Estàs aquí: Inici > Destacats > Treballant en la millora de l’atenció i el consell a pacients amb incontinència urinària

Treballant en la millora de l’atenció i el consell a pacients amb incontinència urinària

15 juliol 2019

El passat 18 de juny, a la seu del COFB es va celebrar la conferència “Incontinència urinària i absorbents. Com podem ajudar als pacients?”, impartida per Pilar León, farmacèutica, diplomada en Alimentació i Nutrició Aplicada i vocal del Colegio Oficial de Farmacéuticos de Madrid; i per Fátima Bravo, diplomada en Infermeria per l’Escola oficial de Fisioteràpia i Infermeria de Toledo, especialitzada en incontinència i productes d’incontinència. La xerrada va ser introduïda per Aina Surroca, vocal de la Junta de Govern i responsable de la Comissió Delegada de Formació Continuada.

Pilar León durant la conferència “Incontinència urinària i absorbents. Com podem ajudar als pacients?”.

Pilar León durant la conferència “Incontinència urinària i absorbents. Com podem ajudar als pacients?”.

Patrocinada per Laboratorios INDAS, la conferència pretenia donar resposta a preguntes recurrents entre els farmacèutics com quins són els absorbents indicats en cada cas o com es pot assessorar les famílies; i oferir, alhora, una formació pràctica que millori l’atenció i el consell a pacients amb incontinència urinària.

Coneixent de més a prop la incontinència

Al llarg de la sessió, es va introduir als assistents què és la incontinència, se’n va exposar la prevalença, els tipus -d’urgència, d’esforç, transitòria i mixta- i l’impacte en la qualitat de vida dels afectats. Alhora, es va remarcar la importància de la seva correcta detecció, que suposa un problema mèdic i social important amb una tendència a l’alça en el diagnòstic, i també es van abordar els factors de risc de patir-ne, els tractaments i els productes que es troben actualment al mercat.

Un moment de la intervenció de Fátima Bravo a la sessió sobre incontinència urinària.

Un moment de la intervenció de Fátima Bravo a la sessió sobre incontinència urinària.

Alhora, durant la jornada, es va recordar que certs fàrmacs com els diürètics, usats sovint per tractar la hipertensió arterial, alteren el procés de micció i propicien la incontinència d’esforç; així com altres medicaments com els antidepressius, els antitussígens, els analgèsics narcòtics, els sedants i els antihistamínics que alteren la micció i faciliten la incontinència per desbordament. La conferència també va servir per traslladar al públic assistent un avís sobre el consum de cafeïna, nicotina i alcohol, ja que poden provocar o facilitar la seva aparició.

Tractaments i mesures complementàries 

A la xerrada, els participants van conèixer quins fàrmacs s’usen per a la incontinència, l’oxibutinina, la tolterodina i, quines alternatives existeixen quan aquests no són eficaços: l’estimulació elèctrica suau dels nervis sacres, o altres medicaments com els inhibidors de la recaptació de serotonina i noradrenalina, els antagonistes alfa-adrenèrgics o la imipramina.

Els assistents escoltant les explicacions de Pilar León durant la xerrada.

Els assistents escoltant les explicacions de Pilar León durant la xerrada.

A banda del tractament farmacològic, es van explicar les mesures higienicodietètiques alternatives; les pal·liatives com els col·lectors externs o els absorbents; i les funcionals -principalment, l’entrenament de la bufeta i de la musculatura pèlvica-. Pel que fa als absorbents, es va remarcar la diferència entre els pants i els bolquers, els tipus disponibles i es van donar les claus per saber triar el més adequat per a cada usuari. La jornada es va cloure amb unes recomanacions sobre condicions indispensables per mantenir la pell sana i unes pautes per fer una bona prescripció des de la farmàcia.

 

Amb el patrocini de:

 

 

 

Altres publicacions d’interès:

2 Comentaris

  1. Marta Medina Cámara

    Es penjarà el vídeo d’aquesta conferència a la web del COFB?

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal