Estàs aquí: Inici > Món col·legial > El Col·legi i la Universitat de Barcelona posen en marxa la VI edició del Màster d’ortopèdia per a farmacèutics

El Col·legi i la Universitat de Barcelona posen en marxa la VI edició del Màster d’ortopèdia per a farmacèutics

30 setembre 2019

Falta poc més d’un mes perquè arrenqui la VI edició del Màster d’ortopèdia per a farmacèutics impulsat pel Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona. Des de l’11 de novembre de 2019 fins al 20 de març de 2020, els alumnes que cursin el Màster podran ampliar i actualitzar coneixements sobre anatomia, fisiologia, biomecànica i fisiopatologia relacionats amb l’ortopèdia, així com aconseguir els coneixements i les habilitats pràctiques per a elaborar els aparells ortopèdics que prescriu el metge especialista i per a obtenir la competència necessària per a dispensar ortesis, pròtesis i altres dispositius.

Durant la formació, també es revisen les pautes a seguir durant tot el procés fins a l’adaptació final dels elements ortopèdics corresponents. Al mateix temps, es posa especial èmfasi  en els diferents tipus de materials i en la documentació necessària en cada cas per a dispensar articles ortopèdics d’acord amb la legislació actual. Tot plegat, amb l’objectiu d’oferir als farmacèutics eines que els ajudin a diferenciar-se i a créixer professionalment en aquesta àrea.

El Màster suposa una oportunitat com a sortida professional per als farmacèutics, no només perquè els permet diversificar l’oferta des de la farmàcia, ja que es tracta d’un camp amb moltes possibilitats que no sempre coneixen els farmacèutics, sinó perquè també ofereix la possibilitat d’obrir una ortopèdia sense tenir una farmàcia.

L’ortopèdia, un àmbit estratègic per a la formació dels farmacèutics

Des del curs 2003-2004, el COFB ha situat l’ortopèdia com un àmbit estratègic per a la formació dels farmacèutics impulsant un postgrau impartit conjuntament amb la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona que, a partir de 2009, es va decidir convertir en un Màster que aquest any arriba a la VI edició.

Amb una orientació molt pràctica -el 45% de les hores lectives són sessions pràctiques-, al llarg de la formació els alumnes poden aprofundir en l’ortopèdia, ja sigui amb un enfocament encaminat a la fabricació, un altre amb una orientació més comercial i, finalment, un altre que atengui sobretot patologies d’urgència. A més, el Màster té una gran utilitat perquè al llarg de la carrera de Farmàcia hi ha poques assignatures que aprofundeixin tant en l’anatomia, la patologia i el tractament orto protètic.

Quina estructura té el Màster?

El Màster es compon de tres blocs principals. En el primer es tracten qüestions relacionades amb l’organització general del cos humà i les extremitats inferiors (maluc, genolls, turmells i peu). En el segon, les extremitats superiors, les pròtesis i la gestió de l’ortopèdia. L’últim mòdul consisteix en el Treball Final de Màster.

Metodologia docent: classes magistrals, sessions teoricopràctiques i tallers

El Màster s’imparteix a través classes magistrals, sessions teoricopràctiques i tallers. Les classes magistrals a l’aula compten amb la utilització de mitjans informàtics i audiovisuals que permeten visualitzar i comprendre el material gràfic. D’altra banda, a les sessions teoricopràctiques s’apliquen els coneixements adquirits en la resolució de casos pràctics i es fa servir material divers utilitzat en l’ortopèdia.

Finalment, en les sessions de taller s’aprèn a prendre mesures, elaborar motlles d’escaiola o les tècniques de termomodelat. Les sessions es realitzen als laboratoris de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la UB i en tallers d’ortopèdia.

Aquesta metodologia es duu a terme de la mà d’un equip docent format per experts en la matèria, tots ells professors de la Facultat de Medicina, Farmàcia, Podologia i Tècnics Ortopèdics, que faciliten que cada assignatura es pugui impartir des de diferents perspectives.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal