Estàs aquí: Inici > Món col·legial > L’ús de la micoteràpia en els processos oncològics

L’ús de la micoteràpia en els processos oncològics

30 octubre 2018

Aprofundir en els ingredients actius dels fongs i el seu mecanisme d’acció i conèixer l’experiència i les controvèrsies en la pràctica clínica. Aquest va ser l’objectiu de la conferència “L’ús de la micoteràpia en els processos oncològics” -moderada pel vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia del COFB, Josep Allué- que va tenir lloc el passat 24 d’octubre al Col·legi. Les ponents van ser la Dra. Stefania Cazzavillan, biòloga molecular, genetista i naturòpata especialitzada en micoteràpia i la Dra. Natàlia Eres, oncòloga experta en oncologia integrativa, fundadora i directora d’Imohe (Institut de salut, medicina i oncologia holística).

Stefania Cazzavillan, biòloga molecular, genetista i naturòpata especialitzada en micoteràpia; Josep Allué, vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia del COFB, i Natàlia Eres, oncòloga experta en oncologia integrativa, fundadora i directora d'Imohe.

Stefania Cazzavillan, biòloga molecular, genetista i naturòpata especialitzada en micoteràpia; Josep Allué, vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia del COFB, i Natàlia Eres, oncòloga experta en oncologia integrativa, fundadora i directora d’Imohe.

Micoteràpia en els processos oncològics

A la primera part de la conferència, es van tractar temes com els fongs medicinals com a suport de l’organisme, les característiques del càncer i els mecanismes que afavoreixen la seva progressió, la micoteràpia i el microambient tumoral, l’ajuda al microbioma i l’acció potenciadora de les teràpies convencionals i de protecció de l’organisme. La doctora va descriure la complexa composició dels bolets, en què destaca la presència de diferents betaglucans, alguns d’ells solubles i altres d’insolubles. També va mostrar la relació amb la microbiota intestinal, d’una banda, com a prebiòtic i, de l’altra, l’acció dels seus principis actius, fet que sosté els estudis clínics que mostren una acció d’immunoestimulació per part dels fongs.

A més, Cazzavillan va exposar que una òptima aplicació de la micoteràpia en oncologia ha de tenir en compte, entre altres factors: el tipus i la fase de la malaltia, la condició clínica de la persona, la teràpia utilitzada, la toxicitat associada a la teràpia i els estudis científics de referència. A més, cal que vagi acompanyada d’una alimentació adequada i que no interfereixi negativament en les teràpies convencionals en curs.

Stefania Cazzavillan durant la seva intervenció.

Stefania Cazzavillan durant la seva intervenció.

La doctora va concloure que els fongs medicinals en el context oncològic controlen la inflamació i redueixen el risc de desenvolupar patologies oncològiques, contrasten l’efecte immunosupressor induït pel microambient tumoral i potencien l’efecte de les teràpies convencionals i de la immunoteràpia. A més, donen suport a la microbiota perquè milloren la resposta immunitària local i sistèmica, així com l’acció de la quimioteràpia. També recolzen i potencien les teràpies convencionals en reduir els efectes col·laterals i ralentitzen la progressió, la invasivitat i la metastatització.

Possibilitats de la micoteràpia

La micoteràpia es basa en l’ús de bolets en benefici de la salut. La bibliografia científica publicada en els darrers anys ha contribuït a ampliar les possibilitats de l’ús d’aquest recurs natural, gràcies a la constatació, entre altres, de substàncies antivirals, antioxidants, antibacterianes o antidiabètiques en la seva composició. Aquesta nova eina de la medicina busca treure el màxim profit a les substàncies terapèutiques que contenen espècies com el Reishi, Maitake, Polyporus i Shitake, entre d’altres.

Experiències i controvèrsies en la pràctica clínica de la micoteràpia

La Dra. Natàlia Eres, en un moment de la sessió.

La Dra. Natàlia Eres, en un moment de la sessió.

A la segona part de la sessió, la Dr. Natàlia Eres va exposar algunes experiències i controvèrsies en la pràctica clínica de la micoteràpia en l’oncologia. Eres va apuntar que la micoteràpia no és una ciència exacta, ja que, entre d’altres, es veu condicionada per múltiples principis actius i accions i per l’heterogeneïtat en les investigacions i els fàrmacs concomitants. Així mateix, també va diferenciar els compostos comuns a tots els fongs immunoactius (betaglucans, altres polisacàrids, heteroglucans o proteïnes) dels compostos específics de cada espècie (compostos aromàtics i diterpens, compostos fenòlics, estatines, lectines).

Algunes de les controvèrsies destacades de l’aplicació de la micoteràpia són que malgrat que s’intenta trobar un nínxol de mercat específic d’indicació marcat pels estudis publicats, moltes de les propietats són similars. D’altra banda, Eres també va referir-se a la reproducció de resultats, les diferents presentacions dels productes i els efectes secundaris de la micoteràpia (per exemple, nàusees lleus o canvis en l’hàbit de deposicions de manera transitòria en dosis altes) que provenen de l’experiència pràctica i els assajos clínics.

En definitiva, en paraules del vocal d’Homeopatia i Plantes Medicinals del COFB, Eres va explicar “les bases i els criteris per l’aplicació de la medicina integrativa i, en particular, de la micoteràpia, que no s’usa com a eina única sinó junt amb altres teràpies, medicaments inclosos. Pel que fa als estudis realitzats, la doctora va remarcar que aquests no mostren interaccions amb medicaments ni efectes secundaris d’importància”.

Valoració global de la conferència

Com a valoració global, el vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia del COFB considera que la conferència va ser “molt interessant”, destacant “l’apartat de les controvèrsies de la micoteràpia, en què es va recordar la importància de la qualitat, el tipus de preparació, la dosi, el tipus de pacients i el coneixement de la seva seguretat (interaccions i efectes adversos)”.

Amb el patrocini de:

 

 

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal