Estàs aquí: Inici > Destacats > Dona, salut sexual i sòl pelvià: abordatge des de la farmàcia

Dona, salut sexual i sòl pelvià: abordatge des de la farmàcia

30 gener 2020

Al llarg del mes de gener de 2020 han tingut lloc al COFB tres sessions del curs “Dona, salut sexual i sòl pelvià”. La formació ha estat impartida per Constanza Bartolucci, sexòloga clínica i mediadora familiar per l’Escola Transdisciplinària de Sexualitat de l’Institut Iberoamericà de Sexologia; Carlota Subirach, fisioterapeuta especialista en sòl pelvià del centre Owings de Barcelona especialitzada en uroginecoloproctologia i Aina Surroca, farmacèutica comunitària i vocal de la Junta de Govern del COF de Barcelona. La coordinació del curs va anar a càrrec de Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB.

Durant les sessions, es van abordar els canvis físics i hormonals que experimenta la dona al llarg de la vida, que l’afecten d’una manera important, i que fan que sigui necessari trobar resposta a les necessitats relacionades amb les diferents etapes.

Constanza Bartolucci i Marta Alcalde, en un moment d'una de les sessions.

Constanza Bartolucci i Marta Alcalde, en un moment d’una de les sessions.

Objectius del curs

En primer lloc, el curs tenia per objectiu que els alumnes assimilessin la fisiologia íntima femenina en les diferents edats i que reconeguessin les situacions en què la dona pot tenir sequedat, irritació, relacions sexuals que cursen amb dolor i altres molèsties o problemes de salut en la cura íntima.

Així mateix, també es volia que els alumnes fossin capaços de dotar-se de recursos per facilitar la comunicació amb el professional sanitari, de prevenir les infeccions de transmissió sexual (ITS) i de saber recomanar què cal fer per tenir cura del sòl pelvià. Finalment, un altre dels objectius de la formació era donar a conèixer els diferents productes, alternatives i teràpies per reforçar el sòl pelvià.

Desenvolupament de les sessions

Principals problemes en les diferents etapes de la vida

La primera sessió va anar a càrrec de Constanza Bartolucci,  qui va parlar dels principals problemes en les diferents etapes de la vida i va donar eines per tal d’abordar aquestes consultes amb naturalitat des de la farmàcia.

En moltes ocasions, tractar qüestions sobre la sexualitat a la farmàcia pot ser difícil, ja que hi ha molts tabús referents a aquests temes. Tot i això, cada vegada s’està normalitzant més, i rebre aquests tipus de consultes és més freqüent en el dia a dia dels farmacèutics.

La formació es va centrar en l'abordatge farmacèutic de les diferents consultes sobre salut sexual.

La formació es va centrar en l’abordatge farmacèutic de les diferents consultes sobre salut sexual.

Importància de la cura del sòl pèlvic

La segona sessió va estar impartida per Carola Subirach, que va posar damunt la taula la importància de tenir cura del sòl pèlvic per tal de prevenir determinades patologies al llarg de la vida de la dona. Segons va exposar posteriorment Marta Alcalde, el coneixement per part del farmacèutic de la fisiologia del sòl pèlvic i de les diferents disfuncions que el poden afectar pot ser molt important a l’hora de donar consell a les dones afectades, i també a l’hora de prevenir l’aparició de determinades afectacions, que en moltes ocasions poden aparèixer en edats avançades.

Abordatge del farmacèutic de les diferents consultes sobre salut sexual

L’últim dia del curs es va dedicar a parlar de l’abordatge farmacèutic de les diferents consultes sobre salut sexual i dels diferents productes dels quals disposem a l’oficina de farmàcia. La farmacèutica Aina Surroca va ser l’encarregada de portar-ho a terme i durant la seva exposició va explicar com actuar en funció de cada tipus de consulta i quins productes eren més recomanables en cada cas.

També va donar eines per tal de fer una bona gestió de la categoria, ja que el coneixement dels productes per part del farmacèutic conjuntament amb una bona exposició poden facilitar la consulta i el consell posterior. A més de la recomanació dels productes, durant la sessió també es va fer molt èmfasi en tots aquells consells no farmacològics que sempre han d’acompanyar l’actuació del farmacèutic i que en la majoria de casos també ajuden a l’èxit del tractament.

Amb el patrocini de:

 

 

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal