Estàs aquí: Inici > Destacats > Salut i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya prorroguen un any més el desplegament de l’atenció farmacèutica comunitària

Salut i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya prorroguen un any més el desplegament de l’atenció farmacèutica comunitària

14 abril 2023

El Departament de Salut i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) han ratificat el Conveni estratègic d’atenció farmacèutica comunitària un any més. L’objectiu d’aquesta col·laboració és avançar en el desenvolupament de l’atenció farmacèutica comunitària en el sistema de salut a través de tres àmbits principals: la promoció de la salut i la prevenció de la malaltia; l’accessibilitat i la coordinació assistencial, i l’atenció i el seguiment farmacoterapèutic a pacients amb malalties cròniques. El Conveni està recollit al Pla de salut de Catalunya 2021-2025, que prioritza les oficines de farmàcia com a element d’atenció sanitària de proximitat en la xarxa de salut.

Dins del primer àmbit, de promoció de la salut i prevenció de la malaltia, s’ha reprès l’activitat del Programa d’educació sanitària sobre el bon ús dels medicaments (PESBUM), un servei farmacèutic que duu a terme sessions d’educació sanitària sobre medicaments a la ciutadania. Al llarg del 2022 s’han realitzat 262 sessions i aquest any se’n faran 500. A més, s’ha incorporat una nova línia de treball, conjuntament amb el Departament d’Educació, per fer les sessions en centres educatius, concretament a joves de tercer d’ESO. S’ha dut a terme una prova pilot a centres educatius de comarques de Girona i Barcelona i es preveu ampliar les sessions en centres educatius durant el 2023.

A més, el Conveni de col·laboració entre Salut i les oficines de farmàcia ha permès realitzar 442.000 proves de cribratge de càncer de colon amb automostra durant l’any 2022. Aquest Programa s’ha desplegat a gairebé tot el territori i durant el 2023 s’ampliarà la cobertura a la Regió Sanitària Terres de l’Ebre. El servei farmacèutic ofereix informació a la ciutadania, lliura el material per fer la mostra i l’envia al laboratori.

També s’ha activat la fase pilot del cribratge de càncer de coll uterí amb automostra. La prova està en curs a les unitats d’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) de Gavà i el Prat, i amb l’Hospital de Bellvitge com a laboratori de referència. Des de l’inici de la fase pilot fins a gener de 2023, unes 2.700 dones han acceptat participar-hi, de les quals més de 2.500 ja hi han participat, i s’han processat al laboratori més de 2.470 mostres. Al llarg de 2023 es consolidarà la prova pilot per preparar-ne l’ampliació a altres regions sanitàries.

En l’àmbit de l’accessibilitat i la coordinació assistencial, des del 2021 s’han atès 88.615 peticions de lliurament en proximitat de medicaments hospitalaris de dispensació ambulatòria (MHDA) de 11.369 pacients, amb la participació de 2.934 oficines de farmàcia, 39 hospitals i la distribució farmacèutica. Es tracta d’un procediment per millorar l’accessibilitat del pacient a la MHDA que es va iniciar arran de la pandèmia de la COVID-19.

Pel que fa a l’atenció i el seguiment farmacoterapèutic, s’ha actualitzat la Guia per l’abordatge de la hipertensió arterial a la farmàcia comunitària.

Una resposta ràpida a l’evolució de la COVID-19

El Conveni, que va néixer en el context de la COVID-19, ha permès desenvolupar en paral·lel a les actuacions principals el Programa de test d’antígens ràpid (TAR) per contribuir a la detecció i reducció d’aquesta malaltia. En el marc d’aquest Programa de col·laboració, les farmàcies han supervisat, en aquests dos anys, 576.404 tests finançats emmarcats en cribratges de salut pública. Així mateix, les oficines de farmàcia van notificar 350.326 casos positius a partir dels tests realitzats pels usuaris al domicili.

També s’ha desenvolupat el procediment de distribució i dispensació del medicament Paxlovid a través de les farmàcies i, fins al febrer de 2023, s’ha dispensat a 1.819 pacients.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal