Estàs aquí: Inici > Destacats > Com afecten els medicaments a la microbiota? Nova edició de les tertúlies d’actualitat

Com afecten els medicaments a la microbiota? Nova edició de les tertúlies d’actualitat

21 maig 2019

Medicaments i alteracions de la microbiota. Aquest va ser el títol de la tertúlia d’actualitat que es va celebrar el passat 8 de maig al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i que va comptar amb la conferència del Dr. Francisco Guarner, especialista en malalties del tracte digestiu, investigador principal del Grup d’investigació en Fisiologia i Fisiopatologia digestiva de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona. El moderador de la sessió va ser Guillermo Bagaría, vicetresorer i responsable d’Atenció Farmacèutica del COFB.

Un moment de la tertúlia d'actualitat "Medicaments i alteracions de la microbiota intestinal".

Un moment de la tertúlia d’actualitat “Medicaments i alteracions de la microbiota intestinal”.

Al començament de la sessió, Bagaría va destacar i agraïr la presència del doctor Guarner perquè “com a farmacèutics, ens ajuda a estar actualitzats en un tema tan canviant, tan desconegut i amb tant impacte i potencial sobre la salut com és la microbiota”. I va afegir,  a mode d’introducció: “Tots coneixem l’impacte dels antibiòtics sobre la microflora. Però, què passa amb l’ús de medicaments que prenem de forma crònica, en una societat polimedicada? Quin impacte tenen els medicaments sobre la microbiota i, per extensió, sobre la salut? Aquestes reflexions -pertinents dins del nostre col·lectiu- és bo que ens les plantegem perquè, tot i que hi ha encara molt recorregut per aprendre, ja tenim una sèrie d’evidències que ens permeten tenir una posició determinada”.

Disbiosi, consum d’antibiòtics i funcions de la microbiota

A través de la seva ponència, el Dr. Guarner va aprofundir en com funciona la microbiota i en el consum de medicaments que poden afectar-la i debilitar el seu bon funcionament. Al llarg de la conferència, es van abordar 5 grans blocs: funcions de la microbiota, disbiosi, disbiosi induïda per antibiòtics, impacte d’altres fàrmacs i factors que afavoreixen una microbiota sana. Per al doctor, la disbiosi “és el gran problema del segle XXI”  i, en aquest sentit, va destacar el paper dels antibiòtics en la inducció d’aquesta.

El Dr. Guarner acompanyat de Guillermo Bagaría.

El Dr. Guarner acompanyat de Guillermo Bagaría.

El doctor també va apuntar que la dieta, els probiòtics i els prebiòtics són el mitjà natural més eficient de millorar la diversitat de l’ecosistema microbià intestinal. “Hi ha molts estudis epidemiològics en què es relaciona el consum d’antibiòtics amb el risc de malalties com la malaltia inflamatòria intestinal, la malaltia de Crohn…”. “Normalment, una persona humana sana té uns 600.000 gens; aquest seria el metagenoma intestinal, amb funcions bioquímiques que contribueixen a la nostra salut perquè aporten un recursos que nosaltres no tindríem”, va afirmar. També va exposar que “tot i que la composició en microbiota es diferencia molt entre les persones, hi ha uns 300.000 gens que són comuns i això fa que també hi hagi unes funcions que són comunes en tots els individus”. Aquestes dades, segons va explicar el Dr. Guarner, es van extreure d’un estudi en què van participar-hi 1.200 persones nord-americanes, europees i asiàtiques.

Microbiota intestinal

La microbiota intestinal és el conjunt de microorganismes que hi ha dins de tracte digestiu i també en moltes altres regions del cos. La seva funció és la de col·laborar amb la nutrició i estimular i regular el sistema immunitari. Una bona salut intestinal ens permet mantenir una funció digestiva correcta i un sistema immunitari actiu i estable.

Actualment, ja sabem que la microbiota intestinal és l’encarregada de cooperar amb el nostre mecanisme de defensa davant de les malalties, de digerir components de la dieta i, fins i tot, del desenvolupament neurològic. A més, pot modular-se mitjançant la dieta i l’estil de vida. La pèrdua d’equilibri en la microbiota intestinal pot comportat malalties com ara l’obesitat, la inflamació intestinal i alguns trastorns neurològics.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal