El passat 18 de juny, a la seu del COFB es va celebrar la conferència “Incontinència urinària i absorbents. Com podem ajudar als pacients?”, impartida per Pilar León, farmacèutica, diplomada en Alimentació i Nutrició Aplicada i vocal del Colegio Oficial de Farmacéuticos de Madrid; i per Fátima Bravo, diplomada en Infermeria per l’Escola oficial de Fisioteràpia i Infermeria de Toledo, especialitzada en incontinència i productes d’incontinència. La xerrada va ser introduïda per Aina Surroca, vocal de la Junta de Govern i responsable de la Comissió Delegada de Formació Continuada.
Patrocinada per Laboratorios INDAS, la conferència pretenia donar resposta a preguntes recurrents entre els farmacèutics com quins són els absorbents indicats en cada cas o com es pot assessorar les famílies; i oferir, alhora, una formació pràctica que millori l’atenció i el consell a pacients amb incontinència urinària.
Coneixent de més a prop la incontinència
Al llarg de la sessió, es va introduir als assistents què és la incontinència, se’n va exposar la prevalença, els tipus -d’urgència, d’esforç, transitòria i mixta- i l’impacte en la qualitat de vida dels afectats. Alhora, es va remarcar la importància de la seva correcta detecció, que suposa un problema mèdic i social important amb una tendència a l’alça en el diagnòstic, i també es van abordar els factors de risc de patir-ne, els tractaments i els productes que es troben actualment al mercat.
Alhora, durant la jornada, es va recordar que certs fàrmacs com els diürètics, usats sovint per tractar la hipertensió arterial, alteren el procés de micció i propicien la incontinència d’esforç; així com altres medicaments com els antidepressius, els antitussígens, els analgèsics narcòtics, els sedants i els antihistamínics que alteren la micció i faciliten la incontinència per desbordament. La conferència també va servir per traslladar al públic assistent un avís sobre el consum de cafeïna, nicotina i alcohol, ja que poden provocar o facilitar la seva aparició.
Tractaments i mesures complementàries
A la xerrada, els participants van conèixer quins fàrmacs s’usen per a la incontinència, l’oxibutinina, la tolterodina i, quines alternatives existeixen quan aquests no són eficaços: l’estimulació elèctrica suau dels nervis sacres, o altres medicaments com els inhibidors de la recaptació de serotonina i noradrenalina, els antagonistes alfa-adrenèrgics o la imipramina.
A banda del tractament farmacològic, es van explicar les mesures higienicodietètiques alternatives; les pal·liatives com els col·lectors externs o els absorbents; i les funcionals -principalment, l’entrenament de la bufeta i de la musculatura pèlvica-. Pel que fa als absorbents, es va remarcar la diferència entre els pants i els bolquers, els tipus disponibles i es van donar les claus per saber triar el més adequat per a cada usuari. La jornada es va cloure amb unes recomanacions sobre condicions indispensables per mantenir la pell sana i unes pautes per fer una bona prescripció des de la farmàcia.
Amb el patrocini de:
Altres publicacions d’interès:
- Conferència sobre la bufeta hiperactiva i la millora en el seu tractament (Abril 2018)
- Més de 600 alumnes es formen sobre actuació farmacèutica en persones d’edat avançada (Setembre 2017)
- Circular Farmacèutica: interpretació de l’electrocardiograma, fitxes d’alimentació i nutrició i revisió farmacoterapèutica per a la incontinència urinària (Novembre 2015)
Es penjarà el vídeo d’aquesta conferència a la web del COFB?
Moltes gràcies per l’interès, Marta. Malauradament aquesta conferència no va ser enregistrada. Salutacions