Estàs aquí: Inici > Destacats > Patologies osteoarticulars: La importància de l’atenció centrada en el pacient

Patologies osteoarticulars: La importància de l’atenció centrada en el pacient

11 desembre 2019

El passat 25 de novembre va tenir lloc al COFB la conferència “Patologies osteoarticulars, atenció centrada en el pacient”, coordinada per la vocal d’Alimentació i Nutrició del Col·legi, Anna Bach-Faig, i el vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia, Josep Allué. L’equip docent de la formació va estar format per: Mª José Alonso, farmacèutica, especialista en farmàcia industrial i galènica, diplomada en fitoteràpia per la Universitat de Montpeller; Mar Blanco, farmacèutica comunitària i consultora alimentària; Marta Castells, doctora en farmàcia i experta en nutrició; Eloi Merencio, farmacèutic comunitari i Anna Ramírez, farmacèutica del Centre d’Informació del Medicament del COFB.

La farmacèutica Marta Castells, durant un moment de la sessió.

La farmacèutica Marta Castells, durant un moment de la sessió.

Objectius i programa del curs

La formació tenia per objectius reforçar el paper de la farmàcia en la prevenció de la malaltia i la promoció de la salut i saber integrar el tractament del malalt amb patologia osteoarticular (farmacològic, complements alimentosos, fitoterapèutic i consell alimentari). D’altra banda, també es volia proporcionar als farmacèutics les diverses eines per assessorar el malalt sobre precaucions a adoptar en l’ús de medicaments i altres productes, els possibles efectes adversos i les interaccions amb els fàrmacs prescrits i, finalment, donar a conèixer com educar en nutrició per prevenir o tractar la patologia.

Per què abordar la salut osteoarticular a la farmàcia?

Les patologies osteoarticulars tenen una elevada prevalença (al voltant del 16-23% de la població té artrosi). Es tracta de patologies cròniques, amb factors de risc modificables i que afecten la qualitat de vida dels pacients. El consell farmacèutic en aquest àmbit pot orientar-se cap a la recomanació d’estils de vida saludable, activitat física, exercicis d’higiene postural, plantilles, complements alimentosos, etc.

Els temes que va incloure el programa van ser el concepte de salut articular (prevenció de la malaltia i promoció de la salut), la descripció de situacions, patologies i tipus de pacients relacionats amb la salut articular, el consell alimentari, la revisió de tractaments farmacològics i plantes medicinals, els principis actius d’indicació farmacèutica (complements alimentosos i fitoteràpia), les generalitats sobre interaccions entre fàrmacs, plantes, aliments i complements alimentosos i un seguit de casos pràctics al voltant de l’osteoporosi, l’artrosi, l’artritis, les lesions articulars i els trastorns musculars i esquelètics.

Millorar la qualitat de vida de les persones amb artrosi, lesions articulars i problemes musculars i esquelètics

Per millorar la qualitat de vida de les persones amb artrosi, lesions articulars o altres problemes musculars i esquelètics cal seguir unes pautes de salut fonamentades en un estil de vida saludable i una dieta adequada, que es pot complementar amb l’ús de fitoteràpia i altres productes que poden ajudar a prevenir el trastorn i  alleujar els símptomes quan la patologia ja s’ha instaurat.

En l’actuació farmacèutica i en el seguiment del malalt, cal fer una gestió integral i tenir en compte tots els tractaments (farmacològics, fitoterapèutics, consells alimentaris i hàbits higiènics i dietètics). És per això que la farmàcia comunitària ha de ser capaç de desenvolupar una actuació farmacèutica adequada i conèixer les interaccions fàrmacs-plantes-aliments vinculades a la indicació de productes per combatre aquestes patologies, per tal de recomanar-los amb seguretat i eficàcia i fer-ne un seguiment correcte.

Atenció centrada en el pacient

Durant la sessió, també es va fer referència a la farmàcia integrativa, que té per objectiu millorar la salut del pacient utilitzant tots els recursos dels quals disposa. Amb aquest enfocament, es passa d’una farmàcia centrada en el medicament a una farmàcia centrada en el benestar i la salut del pacient; d’una farmàcia proveïdora de medicaments a proveïdora de serveis i, finalment, el pacient passa de ser passiu a ser proactiu i responsabilitzar-se de la seva salut. Tot plegat, per tant, implica un canvi de paradigma i que els farmacèutics vagin més enllà de la dispensació.

 

D'esquerra a dreta: Marta Castells, Anna Bach-Faig, Mª José Alonso, Mar Blanco, Eloi Merencio i Anna Ramírez.

D’esquerra a dreta: Marta Castells, Anna Bach-Faig, Mª José Alonso, Mar Blanco, Eloi Merencio i Anna Ramírez.

Durant la conferència, es van oferir un seguit de consells als assistents per aconseguir una atenció centrada en el pacient, com per exemple, establir amb els usuaris de la farmàcia una relació basada en la confiança i l’empatia, detectar les seves necessitats o tenir present que el més important no és com es dona el consell sinó com el rep el pacient. També  es va destacar que la farmàcia integrativa incorpora l’alimentació/nutrició i l’estil de vida com a part del tractament de qualsevol problema de salut.

Amb el patrocini de:

 

 

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal