Estàs aquí: Inici > Destacats > Descobrint la teoria i la realitat de les aplicacions mòbils en salut

Descobrint la teoria i la realitat de les aplicacions mòbils en salut

1 març 2019

El passat 12 de febrer, a la seu del Col·legi es va celebrar la sessió “Aplicacions mòbils en salut, teoria i realitat” que va comptar amb les intervencions de M. Angel Casado, doctor en Farmàcia i director de Pharmaecnomics & Outcomes Research Iberia (PORIB); Francesc García, doctor en Medicina i Cirurgia, adjunt a la direcció mèdica de l’Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona i president de la Societat Catalana de Salut Digital, i Mar Gomis, farmacèutica especialista adjunta del Servei de Farmàcia de l’Hospital Sant Pau. La moderació de la conferència va anar a càrrec de Joan Calduch, tresorer del COFB.

Els tres ponents del curs, Miguel Angel Casado, Francesc García Cuyàs i Mar Gomis Pastor, amb el coordinador, Joan Calduch.

Els tres ponents del curs, Miguel Angel Casado, Francesc García Cuyàs i Mar Gomis Pastor, acompanyats de Joan Calduch, tresorer del COFB.

La sessió tenia per objectius saber quins són els tipus de tecnologia de la informació i la comunicació que s’utilitzen en salut, conèixer el marc regulador de les mHealth a Europa, repassar el paper que poden tenir en la gestió de les malalties cròniques, analitzar les barreres que presenten, estudiar-ne el grau d’implantació a Catalunya i les perspectives de futur. D’altra banda, també es volia fer una anàlisi de l’evolució de les publicacions mHealth i de la metodologia utilitzada en les avaluacions econòmiques d’intervencions basades en aquest sistema.

En paraules de Joan Calduch, es volia “apropar el món d’eHealth i mHealth als farmacèutics, ja que considerem que és una àrea de futur i que s’anirà desplegant en el nostre col·lectiu. El que es pretén és que entre persones que estan separades en la distància (pacients i professionals de la salut) es puguin transmetre dades que permetin fer un seguiment amb major qualitat i eficàcia“.

Què és l’eHealth i l’mHealth?

eHealth: És l’ús eficient i segur de les tecnologies de la informació i comunicació (TIC) en suport a la salut i als camps relacionats amb la salut, inclosos els serveis d’atenció de la salut, vigilància de la salut, literatura de la salut i educació, coneixement i investigació de la salut.

mHealth: És l’ús de dispositius mòbils, com telèfons mòbils, dispositius de monitoratge de pacients, assistents digitals personals (PDA) i dispositius sense fil per a la pràctica medica i de salut pública. També inclou aplicacions d’estil de vida i benestar que poden connectar-se a dispositius mèdics o sensors (braçalets o rellotges), així com sistemes d’orientació personal, informació de salut i recordatoris proporcionats per SMS i telemedicina sense fils.

Situació actual i experiències en eHealth i mHealth

Al llarg de la seva intervenció, Miguel Angel Casado va exposar les utilitats de les noves tecnologies mòbils en la pràctica clínica i va  introduir els conceptes bàsics d’eHealthmHealth. D’aquest últim concepte també va detallar-ne  el marc regulador, les aplicacions, les barreres d’implantació i l’avaluació econòmica.

Marc regulador mHealth

Casado va destacar que no existeix una normativa clara sobre el marc legal de les aplicacions mHealth i que, segons la Comissió Europea, “algunes d’aquestes aplicacions poden respondre a la definició de Producte Sanitari o de Producte Sanitari de Diagnòstic in vitro”.

Aplicacions 

En aquest punt, Casado va donar resposta a la pregunta “Com poden ajudar-me les mHealth?” i va referir-se als serveis professionals assistencials com el seguiment farmacoterapèutic, els sistemes personalitzats de dosificació, els programes d’adherència al tractament, la revisió de la medicació, l’atenció domiciliària o la deshabituació tabàquica o les campanyes sanitàries de prevenció i detecció precoç.

Barreres d’implantació

Dins d’aquest bloc, va abordar la integració i interoperabilitat de sistemes -“la capacitat dels sistemes d’informació, dispositius i aplicacions per connectar-se de forma coordinada […] per tenir accés, intercanviar i utilitzar cooperativament les dades entre stakeholders, amb l’objectiu d’optimitzar la salut de les persones i els col·lectius”- i la seguretat i privacitat. En aquest segon àmbit, va fer referència a l’estudi Healthcare Information and Management Systems Society (HIMSS), segons el qual “els professionals sanitaris i els pacients estan adoptant la tecnologia mòbil més ràpidament que la capacitat dels proveïdors de protegir la seguretat i la privacitat”.

Avaluació econòmica

Pel que fa a l’avaluació econòmica de les mHealth, va exposar que generalment s’han considerat eines eficients que produeixen estalvi i va citar alguns estudis que ho exemplificaven (especificant que encara hi ha poca evidència al respecte i que faltaria més recerca en aquest àmbit).

Miguel Angel Casado, en un moment de la sessió.

Miguel Angel Casado, en un moment de la sessió.

Iniciatives mHealth impulsades a Catalunya

Francesc García Cuyàs, doctor en Medicina i Cirugia per la UAB i president de la Societat Catalana de Salut Digital, va continuar la sessió amb una intervenció centrada en l’adaptació del Departament de Salut a les noves tecnologies i a la mobilitat, el desenvolupament d’un projecte sistèmic de models de relació ciutadà-professional, l’elaboració d’un nou model d’acreditació d’aplicacions, i què hi ha més enllà de les mHealth, que en paraules de García Cuyàs, “no deixen de ser res més que una eina dins d’un concepte més gran de canvi de comportament, de maneres de fer i de transformació digital“.

Cuyàs va afirmar que en l’àmbit europeu, Catalunya va ser la primera a desenvolupar un Pla de mobilitat mHealth.cat, no només sanitari sinó també social. D’altra banda, també va explicar algunes iniciatives impulsades en aquest àmbit com el Model d’atenció no presencial 2013-2016, perquè els professionals sanitaris es puguin comunicar d’una manera diferent amb els ciutadans.

Aplicació real de la salut mòbil

L’última part del curs, a càrrec de la farmacèutica i coordinadora de l’expansió del mHealth en diversos centres espanyols, Mar Gomis Pastor, es va dedicar a l’exposició de casos pràctics d’aplicació real de la salut mòbil. 

Mar Gomis, farmacèutica especialista adjunta del Servei de Farmàcia de l'Hospital de Sant Pau.

Mar Gomis, farmacèutica especialista adjunta del Servei de Farmàcia de l’Hospital de Sant Pau.

De fet, Gomis va ser una de les autores del projecte Impacte assistencial de la incorporació de la Salut Mòbil en la pràctica clínica del pacient trasplantat cardíac  becat pel Col·legi l’any 2017 al qual també va referir-se durant la seva intervenció.

Aplicacions de salut

Les aplicacions de salut ajuden a fer que la ciutadania es preocupi més de la salut, la fan conscient i corresponsable de tenir-ne cura. Aquestes apps  han de superar un procés d’acreditació de qualitat que garanteixi la seguretat i la confiança per utilitzar aquesta tecnologia i, al mateix temps, fer més autònom el pacient, mesurar hàbits i modificar costums de vida dels usuaris i fer-los més sans i saludables. També permeten fer més eficient la relació entre el pacient i el professional sanitari.

Els dispositius registren fàcilment i en temps real molts dels indicadors clau de la salut dels pacients, la qual cosa pot millorar la precisió a l’hora d’avaluar-los i fer-ne un seguiment molt més personalitzat.

 Amb la col·laboració de:

 

 

 

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal