Durant el mes d’octubre es van celebrar al COFB les tres sessions de la formació “Micoteràpia aplicada a la farmàcia”, amb el patrocini d’Hifas da Terra. Moderades i coordinades per Josep Allué , vocal de Plantes Medicinals del COFB, van estar impartides per Montserrat Royo, llicenciada en Medicina i especialista en Medicina Familiar i Comunitària, Pere Gascón, oncòleg especialista en oncologia mèdica i hematològica, i Mar Blanco, farmacèutica comunitària, consultora alimentària i membre de la Vocalia d’Alimentació i Nutrició del COFB.
Els objectius d’aquest curs, a banda d’introduir al professional de la salut en el coneixement de la micologia i l’aplicació dels fongs medicinals, van ser conèixer els principis bioactius dels fongs medicinals, els seus mecanismes d’acció i els beneficis per a l’organisme, aprofundir en l’evidència científica més actual, exposar les experiències clíniques de la micoteràpia en oncologia i saber més sobre les principals aplicacions en l’àrea de la farmàcia.
Ús medicinal modern dels fongs
En la sessió inaugural, l’especialista en Medicina Familiar i Comunitària, Montserrat Royo, va realitzar una breu introducció als fongs medicinals i a la micoteràpia, per després ja entrar en detall de les principals biomolècules actives i dels principals fongs en l’àmbit medicinal, compartint els criteris de qualitat a tenir presents en el moment de la seva prescripció/dispensació.
Royo va parlar sobre l’ús medicinal modern dels fongs. Va recordar que “molts fàrmacs importants tenen el seu origen en el regne dels fongs” posant com a exemple “la penicil·lina, el taxol, les estatines o la ciclosporina”. Pel que fa als seus beneficis va assenyalar que “múltiples assajos clínics han demostrat l’efecte immunomodulador dels compostos actius dels fongs, en particular els β-glucans i els triterpens” i va afegir que “fins al 40% dels formats actuals procedeixen d’una font micològica“. En relació amb la seva aplicació, va indicar que “al Japó els polisacàrids dels fongs estan aprovats pel seu ús al sistema Sanitari públic des de 1984 com a part de la teràpia integradora pels càncers digestius“.
Micoteràpia i oncologia
En la segona sessió al voltant de la micoteràpia, l’oncòleg Pere Gascón va centrar la seva intervenció en el càncer, l’epigenètica i l’oncologia integrativa, així com en les evidències científiques en el pacient oncològic i els diversos assajos clínics que s’estan duent a terme en l’àmbit de la recerca en oncologia relacionats amb la micoteràpia. El Dr. Gascón va remarcar que “hi ha una gran demanda social mundial de noves teràpies integratives basades en l’evidència” i que “existeixen un considerable nombre d’estudis que avalen a l’ús dels fongs medicinals i els seus extractes per a millorar els resultats dels tractaments oncològics“.
A més d’augmentar l’efectivitat del tractament convencional, “poden millorar l’estat de salut del pacient, la seva supervivència, la seva qualitat de vida, així com pal·liar els efectes adversos de la quimioteràpia, la radioteràpia i de la cirurgia de resecció curativa“. A més, “la micoteràpia pal·liativa contribueix a la detoxificació farmacològica i a la disminució de la inflamació i a les sensacions doloroses“. En aquest sentit, va compartir que “una d’aquestes noves estratègies que ofereix la micoteràpia aplicada a l’oncologia integrativa es caracteritza pels nutricèutics basats en fórmules sinèrgiques d’extractes de fongs altament concentrats, estandarditzats i preferentment orgànics, estant avalats clínicament en el pacient oncològic“.
Visió integrativa des de la farmàcia
A la sessió titulada “Abordatge integratiu des de l’oficina de farmàcia“, la farmacèutica i consultora alimentària, Mar Blanco, va oferir la seva visió de la farmàcia integrativa “orientada a la millora de la salut de l’usuari” i, específicament, “a través de complements alimentosos com els micoterapèutics“. En aquest sentit, sobre la presència de la micoteràpia a la farmàcia, va abordar les diferents àrees d’interès de les quals són més freqüents les consultes al taulell. Àmbits com el gastrointestinal, la salut mental i emocional, la immunologia, el dolor muscular i esquelètic, així com la detoxificació, van ocupar bona part de l’exposició de Blanco.
En relació amb la dispensació, Blanco va compartir les “regles d’or per reconèixer un producte de qualitat a base de fongs medicinals”. Va destacar que “el producte havia de ser d’agricultura ecològica, amb presència de segells de qualitat, que ofereixi una traçabilitat 360º amb controls per garantir la seguretat, la puresa, la concentració de biomolècules actives i l’estabilitat del producte final”. En aquest sentit, va remarcar la importància del fet que el producte “estigui avalat científicament per estudis i assajos clínics“.
Amb el patrocini de:
Altres publicacions d’interès: