Estàs aquí: Inici > Destacats > Quins són els símptomes de la deshidratació i com hem d’actuar?

Quins són els símptomes de la deshidratació i com hem d’actuar?

11 juliol 2022

La deshidratació és la pèrdua d’aigua i quan el nostre cos no té tota l’aigua o els líquids que li calen no pot fer les funcions que ha de fer de forma adequada. L’aigua és un component imprescindible per a la vida. Beure aigua possibilita una bona hidratació corporal i assegura el correcte funcionament del nostre cos. Això és especialment important en algunes situacions i edats.


En condicions normals, el nostre organisme perd aigua constantment, a través de la suor, les llàgrimes, l’orina i la femta. En una persona sana, aquesta aigua es recupera bevent líquids i menjant aliments que la continguin. No obstant això, quan hi ha una pèrdua més gran d’aigua o si no reposem la que perdem al llarg del dia podem patir deshidratació.

En quins casos apareix el risc de deshidratació?

La deshidratació apareix quan perdem més aigua de la que ingerim. Aquesta pèrdua d’aigua s’incrementa en certes situacions.

 • Quan es pateix febre elevada, diarrea o vòmits. Si a la pèrdua excessiva de líquids li afegim el consum insuficient d’aigua, és fàcil que aparegui la deshidratació.
 • Els nens, dones embarassades o en període de lactància i les persones majors de 60 anys són especialment susceptibles a patir deshidratació.
 • Per pèrdua hídrica a través de la suor en dies calorosos, així com per la realització d’exercici intens.
 • De vegades la poden causar medicaments, com els diürètics, que comporten una eliminació més gran de líquids i electròlits del cos.

Sigui quina sigui la causa que la provoca, la deshidratació s’ha de tractar com més aviat millor i reposar els líquids perduts.

Quins són els símptomes?

 • Set
 • Boca seca
 • Miccions menys freqüents
 • Pell seca
 • Atordiment
 • Mareig
 • Confusió i fatiga, entre d’altres

Prevenció

No sempre existeix un indicador precoç confiable de la necessitat d’aigua de l’organisme. Moltes persones, en especial les persones grans, no senten set fins que estan deshidratades. Per això és important avançar-se a la set en tot moment, i proporcionar aigua a l’organisme abans que la demani, sobretot quan s’està treballant, jugant, o fent exercici sota el sol en dies xafogosos.

Quin és el tractament?

La deshidratació es classifica en lleu, moderada o greu, basant-se en el percentatge de pèrdua de pes corporal; la darrera necessita atenció urgent a un centre sanitari, perquè pot arribar a ser mortal.

 • En la deshidratació lleu, l’aportació oral de líquids pot ser tractament suficient. És millor subministrar amb freqüència petites quantitats de líquid, sobretot en nens, en comptes de forçar a beure una quantitat gran de líquid de cop, perquè això pot causar més vòmits. Una vegada aconseguida la tolerància, es pot anar incrementant el volum que s’administra de forma gradual.

De vegades la ingesta d’aigua pot resultar insuficient, ja que, a més d’aigua, també perdem electròlits. Per això existeixen les solucions de rehidratació oral que permeten recuperar l’aigua i les sals i permeten a l’organisme recuperar-se.

Consells i recomanacions

És important vigilar amb cura els malalts, sobretot bebès, nens o persones d’edat avançada.
En cas de sospitar-se un procés de deshidratació, cal buscar assistència mèdica abans que la persona desenvolupi una deshidratació moderada o severa.
Fins i tot quan la persona està bé de salut, ha de consumir prou líquid cada dia, i més quan el clima és càlid o es fa exercici.

Informació basada en el contingut de la web de salut Farmaceuticonline:

Altres recomanacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal