Estàs aquí: Inici > Destacats > La recepta electrònica arriba a la sanitat privada de Catalunya, gràcies a l’impuls conjunt de metges, dentistes i farmacèutics

La recepta electrònica arriba a la sanitat privada de Catalunya, gràcies a l’impuls conjunt de metges, dentistes i farmacèutics

14 desembre 2023

La recepta electrònica ja és una realitat també al sector de l’assistència sanitària privada gràcies a l’impuls i col·laboració del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC), el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) i el Col·legi d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC). El 40% dels metges i el 21% dels odontoestomatòlegs que fan activitat privada ja utilitzen el sistema que faciliten els col·legis professionals (sistema REMPe) per prescriure medicaments.

Al seu torn, cada cop més pacients ja estan rebent el seu full de medicació per correu electrònic, amb un codi identificatiu que el farmacèutic pot llegir per tal de dispensar-li el seu tractament. El sistema permet que qualsevol recepta electrònica prescrita en l’àmbit privat pugui ser dispensada a qualsevol farmàcia comunitària de Catalunya.

Prop de 140.000 receptes electròniques privades emeses en 10 mesos

Durant els primers 10 mesos de l’any (de l’1 de gener al 31 d’octubre), s’han emès prop de 140.000 receptes electròniques privades (el 88% per part de metges i el 12% per part d’odontoestomatòlegs). D’altra banda, gairebé el 100% de les farmàcies catalanes estan preparades per dispensar receptes electròniques privades i el 82% ja n’han fet alguna dispensació.

D’esquerra a dreta: Jordi Casas (CCFC), German Pareja (COEC) i Jaume Padrós (CCMC).

La recepta electrònica privada suposa deixar enrere les prescripcions en paper, sovint escrites a mà, que podien generar problemes, com ara errors de lectura i d’interpretació o risc de falsificacions, o bé que no permetien detectar duplicitats i integrar de manera automàtica una informació tan rellevant com són els tractaments a la història clínica del pacient.

Avantatges de la recepta electrònica privada:

  • Comoditat per al pacient i per al professional (es pot utilitzar des de qualsevol dispositiu amb connexió a Internet).
  • Sostenibilitat: evita o redueix l’ús de paper i tinta.
  • Seguretat clínica: informa d’alertes, detecta interaccions i duplicitats i evita errors de lectura. El sistema registra la medicació a la història clínica del pacient.
  • Seguretat jurídica: protegeix les dades i la confidencialitat.
  • Traçabilitat: evita falsificacions, ja que es pot controlar tot el procés a través del número identificatiu de la recepta.
  • Adherència al tractament
  • Canal de comunicació amb el pacient i entre els professionals.

La recepta electrònica s’envia de manera automatitzada al pacient, que la rep al seu correu electrònic en format PDF. Per retirar el medicament a la farmàcia, el pacient només ha de mostrar aquest document. Cal tenir en compte que la dispensació s’ha de fer abans dels 10 dies posteriors a l’emissió de la prescripció, ja que el sistema elimina les receptes un cop transcorregut aquest temps. En cas de tractaments de llarga durada, si la primera dispensació es fa dins del termini, la resta de les receptes quedaran disponibles automàticament durant els 10 dies corresponents a cadascuna.

Els tres col·lectius professionals que han col·laborat en la posada en marxa de la recepta electrònica privada destaquen el gran avenç que representa el sistema de recepta electrònica quant a seguretat i qualitat, ja que aquests són dos requisits indispensables que cal garantir al pacient en qualsevol acte de prescripció, al marge de si es fa al sector públic o al privat.

Segons el president del CCMC, Josep Vilaplana, “la recepta electrònica ofereix més comoditat i seguretat en la prescripció i dispensació de medicaments, alhora que permet integrar aquesta informació a la història clínica de manera automàtica. L’objectiu és anar incrementant el nombre de professionals que en fan ús, per tal que esdevingui el mètode habitual de prescripció”.

El president del CCFC, Jordi Casas, destaca que “les farmàcies estan plenament preparades per utilitzar aquest sistema, que contribueix a una dispensació més segura i evita que els usuaris recorrin a l’ús de suports no vàlids a l’hora d’ accedir a la seva medicació, com, per exemple, receptes fotografiades o enviades per aplicacions de missatgeria instantània”.

Segons el president del COEC, German Pareja, “la recepta electrònica millora el control del pacient per part dels professionals i evita errors de lectura. A més, la plataforma pot ser utilitzada per qualsevol col·legiat en diferents centres i consultes, protegeix les dades i manté la confidencialitat sobre el tractament del pacient”.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal