Estàs aquí: Inici > Destacats > Toxina botulínica A: aspectes diferencials entre diverses presentacions

Toxina botulínica A: aspectes diferencials entre diverses presentacions

6 maig 2022

El passat 28 d’abril va tenir lloc al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) la formació “Aspectes diferencials entre diverses presentacions de toxina botulínica A”, patrocinada per Ipsen. David Conde, vocal d’Hospitals del COFB, va ser l’encarregat de coordinar aquesta sessió, que va comptar amb la participació de M. Teresa Tejerina, catedràtica de farmacologia de la Facultat de Medicina de la Universitat Complutense de Madrid; Helena Bascuñana, directora del Servei de Medicina Física i Rehabilitació de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau; i Laura Villamarin, farmacèutica del Servei de Farmàcia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

Helena Bascuñana, en un moment de la formació "Aspectes diferencials entre diverses presentacions de toxina botulínica A".
Helena Bascuñana, en un moment de la formació “Aspectes diferencials entre diverses presentacions de toxina botulínica A”.

“La toxina botulínica tipus A està present en diferents camps de la medicina amb multitud d’indicacions, és per això que hem cregut convenient fer un repàs de diferents aspectes relacionats al voltant d’aquesta temàtica”, va introduir el vocal d’Hospitals del COFB. Més concretament, els objectius d’aquesta activitat formativa eren saber diferenciar les diferents formulacions d’aquesta toxina, conèixer les indicacions de cada presentació i comprendre les diferències farmacoeconòmiques.

Diferències entre els diversos productes comercialitzats des del punt de vista farmacològic

A la primera part de la formació, la catedràtica de farmacologia M. Teresa Tejerina va començar la seva intervenció fent una introducció sobre els fàrmacs biològics i, a continuació, va abordar les diferències entre els diversos productes comercialitzats de toxina botulínica tipus A (BoNT-A) des del punt de vista farmacològic.

A causa del complex procés de fabricació que implica el seu desenvolupament i producció, les toxines botulíniques poden presentar diferències substancials entre elles. Durant el procés de fabricació, cada companyia té la seva pròpia soca parental bacteriana i les seves pròpies condicions de producció, donant com a resultat un fenotip diferent de toxina botulínica.

Durant la seva explicació, també va tractar altres aspectes, com l’estructura de la toxina botulínica A i el seu mecanisme d’acció, els diferents processos de fabricació que generen preparats de BoNT-A amb característiques diferents i, finalment, els estudis farmacològics existents.

Laura Villamarin va fer un repàs de diferents estudis de farmacoeconomia.
Laura Villamarin va fer un repàs de diferents estudis de farmacoeconomia.

Diferenciació clínica i aspectes farmacoeconòmics de cada presentació

La segona part de l’activitat formativa es va centrar en la diferenciació clínica i els aspectes farmacoeconòmics de cada presentació. D’una banda, Helena Bascuñana va parlar de les indicacions i els usos de la toxina, les dosis segons el múscul i les guies i recomanacions a seguir. D’altra banda, Laura Villamarin va fer un repàs de diferents estudis de farmacoeconomia.

Indicacions terapèutiques de la toxina botulínica

Les indicacions terapèutiques de la toxina botulínica són diverses i per a diferents camps de la medicina:

  • Trastorns neurològics (espasticitat focal, blefaroespasme, espasme hemifacial, distonia cervical i alleugeriment de símptomes en adults que compleixen els criteris de migranya crònica)
  • Trastorns vesicals (bufeta hiperactiva idiopàtica, incontinència urinària en adults)
  • Trastorns de la pell i òrgans annexos (hiperhidrosi primària de l’aixella)

A partir de les explicacions de les dues ponents, les principals conclusions que es van extreure van ser que la toxina botulínica A és l’opció de tractament preferent en moltes indicacions i que existeixen diferències entre les toxines i les condicions d’ús teòriques i reals. Així mateix, es va traslladar que una selecció adequada de les toxines segons la indicació permet estalviar despeses al sistema sanitari i es va fer èmfasi en la necessitat d’adaptar les avaluacions farmacoeconòmiques a la realitat de cada hospital.

Activitat organitzada conjuntament amb:

Amb el patrocini de:

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal