Quina composició tenen i quines són les indicacions dels principals components per a esportistes que avui hi ha al mercat? Què ha d’incloure una recomanació correcta d’aquests? Quines interaccions farmacològiques es poden donar amb aquest tipus de productes? Com s’han de definir les estratègies eficients de posicionament de nutrició esportiva a l’oficina de farmàcia? Les respostes a aquestes i altres qüestions es van donar al llarg del curs “Nutrició i Esport” que va tenir lloc durant la segona quinzena d’octubre al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona.
Intensificació de la pràctica esportiva i estil de vida saludable
Els pilars bàsics d’un estil de vida saludable -eficaços per prevenir i tractar moltes patologies- inclouen la pràctica d’algun esport o activitat física i seguir una dieta equilibrada. Quan una persona intensifica la seva pràctica esportiva, exigeix un nivell elevat d’esforç a l’organisme, que s’ha d’adaptar a la nova situació perquè no es produeixin efectes inesperats.
Si bé una pauta d’alimentació ben dissenyada és necessària i, generalment, cobreix les necessitats de l’esportista, és cert que al mercat hi ha productes que poden ajudar a optimitzar el rendiment, disminuir la inflamació, etc. sempre que estiguin ben aconsellats i pautats.
Programa del curs
El curs, adreçat a farmacèutics comunitaris, va constar d’un programa que tenia com a temes principals la introducció a la fisiologia de l’esport i de l’esforç, les vies metabòliques en l’exercici, les ajudes ergogèniques de caràcter nutricional segons la intensitat i el tipus d’esforç (creatina, carbohidrats, proteïnes…). També es van tractar els complements destinats a augmentar la massa muscular així com els cremadors de greix, els lipolítics… D’altra banda, el programa va incloure les ajudes ergogèniques de caràcter antiinflamatori o antioxidant, la hidratació i les begudes hidroelectrolítiques, les interaccions de fàrmacs amb els complements per a l’esport i, finalment, la gestió per categories i el màrqueting en nutrició esportiva.
Professorat de la formació
Els professors del curs van ser Guillermo Bagaría, farmacèutic comunitari, vicetresorer i responsable d’Atenció Farmacèutica del COFB; Antonia Lizárraga, metgessa especialista en medicina de l’esport, màster en nutrició i professora de fisiologia de nutrició humana i dietètica (UB) i Mercedes López, farmacèutica comunitària a Vilafranca del Penedès, formadora del Programa d’educació nutricional del COFB i experta en nutrició esportiva per la UB.
Valoració global
La coordinació del curs va anar a càrrec d’Anna Bach, vocal d’Alimentació i Nutrició del COFB. Bach va valorar positivament com s’havia desenvolupat aquesta nova edició de “Nutrició i esport” i va explicar que aquesta és una àrea en la qual els farmacèutics tenen molt per aportar, ja que “són professionals accessibles per la població i ofereixen un consell professional“. Des del seu punt de vista, perquè aquest consell professional sigui acurat són fonamentals aquests tipus de formacions.
Nutrició i esport: pròxima edició de nivell avançat
Els dies 22 i 24 de gener de 2019 s’impartirà al COFB una edició de nivell avançat de “Nutrició i esport” en què s’abordaran temes com el dopatge, les interaccions o casos pràctics en nutrició i complementació esportiva.
*Les inscripcions començaran el 5/12/2018.
Amb el patrocini de:
Altres publicacions d’interès:
- Els primers alumnes es formen en nutrició i esport (curs 2013-2014) (Octubre 2013)
- Nutrició i esport: el farmacèutic té molt per aportar (Desembre 2015)
- Nutrició i esport, un binomi necessari (Desembre 2016)
- Finalitza una nova edició del curs “Nutrició i esport” (Octubre 2017)