Estàs aquí: Inici > Destacats > “Psicobiòtics, els bacteris que equilibren la salut mental”, tema central d’una nova tertúlia d’actualitat al COFB

“Psicobiòtics, els bacteris que equilibren la salut mental”, tema central d’una nova tertúlia d’actualitat al COFB

10 novembre 2020

El passat 27 d’octubre va tenir lloc en format Webinar la tertúlia d’actualitat “Psicobiòtics, els bacteris que equilibren la salut mental” a càrrec del Dr. José Ángel Alda, cap de secció de psiquiatria i coordinador de la unitat de TDAH de l’Hospital Sant Joan de Déu i del Dr. Francisco Guarner, especialista en malalties de tracte digestiu, investigador principal del Grup d’investigació en Fisiologia i Fisiopatologia Digestiva de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona.

D'esquerra a dreta: el Dr. Francisco Guarner, la vocal d'Alimentació i Nutrició del COFB i el Dr. José Ángel Alda en l'inici de la tertúlia d'actualitat celebrada el passat 27 d'octubre.

D’esquerra a dreta: el Dr. Francisco Guarner, la vocal d’Alimentació i Nutrició del COFB, Anna Bach, i el Dr. José Ángel Alda en l’inici de la tertúlia d’actualitat celebrada el passat 27 d’octubre.

Anna Bach-Faig, vocal d’Alimentació Nutrició del COFB, va ser l’encarregada d’introduir i moderar la sessió. En la seva intervenció, Bach-Faig va apuntar que “cada vegada més els especialistes estudien les conseqüències neuropsiquiàtriques que poden produir una disbiosi de la microbiota intestinal“. I va afegir que “al llarg de la sessió es repassaria en quin punt es troben aquestes investigacions i quina és la pràctica clínica actual d’aquests casos”.

Eix cervell-intestí

L’eix cervell-intestí és una reconeguda via de comunicació bidireccional regulada a nivell neuronal, endocrí i immunològic que està influïda per la microbiota intestinal. Cada cop hi ha més estudis que demostren la influència del microbioma intestinal en el manteniment de les funcions cerebrals i que apunten a la possibilitat d’exercir també influència en el risc de trastorns psiquiàtrics i neurològics com l’estrès, l’ansietat, la depressió o l’autisme.

Cada cop més, els especialistes estudien les conseqüències neuropsiquiàtriques que poden produir una disbiosi de la microbiota intestinal. En aquesta sessió repassarem en quin punt estan les investigacions relacionades i quina és la pràctica clínica actual.

Continuar aprofundint en la investigació de la microbiota

En la seva exposició, el Dr. Guarner va apuntar que diversos estudis experimentals i clínics impliquen la microbiota intestinal com a factor de susceptibilitat en trastorns psicològics i neurològics (resposta a l’estrès, depressió, ansietat, trastorns de l’espectre autista, deteriorament cognitiu senil, etc.). Malgrat això, el camp és incipient i la interpretació de dades és difícil, ja que la composició de la microbiota està influenciada per múltiples factors, com la dieta, els fàrmacs, l’exercici físic, etc. Per això, es necessiten estudis longitudinals i assajos controlats aleatoris en éssers humans per esbrinar si la manipulació de la microbiota intestinal (dieta, probiòtics, prebiòtics) proporcionarà noves estratègies terapèutiques.

El Dr. Guarner, en un moment de la seva participació en la tertúlia d'actualitat "Els psicobiòtics, els bacteris que equilibren la salut mental".

El Dr. Guarner, en un moment de la seva participació en la tertúlia d’actualitat “Els psicobiòtics, els bacteris que equilibren la salut mental”.

Els psicobiòtics

En la seva presentació, el Dr. Alda va exposar la definició de psicobiòtics. Es tracta d’un grup de probiòtics que afecten el Sistema Nerviós Central (SNC), mitjançat per l’eix intestí-cervell a través de la resposta immune, humoral, vies neurals i metabòliques, millorant la funció gastrointestinal i també la capacitat antidepressiva i ansiolítica. Algunes soques de psicobiòtics inhibeixen la inflamació i disminueixen els nivells de cortisol, millorant els símptomes de l’ansietat i depressió.

Malgrat això, segons va apuntar el Dr. Alda, els efectes dels psicobiòtics en els trastorns mentals i neurològics són limitats. I és que encara es necessiten més estudis de psicobiòtics per determinar la seva efectivitat i mecanisme d’acció com a tractament per a diversos trastorns psiquiàtrics.

Dieta i trastorns del neurodesenvolupament

El Dr. Alda, durant la seva intervenció en la tertúlia d'actualitat "Els psicobiòtics, els bacteris que equilibren la salut mental".

El Dr. Alda, durant la seva intervenció en la tertúlia d’actualitat “Els psicobiòtics, els bacteris que equilibren la salut mental”.

En aquest punt, el Dr. Alda va referir-se a un estudi sobre la dieta mediterrània i el TDAH en nens i adolescents.  Segons aquest treball, existeixen diferències significatives pel que fa al consum d’aliments i nutrients entre nens i adolescents  i suggereix que una dieta alta en sucre refinat i grasses  saturades pot augmentar el risc de TDAH. Per contra, una dieta saludable, caracteritzada per un alt consum de fruites i verdures protegiria contra el TDAH o la hiperactivitat.

Conclusions finals

En definitiva, com a principals conclusions, el Dr. Alda va destacar la importància de l’eix cervell-intestí en la salut mental i el fet que hi ha noves evidències sobre els efectes dels psicobiòtics en camps com la depressió/ansietat, els trastorns neurodegeneratius o els trastorns de neurodesenvolupament, però que són necessaris més estudis, en la mateixa línia del que va exposar Guarner en la seva intervenció.

Amb el patrocini de:

 

 

Altres publicacions d’interès:

 

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal