Estàs aquí: Inici > Destacats > Setembre i octubre: La presentació de “La meva cartera”, la targeta cuidadora i el Dia Mundial del Farmacèutic, temes més destacats als mitjans

Setembre i octubre: La presentació de “La meva cartera”, la targeta cuidadora i el Dia Mundial del Farmacèutic, temes més destacats als mitjans

30 novembre 2022

Presentació de “La meva cartera” amb la Targeta Sanitària Individual

El passat setembre, el Govern de la Generalitat va presentar “La meva cartera”, un “wallet” digital per tenir tots els títols en un únic espai, a través dels dispositius mòbils. “La meva cartera” es va estrenar amb la targeta sanitària individual (TSI), que ja es pot utilitzar a les farmàcies de Catalunya. El president del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), Jordi Casas, va participar en la roda de premsa de presentació d’aquesta iniciativa, que va tenir repercussió a Europa Press, en el Telenotícies Migdia de TV3 i a la web del 3/24. També ho va publicar La Vanguardia, en la versió en paper; el diari El Punt Avui, tant en la versió online com en paper; Redacción Médica, Gente Digital i el diari Segre, que va fer-ne ressò tant en l’edició online com en l’edició en paper.

Col·laboració de les farmàcies a la Targeta Cuidadora

L’Ajuntament de Barcelona ha creat la Targeta Cuidadora, disponible des del 19 de setembre, per oferir serveis i recursos gratuïts i personalitzats als cuidadors i cuidadores que estan a càrrec de persones malaltes, dependents, amb discapacitat o grans.

Una iniciativa impulsada amb la col·laboració del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), ja que els farmacèutics comunitaris, entre altres iniciatives, oferiran des dels espais Viles Veïnes sessions sobre el bon ús dels medicaments, sobre què cal saber sobre el dolor i sobre què cal saber de l’insomni.

En la roda de premsa de presentació, hi va participar el tresorer del COFB, Miquel Recasens, i se’n va fer ressò Betevé, La Vanguardia, en la versió online i en paper i El Periódico. A banda, també ho va publicar la Cope, Europa Press, 20minutos i elDiario.es.

Dia Mundial del Farmacèutic

Amb motiu del Dia Mundial del Farmacèutic, el 25 de setembre, i sota el lema “La Farmàcia, unida per un món més saludable”, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) es va adherir en la commemoració d’aquest dia per posar en valor la tasca dels professionals, de tots els àmbits de la professió, que treballen diàriament per la promoció de la salut i la prevenció de la malaltia. La nota de premsa que va enviar COFB, ho van destacar els mitjans especialitzats IM Farmacias, DiarioFarma i Pharma Market.

Inauguració del Programa de Formació Continuada del COFB

El 13 d’octubre, la secretària de Salut Pública del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, Carmen Cabezas, va inaugurar el nou Programa de Formació Continuada 2022-2023 del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB). Durant l’acte de presentació del programa, moderat pel president del COFB, Jordi Casas, Cabezas va repassar les diferents prioritats en l’estratègia de Salut Pública de Catalunya, en el marc de la conferència “Estratègies de Salut Pública 2022-2023: què ens espera?”. I la secretària i responsable de la Comissió Delegada de Formació Continuada del COFB, Aina Surroca, va oferir detalls del nou programa de formació. Diferents mitjans especialitzats es van fer ressò de la nota de premsa enviada pel COFB de l’acte de presentació, en aquest cas ho van comunicar IM Farmacias, Farmaventas i PMFarma.

Tests combinats de COVID i Grip

Amb l’arribada de la tardor, les farmàcies van adquirir tests combinats de COVID i grip preveient una major incidència d’aquestes malalties. Uns tests que permeten diagnosticar, amb una sola mostra, de quin virus està contagiat l’usuari. Betevé en va fer ressò des de la Farmàcia Marta Gento, amb el testimoni de la farmacèutica de Barcelona, Lydia Vallés. Sobre aquest tema, el programa “El Cafè de la Ràdio” de Ràdio Sabadell va entrevistar a la Meritxell Blanchart, coordinadora de les farmàcies del Vallès Occidental Est del COFB, per saber si quina demanda hi havia d’aquests tests. La Sexta també en va fer ressò i va complementar la peça informativa amb declaracions de la farmacèutica i coordinadora de les farmàcies del Barcelonès Nord, Ariadna Condon. Així mateix, el programa “La Linterna” de COPE Catalunya (a partir del minut 20:42), va entrevistar al vocal d’Anàlisis del COFB, Xavier Tejedor.

Més enllà dels tests d’antígens, aquest octubre La Vanguardia digital i en la versió en paper va publicar una notícia que feia referència a l’hàbit que ha adquirit la societat en fer-se proves d’autodiagnòstic, que va recollir declaracions del vocal d’Anàlisis del COFB, Xavier Tejedor. I amb relació als tests i a les anàlisis, Cuídate Plus va realitzar una notícia per aclarir quan és necessari fer anàlisis de femta, també amb la participació de Tejedor.

El COFB com a font d’informació

Consell farmacèutic davant l’ús de diferents medicaments

A finals de setembre, El Taquígrafo va publicar un reportatge sobre la inhalació del “Cloretilo” utilitzada com a droga entre els joves, amb el consell farmacèutic proporcionat pel Centre d’Informació del Medicament (CIM). D’altra banda, a principis d’octubre, l’Agència Europea del Medicament va llançar una alerta sobre els riscos per a la salut que pot provocar el consum prolongat de fàrmacs que contenen ibuprofèn i codeïna, i diversos mitjans se’n van fer ressò. La responsable del CIM, Lorena Rivera, va ser entrevistada sobre el tema pel programa “De boca a orella”, de Ràdio 4 (minut – 27:22) i per “La Linterna” de COPE Catalunya i Andorra. L’informatiu del 4 d’octubre de TVE Catalunya també va tractar el tema amb informació proporcionada pel CIM (a partir del minut -12:02).

Cuídate Plus va publicar un article sobre l’ibuprofèn (que és, perquè serveix i efectes secundaris) amb declaracions de Judith Carrera, del Centre d’Informació del Medicament del COFB. Finalment, el programa Tot es mou de TV3 va entrevistar a Lorena Rivera el 19 d’octubre sobre el possible efecte de les pastilles de iode davant la radiació nuclear (a partir del minut 1:09:43). El CIM del COFB també va aportar informació sobre la sinusitis, en una notícia realitzada per Diario Medico el passat octubre, en què es va proporcionar informació sobre si la sinusitis és un virus o un bacteri; algunes pautes d’autocura; com reconèixer aquesta malaltia des de la farmàcia; i sobre quins tractaments farmacològics són més adients.

Alimentació i Nutrició

La vocal d’Alimentació i Nutrició del COFB, Anna Bach-Faig, va ser entrevistada pel mitjà El Debate, on va analitzar els hàbits alimentaris de la societat actual i els diferents factors que provoquen que es descuidi la dieta. El mateix mes d’octubre, El Plural publicava una notícia sobre l’obesitat amb relació a la pobresa. En aquest cas, la vocal d’Alimentació i Nutrició de COFB va aportar algunes dades sobre com la situació econòmica actual està estretament vinculada amb l’obesitat. 

Sobre els probiòtics a l’entorn de la farmàcia comunitària, en va parlar el membre de la vocalia d’Alimentació i Nutrició del COFB, Andreu Prados, en una entrevista a Farmacosalud. Prados va respondre algunes qüestions sobre per què són beneficiosos els probiòtics, quins són els criteris de selecció entre els diferents tipus o si a banda de ser terapèutics, també són preventius, entre altres temes.

Cànnabis medicinal

Diario Médico va entrevistar al vocal de Plantes Medicinals del COFB, Josep Allué, on va parlar sobre l’ús medicinal del cànnabis i sobre l’estudi pilot de fórmules magistrals en farmàcies amb aquesta substància. En el mateix diari, Josep Allué va publicar un article d’opinió sobre l’ús mèdic del cànnabis “Estudi ‘pilot’ i possibilitats del cànnabis medicinal”. En l’article, Allué va fer un repàs cronològic des del 1961, quan es va classificar el cànnabis com a droga, fins a l’actualitat; també va exposar els punts principals de l’Informe de la Subcomissió publicat en el BOE, que té com a objecte “analitzar les experiències de regulació del cànnabis per a l’ús medicinal”.

Atenció farmacèutica a residències

Aquest setembre, Diario Médico va repassar el model d’atenció farmacèutica en l’àmbit nacional. El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) puntualitzava en l’article que l’atenció farmacèutica a Catalunya a les residències es regeix segons el que dicta la normativa estatal.

Estalvi energètic

El Global, tant en la versió online com en la de paper, destacava aquest setembre les iniciatives d’estalvi energètic que havien posat en marxa els Col·legis Oficials de Farmàcies de l’estat, seguint les mesures del Decret sobre l’estalvi i l’eficiència energètica aprovat pel Congrés. En concret, a l’article es feia referència a algunes iniciatives posades en marxa des del COFB com: l’apagat automàtic de la climatització de la seu; la col·laboració amb les farmàcies des de CoFBServeis per a la gestió de residus sanitaris i reciclatge de documents; i el projecte FarmaServeis, un servei que permet realitzar el de registre de dades de salut de forma digital.

Mencions al COFB

Formacions d’Àgora Sanitària

A principis de setembre, Àgora Sanitària i l’Asociación para el Autocuidado de la Salut (anefp) van anunciar les dates del  webinar “Com posar en marxa un e-commerce en la meva farmàcia?”, que forma part del cicle de webinars “Digitalitzant la farmàcia”. Se’n van fer ressò Farmanatur, IM Farmacias, PMFarma, que ho va complementar amb declaracions de la vicepresidenta del COFB, Núria Bosch. També ho van difondre Europa Press i El Global, en l’edició en paper. A més, diferents mitjans van recollir la nota de premsa enviada després de la formació, com Infosalus, Diariofarma, Diario Siglo XXI, IM Farmacias i PMFarma.

Finalment, el passat octubre Àgora Sanirària va col·laborar per primera vegada amb AdSalutem per impulsar la formació “Abordatge del somni i les seves implicacions en la salut”. En aquest cas, IM Farmacias va realitzar una notícia a la web amb tots els detalls del programa de la formació, que va complementar amb declaracions de la secretària i responsable de la Comissió Delegada de Formació Continuada del COFB, Aina Surroca.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal