Entre els mesos de gener i febrer van tenir lloc al COFB diverses sessions de la formació “Actuació farmacèutica en nutrició artificial”. La formació tenia per objectiu ampliar coneixements i proporcionar habilitats per fer intervencions farmacèutiques a l’hora de tractar pacients sotmesos a nutrició artificial. Aquest curs, dirigit a farmacèutics de la vocalia d’Hospitals, de la qual és vocal David Conde, va estar coordinat pel Grup de Nutrició de Farmacèutics d’Hospitals de Catalunya, i va basar-se en una metodologia amb teoria i pràctica de cada tema i estudi de casos clínics, impartida amb Webinars en directe a través de l’aula virtual del COFB.
La intervenció farmacèutica, clau en la nutrició artificial
En el camp de la nutrició artificial és clau fer una intervenció farmacèutica adequada i saber com funciona la nutrició clínica orientada a prevenir i a tractar especialment la desnutrició en diversos processos patològics.
La proposta formativa d’enguany va incloure un taller d’intervenció farmacèutica al pacient amb nutrició artificial amb la finalitat d’arribar a un coneixement exhaustiu de l’estat actual de la recerca i la pràctica professionals i repassar els fonaments de la nutrició artificial en general.
Quins continguts es van abordar?
Amb la finalitat d’arribar a un coneixement exhaustiu de l’estat actual de la recerca i la pràctica professionals i repassar els fonaments de la nutrició artificial en general i de diversos temes en concret, el programa va abordar els punts que es detallen a continuació.
En la primera sessió de la jornada, Núria Miserachs, farmacèutica adjunta de la Fundació Hospital de l’Esperit Sant de Santa Coloma de Gramenet, va centrar la seva intervenció en el seguiment nutricional virtual i Montserrat Colls, farmacèutica adjunta de l’Hospital de Bellvitge va abordar la nutrició en pancreatitis.
Pel que fa a la segona sessió, Laura Val, farmacèutica adjunta de l’Hospital General de Catalunya va referir-se a la nutrició parenteral perifèrica en pediatria i Miquel Villaronga, farmacèutic adjunt de l’Hospital Sant Joan de Déu va centrar la seva intervenció en l’aplicació informàtica de la nutrició parenteral pediàtrica.
En la tercera sessió, celebrada l’1 de febrer, Jan Thomas De Pourcq, farmacèutic adjunt de l’Hospital Sant Pau, va fer referència als requeriments nutricionals en insuficiència renal i Elisabet Leiva, farmacèutica adjunta de l’Hospital de Bellvitge va parlar de la teràpia nutricional en quilotòrax.
Finalment, en la darrera jornada de la formació, Maria Teresa Miana, farmacèutica adjunta de l’Hospital Clínic de Barcelona va abordar la nutrició i la cirurgia bariàtrica i, d’altra banda, Neus Sunyer, farmacèutica adjunta de l’Hospital Josep Trueta va fer referència a la síndrome del budell curt i la nutrició.
Activitat organitzada conjuntament amb:
Amb el patrocini de:
Altres publicacions d’interès:
- Teoria i pràctica de l’actuació farmacèutica en nutrició artificial (Febrer 2020)
- Farmacèutics hospitalaris s’actualitzen en nutrició artificial (Febrer 2019)
- Nova edició del curs “Actuació Farmacèutica en Nutrició artificial” (Febrer 2018)