de Farmàcia Clínica (SCFC), amb l’objectiu de donar més eines als farmacèutics/es de l’àmbit hospitalari per familiaritzar-se amb els programes PROA, conèixer les diferents estratègies per millorar l’administració dels antimicrobians, fer un ús correcte d’aquests en situacions especials i conèixer el maneig de les interaccions farmacològiques amb altres medicaments concomitants.

La formació, que ha comptat amb el patrocini de Menarini, va estar coordinada pel vocal d’Hospitals del COFB, David Conde Estévez, i la presidenta de la SCFC, Edurne Fernández de Gamarra. Aquest cicle sobre PROA ja és el segon any consecutiu que es realitza, consolidant-se com a trobada anual al voltant d’aquesta temàtica. De fet, donat l’èxit de les dues edicions i la bona acceptació que té per part dels participants, les diferents entitats implicades en l’organització continuaran treballant per a donar continuïtat al projecte.

Estratègies per optimitzar l’ús d’antimicrobians

Al llarg de quatre sessions virtuals, els ponents van debatre diferents estratègies per optimitzar l’ús d’antimicrobians, tot això acompanyat amb un torn de debat-preguntes per promoure la reflexió conjunta entre docents i participants.

Estratègia 1. Administracions especials, Tractament Antibiòtic Domiciliari Endovenós (TADE)

La primera sessió, titulada “Administracions especials, Tractament Antibiòtic Domiciliari Endovenós (TADE)”, va estar impartida per Sara Ortonobes Roig, farmacèutica adjunta del Servei de Farmàcia del Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell i moderada per la presidenta de la Societat Catalana de Farmàcia Clínica, Edurne Fernández de Gamarra. Durant la sessió, i centrant-se en el TADE, Ortonobes va destacar la importància del paper del Servei de Farmàcia en el circuit establert al seu hospital i va remarcar la integració dels farmacèutics clínics en l’equip multidisciplinari per optimitzar l’eficàcia i la seguretat del TADE.

Sara Ortonobes Roig, farmacèutica adjunta del Servei de Farmàcia del Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell, durant la seva formació.
Sara Ortonobes Roig, farmacèutica adjunta del Servei de Farmàcia del Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell, durant la seva formació.

En la seva intervenció, també va descriure aspectes relacionats amb l’assessorament farmacèutic. Concretament, sobre el tractament antimicrobià, així com conceptes farmacotécnicos rellevants en la preparació i administració del TADE.

Estratègia 2. Dosificació d’antibiòtics en situacions especials (obesitat, pediatria, persones grans)

En la segona sessió, impartida per Sònia Luque, farmacèutica adjunta del Servei de Farmàcia del Parc de Salut Mar, i moderada per Aurora Fernández, farmacèutica adjunta del Servei de Farmàcia de l’Hospital Maternoinfantil Vall d’Hebron, es va abordar la dosificació d’antimicrobians en situacions especials (geriatria, obesitat i pediatria) i es van resumir els principals canvis farmacocinètics que poden presentar aquests grups poblacionals, que requereixen ajustar la posologia dels diferents fàrmacs per optimitzar l’eficàcia i reduir el risc d’aparició d’efectes adversos.

Sònia Luque, farmacèutica adjunta del Servei de Farmàcia del Parc de Salut Mar, en un moment de la seva sessió.
Sònia Luque, farmacèutica adjunta del Servei de Farmàcia del Parc de Salut Mar, en un moment de la seva sessió.

Finalment, es va recalcar la necessitat de valorar cada pacient de manera individual, ja que és habitual que un mateix pacient pugui presentar diferents tipus d’alteracions fisiopatològiques a considerar a l’hora de seleccionar el règim posològic més adequat.

Estratègia 3. Les interaccions fàrmacs/aliments, medicina complementària i antimicrobians

La tercera sessió va anar a càrrec de Montse Tuset, farmacèutica adjunta del Servei de Farmàcia de l’Hospital Clínic de Barcelona, i va comptar amb la moderació d’Aurora Fernández, farmacèutica adjunta del Servei de Farmàcia de l’Hospital Maternoinfantil Vall d’Hebron.

Montse Tuset, farmacèutica adjunta del Servei de Farmàcia de l'Hospital Clínic de Barcelona,
Montse Tuset, farmacèutica adjunta del Servei de Farmàcia de l’Hospital Clínic de Barcelona.

En aquesta sessió es va abordar que algunes de les interaccions dels fàrmacs antimicrobians poden tenir conseqüències clíniques, tant reducció de l’eficàcia com increment de la toxicitat. Per tant, cal tenir-les en compte i continuar treballant en aquest àmbit per garantir la seguretat dels pacients.

Estratègia 4. La durada òptima dels tractaments antimicrobians

La quarta i última sessió la va impartir Sara Cobo, farmacèutica adjunta del Servei de Farmàcia de l’Hospital de Bellvitge i va estar moderada per David Conde Estévez, vocal d’Hospitals del COFB. Segons es va desprendre de la sessió, per establir una durada òptima dels tractaments antibiòtics fa falta un enfocament individualitzat segons l’evolució clínica.

Sara Cobo, farmacèutica adjunta del Servei de Farmàcia de l'Hospital de Bellvitge, durant la 4 sessió dels "Matins Proa".
Sara Cobo, farmacèutica adjunta del Servei de Farmàcia de l’Hospital de Bellvitge, durant la 4 sessió dels “Matins Proa”.

L’evidència disponible dona suport a l’ús de durades curtes de tractament per determinades indicacions, i així ho recullen algunes de les últimes guies de pràctica clínica. Així mateix, els farmacèutics participen en equips PROA que realitzen intervencions dirigides a optimitzar els tractaments antibiòtics i la seva durada des d’una perspectiva multidisciplinària.

Activitat organitzada conjuntament amb:

Amb el patrocini:

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal