Estàs aquí: Inici > Destacats > Novetats en el tractament de la psoriasi i de l’artritis psoriàsica

Novetats en el tractament de la psoriasi i de l’artritis psoriàsica

27 juny 2022

El passat 2 de juny es va celebrar al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona la formació “Novetats en el tractament de la psoriasi i de l’artritis psoriàsica”, organitzada conjuntament amb la Societat Catalana de Farmàcia Clínica i que va comptar amb el patrocini de Janssen. Els ponents van ser Ramon Jodar, cap del Servei de Farmàcia de l’Hospital Universitari de Bellvitge, Jordi Mollet, dermatòleg de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, Alba Erra, reumatòloga del Servei de Reumatologia i responsable de la línia d’artritis psoriàsica de la Unitat d’Inflamació i Autoimmunitat de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, Montserrat Ginés, vicepresidenta primera d’Acció Psoriasi, i Mercè Vilanova, pacient i membre de la mateixa associació. David Conde, vocal d’Hospitals del COFB, va introduir la sessió.

Ramon Jodar, cap del Servei de Farmàcia de l’Hospital Universitari de Bellvitge, durant la seva exposició
Ramon Jodar, cap del Servei de Farmàcia de l’Hospital Universitari de Bellvitge, durant la seva exposició.

Adreçada a farmacèutics hospitalaris, els objectius d’aquesta sessió es van centrar en la revisió de les alternatives terapèutiques en el tractament de l’artritis psoriàsica, conèixer les últimes novetats dels tractaments biològics, entendre l’abordatge compartit del pacient amb psoriasis i artritis psoriàsica, així com debatre sobre l’accés als nous tractaments.

Contribució dels tractaments biològics

Va arrencar la formació amb “Innovació en els tractaments biològics”, a càrrec de Ramon Jodar, cap del Servei de Farmàcia de l’Hospital Universitari de Bellvitge. Va destacar que la irrupció en terapèutica de nous biològics “està generant una gran oportunitat de noves estratègies d’abordament d’aquestes malalties immunomediades” com a conseqüència de “conèixer millor les noves dianes terapèutiques”.

L’impacte de l’artritis psoriàsica

La prevalença de la psoriasi és d’aproximadament un 1,4% de la població espanyola i afecta igualment ambdós sexes amb pics d’incidència màxima en la segona i en la cinquena dècada de la vida. L’artritis psoriàsica es produeix en un 15% de pacients amb psoriasi i pot afectar qualsevol articulació del cos. L’impacte de l’artritis psoriàsica depèn de l’articulació implicada i de la gravetat dels símptomes. Un diagnòstic precoç, hàbits de vida saludables i els tractaments farmacològics idonis milloraran l’estat de salut de les persones que presenten aquestes patologies.

En aquest sentit, va precisar que “l’aparició de diferents medicaments amb diverses dianes terapèutiques i la necessària experiència d’ús, dibuixen un escenari dinàmic i obert a diferents opcions que s’aniran modulant en els pròxims anys”. Respecte al paper dels serveis de farmàcia els va posar en valor ja que “al tractar-se de malalties cròniques, el seu paper és molt important en el seguiment dels pacients”. Com a conclusió, Jodar va donar-li una gran rellevància a la irrupció d’aquests tractaments biològics en la teràpia, ja que “estan contribuint a millorar espectacularment la vida dels pacients amb psoriasi i artritis psoriàsica”.

Novetats terapèutiques en el tractament

Seguidament, en la seva presentació sobre les novetats terapèutiques alternatives en el tractament de l’artritis psoriàsica, Alba Erra, responsable de la línia d’artritis psoriàsica de la Unitat d’Inflamació i Autoimmunitat de l’Hospital Vall d’Hebron, va assenyalar que “la persistència del tractament en els pacients és molt baixa” i que “tot i els tractaments disponibles actualment, hi ha un percentatge de pacients que no en responen”.

Alba Erra, responsable de la línia d’artritis psoriàsica de la Unitat d’Inflamació i Autoimmunitat de l’Hospital Vall d’Hebron, en un moment de la seva presentació.
Alba Erra, responsable de la línia d’artritis psoriàsica de la Unitat d’Inflamació i Autoimmunitat de l’Hospital Vall d’Hebron, en un moment de la seva presentació.

En tot cas va destacar que “és molt important l’abordatge multidisciplinar de la malaltia a través de consultes dermatològiques i reumatològiques” i que la indicació del tractament ha d’anar cap a “la medicina personalitzada, en funció de la clínica i les comorbiditats que presenta el pacient en cada cas”. Aprofundint en els tractaments, Erra va compartir que “l’upadacitinib ha demostrat eficàcia als dominis articulars i extraarticulars de l’artritis psoriàsica amb la inhibició selectiva de la JAK-1”. Així mateix,  “el tractament amb guselkumab també s’ha mostrat eficaç a tots els dominis amb un bon perfil de seguretat”, va concloure.

Consulta compartida i enfocament integral del pacient

El dermatòleg de l’Hospital Vall d’Hebron, Jordi Mollet, va centrar la seva intervenció en l’enfocament integral de pacient amb psoriasi i artritis psoriàsica mitjançant la consulta compartida, des dels àmbits de la dermatologia i la reumatologia. En primera instància, va detallar els avantatges d’una intervenció precoç en la patologia, les quals poden anar des de la inhibició o endarreriment de danys estructurals a millores en el dolor, la fatiga, la depressió i la qualitat de vida.

Jordi Mollet, dermatòleg de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron, va abordar la consulta compartida, des dels àmbits de la dermatologia i la reumatologia.
Jordi Mollet, dermatòleg de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, va abordar la consulta compartida, des dels àmbits de la dermatologia i la reumatologia.

Mollet va recordar la importància del dermatòleg en el cribratge de l’artritis psoriàsica assenyalant que “representa la primera línia d’actuació pel seu diagnòstic i intervenció i la majoria de pacients veuran a un dermatòleg abans que apareguin els símptomes articulars”, obtenint així “el màxim benefici terapèutic derivant precoçment al reumatòleg per la seva avaluació i tractament especialitzat“. Aquesta aproximació col·laborativa entre reumatòlegs i dermatòlegs “genera tractaments consensuats, satisfà als pacients i als professionals, estalvia visites i proves evitant duplicitats, facilita projectes d’investigació i, sobretot, treballa pel futur de la malaltia psoriàsica“, va concloure el dermatòleg.

La visió del pacient

Com a cloenda de la sessió, Montserrat Ginés, vicepresidenta primera d’Acción Psoriasis, i Mercè Vilanova, pacient i membre de la mateixa associació, van abordar l’accés i equitat als nous tractaments. En primer lloc, van recordar que “a cada pacient la malaltia ens afecta d’una manera i en un grau diferent. No només són les afectacions que es poden tenir a la pell o a les articulacions”. “La psoriasi i l’artritis psoriàsica tenen una afectació emocional molt important i forma part de la nostra malaltia”, va assenyalar. A banda de les comorbiditats físiques, “la depressió o l’ansietat també les patim”.

Montserrat Ginés , vicepresidenta primera d’Acción Psoriasis, i Mercè Vilanova, pacient i membre de la mateixa associació, van cloure la sessió informativa.
Montserrat Ginés , vicepresidenta primera d’Acción Psoriasis, i Mercè Vilanova, pacient i membre de la mateixa associació, van cloure la sessió informativa.

Va recordar la importància d‘associacions com Acción Psoriasis, que aquest any compleix 30 anys, i que s’ha convertit en un espai d’acollida per pacients i les seves famílies, a la vegada que un espai de formació per aprendre de la malaltia. Com va destacar Ginés, “quan més coneixem de la malaltia millor la podrem portar i millor serà la nostra relació amb tots els professionals de la salut“.
En l’àmbit dels tractaments, va reconèixer que “els medicaments biològics ens han canviat la vida, però és cert que encara estem accedint de manera desigual. Sabem que són tractaments molt cars i de processos complicats”. La vicepresidenta primera d’Acción Psoriasis, va reivindicar que “queda molt per fer, ja que un 47% de pacients amb la malaltia en estadi greu, no està satisfet amb el seu tractament“.

Activitat organitzada conjuntament amb:

Amb el patrocini de:

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal