Estàs aquí: Inici > Destacats > Abordant les patologies otorrinolaringològiques (ORL) des de la farmàcia

Abordant les patologies otorrinolaringològiques (ORL) des de la farmàcia

2 juliol 2019

El passat 5 de juny, el COFB va acollir “Abordatge de les patologies otorrinolaringològiques (ORL) a la farmàcia”, conferència que va repassar les patologies més comunes d’oïda i laringe de la mà de la doctora Marta Sandoval, especialista en otorrinolaringologia i patologia cervical-facial de l’Hospital Quirónsalud de Barcelona i Cap del Servei d’Otorrinolaringologia de l’Hospital Moisès Broggi. La xerrada va ser introduïda per Aina Surroca, vocal de la Junta de Govern i responsable de la Comissió Delegada de Formació Continuada.

Un moment de la xerrada “Abordatge de les patologies ORL a la farmàcia" celebrada al COFB.

Un moment de la xerrada “Abordatge de les patologies ORL a la farmàcia” celebrada al COFB.

A la sessió, patrocinada per FAES Farma, es van facilitar eines per poder abordar les diferents patologies otorrinolaringològiques – els taps de cera, les otitis, l’odinofàgia, l’afonia i la disfonia, la sinusitis i la mucositat o rinorrea- des de la farmàcia. També es va donar informació sobre les causes, les manifestacions clíniques, les opcions de tractament disponibles i consells per a facilitar-ne la detecció, la possible derivació al metge i les recomanacions a transmetre als pacients.

Tractaments i identificació de cada patologia 

La doctora Sandoval va tractar detalladament cada cas. Pel que fa als taps de cera, va exposar les zones on es poden donar de manera més freqüent, va recordar que està prohibit manipular el conducte auditiu i va alertar sobre la influència de l’aigua, que incrementa la hipoacúsia i el tapament. Per aquest motiu, la ponent va aconsellar evitar l’ús de solucions amb gotes o líquids i substituir-les per esprais, mesures antisèptiques o per la neteja dels canals auditius amb rentades a microscopi o per aspiració.

Durant la conferència, la doctora Marta Sandoval va facilitar eines per poder abordar les diferents patologies otorrinolaringològiques.

Durant la conferència, la doctora Marta Sandoval va facilitar eines per poder abordar les diferents patologies otorrinolaringològiques.

Sobre les inflamacions de l’oïda, conegudes com a otitis, la doctora va parlar dels símptomes generals i dels específics per a poder-los diferenciar i els tractaments que els farmacèutics poden oferir en cada cas, depenent del context i la patologia de base: antiinflamatoris no esteroides, analgèsics, gotes tòpiques i antibiòtics orals.

Pel que fa a l’odinofàgia, el dolor a empassar, la doctora Sandoval va insistir que el tractament s’ha de fer amb analgèsics i posant atenció als hàbits tòxics. Aquesta alerta també la va estendre a l’afonia o la disfonia, patologies de les cordes vocals. Per últim, la sinusitis o la rinorrea són variants de mucositat nasal que es tracten, bàsicament, amb rentades nasals, aconsellablement amb banys al mar.

Amb el patrocini de:

 

 

Altres publicacions d’interès:

 

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal